Policijski glasnik

СТРАНА 64

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 7

у року предвиђеном чл. 37. истог закона. Са овим не треба мешати случајеве, у којима се избор није могао обавити због нереда, или ма из којих других узрока. Прописно састављене кандидатске листе у овом случају имају вредности, јер се није мо?ло доДи до одлуке гласачког одбора.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ А Л Б У М А »I- Милорад Гавриловић, бивши клонФероки калФа, од подужег времена преотао је радити свој занат и на поштен начин зарађивати свој хлеб, па се одао рђавим делима, од којих га ни казне нису могле одвратити. До оада је више пута био иступно кажњаван ; пооледњи пут преоудом кварта теразијског од сентембра пр. године са 1 5 дана чатвора и 4 месеца полицијоког надзора због извршене прооте крађе г. Милораду Полићу, оупленту овд., коме је отишао у отан и представио се као мајстор, кога је газда од куће поолао да свргаи неке оиравке, па кад је био пуштен унутра, онда је улучио прилику и дигао извесне ствари и одело, које је, пооле, заложио.

у тој кући нико не станује, а међутим, да је пуна намештаја, то разбију прозор од сутерена нз дворишта, кроз њега уђу у оутерен, а одагде се после попну горе у отворене одаје, те разгледају и одаберу све шта се може носити. Тада оу разбилл врата од сутерена што воде на поље и понели собом лешто од отвари, а после је се Милорад од времена на време навраћао и носио што је год могао, док га. једном полицијски орган није приметио на трећи дан Божића где носи један велики душек, али и он је тада приметио да је дотични полицацајац на њега обратио пажњу, те баци дугаек и побегне. Кад је видео да је и у овој крађи пропао, онда је одмах побегао из Београда и пред нову годину од једном се нашао у своме родном месту Крагујевцу. Тамо је отиплао код баба Стаке Станимировићке удове, са којом се из детињства познавао и иретпрогале године седео једно време код ње када је радио у крагујевачкој Фабрици. — Добро вече, тетка Стако ! Ја сам дошао опет да седим код тебе. Примљен сам у Фабрику да радим. Баш сам научио код тебе, па не могу на друго место да идем, а пдаћаћу ти као што.еам ти п иређе плаћао — говораше Милорад баба Стаки, оедајући на кревет у ооби. — Е добро ми дошао, синко. Мени је мило пп '0 си код мене дошао да нисам сама, а за илаћање бићу задовољна колико ми дапг.

.^Ј!§Е.

ваше Милорад да је умири, уставши с кревета, те да не би прегледала оандук. Но њу то пе могаше умирити, већ га отвори и поче прегледати, а Милорад кад то виде зајаука да га боли стомак и згрчен оа рукама на стомаку кидну из собе напоље. Баба Стака мишљаше да му је се заиста смучило и да је отишао у нужник, те настави даље прегледање, када примети да јој са дна сандука нема мараме оа 120 дпнара, колико је за дуги низ година, откидајућн тако рећи од уота, успела да уштеди перући туђе рубље, те да у старости, кад више не могадне радити, има колико толико. Поново још иретресе цео сандук, па кад је се уверила да пара нема, онда је потрчала у нужник, али Милорада ни тамо нити на другом месту не беше. Кукајући и запомажући отрча она и јаии власти, која за њим нареди потеру, али узаман, њега не бепте. Где је ое скдонио и куда је отишао не зна се, тек у половини прогалога месеца полицијски органи ухвате га овде у Београду и притворе. Он је најпре одрицао све крађе, али када оу му показате ствари и када је суочен оа оведоцима, онда је видео да му не помаже одрицање, те је признао. Сем побројаних крађа сигурно их има јога које је он извршио, јер када је о томе питан оп је одговорио : „нека ми ое покажу ствари као за ове крађе, па ћу казати." Са тога износимо његову слику и молимо ова лица да јаве кварту савамалском Управе града Београда , где ое иотрага води, да није још какву крађу извршио. Он је оредњег раота, стар 19 год., плав.

По издржаном овом затвору био је се некуд уклонпо из Београда, али је се пред Божић опет вратио и одмах ударио у крађе. Тако је првога дана по подне на 2— 3 дана пред Божић из отвореног ходника радње Браће Алкалаја, трговаца у Киез Михаиловој удици, украо 22 метра сукпа у вреднооти 80 динара, па исто однео једном овдагањем кројачу, коме је казао да ће сутра дан доћи са оцем и братом , те да им свима скроји одело, али оутра дан нијо смео доћи, те ,је дотичпи кројач донето сукно предао полицијској влаоти. Пошто се овом крађом није могао користнти, то је одмах, у очи оамог Божића, на Туцин-дан, у друштву с.а Ђуром Гујашем, бив. келнером, а сада такође крадљивцем, отишао у кућу г. Велизара Мариновића, инжињера из Иариза, која се иадази у Бранковој удици бр. 15, где је пре била канцедарија румуноког иосланства, па како су се раније известили да

По том му баба Стака намести кревет и он одмах легне да оиава. Оутра дан веое.аа баба Стака имала је да иде нешто у комшилук. па навири у собу да види, да ли опава. И ако је био будан он се учини да хрче, те она оде својим послом у комшилук. Кад је се после мало вратила и ушла у собу затекла је Милорада где седи на кревету. У нстој тој соби био је и једаи оандук, у коме је јадна баба Стака држала сву своју крваио стечену загатеђевину. Одмах је приметила да су на том сандуку поремећене ствари, те је нешто штрецну. — Куку мене, шта је то ? — узвикну инстинктивно баба Стака и поче скидати ствари са сандука. — Ништа, ништа баба Стако, пало је било оа сандука, па сам ја после дизао — покупта-

П 0 Т Е Р Е Душан и Милан, браћа Ђорђевићи и Љубомир Петровић, скитачки цигани, Одговарају код начелника среза јасеничког округа крагујевачког због више убистана, али су побегли незнано куда. Душ ан је стар 2 6 год., средњег раота, танких бркова, црн, избријан, у оделу < таром сељачком ; Милан је стар 2 1 год., омален, дежмекаст, црне масти, у оделу ]е сељачком, а на глави има шајкачу; Љуболшр је стар 3 0 год., танка стаса, кицош, брија браду по средн, оде.ло има од гаајка, а на ногама опанке. Пропоручује се овима полицијским и општцнским властима, да за убицама најживље трагају и о резултату известе начелника ореза јасеничког, позивајући се на Бр. 4593. Непознати зликовци, ноћу између 6. и 7. тек. м-ца убили оу Андрију Арњаша, механџију, и његову жену, обоје из Бојића, у орезу поцерском округа подринског. Препоручује ое свима полицијоким општинским властима, да за зликовцима живо трагају. УБр. 45 92.

СКРШЂШ СЖ ПАЖЊА Јован Грегоровић, машиноки бравар, ухваћен је у Крушевцу да прави лажан новац (подудинарце), и сада се налази у притвору. Начелство округа крушевачког тражи од свију полицијских власти, да му поднесу извештај, да ли је Јован још где извршио какво казнимо дедо. Акт начелства Бр. 8 68.

Штампа Краљ. Срп, Државиа Штамларија

уредник, 2.џшаи 3). имПић