Policijski glasnik

I

БРОЈ

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСИИК

СТРАИА 69

»Како се према § 42. (Казненог Законика) покушај и код преступљења само онде казни, гди је изреком у закону казано да се и покушај казни: то се разуме да код иступљења покушај се иикако не казни, тако н. пр. когод је ствар какву у вредности до 200 гр. чар. без сваки отежавајући околности, због који би се крађа судом судити морала, хтео да украде па се у том увати, неКе се казнити, осим ако крађу и учинио није, а кад се крађа као свршена сматра види се из § 220. Овим оаределењем закона укинуто је и наређење § 28. уредбе иолицајне (V. 196Ј' 1 ) ио коме се и са.мо иокушење иолицајног истуиљења, казни.« § 29. »Ако се полицијски преступник тим правда, да он за тичућу се полицијску, надлежно обнародовану наредбу, против које је скривио, није знао, то да му се не уважи, него да се с њим по закону поступи.« Принцип, који се у овом законском пропису истиче, истакнут је у много ширем и одређенијем облику у §-фу 3-ем Казненог Законика, по коме: „Незнање закона никога неоиравдава«. Ирема овоме, исписани § Иолицијске Уредбе потиуно је излишан, што је, у осталом, и у самој примедби, којом је он иропраћен, прећутно напоменуто. § 30. »Кад сам полицијски званичник учини какво полицијско преступљење, тужба се на њега зато има предати предпостављеној му власти, која ће у следству исте наредбу учинити, код које ће се полицијске власти његово дело иследити и осудити. Правилно пак кмету нека суди други местни кмет с још два .одабрана општинара, среском начелнику, његовом помоћнику и управитељу вароши Београда, званичник, којега попечитељство од своје стране с нужним настављењем поради осталог персонала и начина за то одреди или изашље; члану пак Управе вароши Београда управитељ у самом овом надлежателству, но свагда у присуству једнога званичника из попечителства унутрашњих дела.« Да би се видело, са колико се пажње код нас прештампавају закони * констатујемо да је исписани текст, који је истоветан у сва три издања Полицијске Уредбе о којима је реч у овој расправи, нетачно и непотпуно, па према томе и погрешно преписан са њеног првобитног издања. Сваки, који иажљиво прочита исписани § приметиће, нема сумње, да се у њему говори и о управнику Београда, и о члановима управе и о среским начелницима и овога помоћницима (?), али не и о окружним начелницима па ће после тога сасвим природно, доћи до закључка: да се овај § није ни односио на окружне начелнике. Ово, међутим, не стоји. У првобитном издању Полицијске Уредбе, која је први пут штампана у Сриским Иовинама за 1850. год., други део исписаног §-Фа гласи : 2 ) Зборник.

»Правилно пак кмету нека суди други местни кмет с још два одабрана општинара, среском начелнику окружно началничество, а окружнож начелнику, његовол пожоћшшу" и т. д. Све ово, опет понављамо, истакли смо само с тога да би се видело како се код нас званично прештампавају закони. ИараграФ о коме је реч, укинут је, међутим, прећутно. Према данашњем Уставу и Закону о чиновницима грађанског реда, чиновници су у погледу одговорности по приватним тужбама изједначени са обичним грађанима. (наставиће ое) Д. Ђ. АлимпиЂ.

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ СТАНОВНИШТВА

(нАСТАВАк) За свако лице, досељено из које стране државе, или из ког другог места у Немачкој, само ако је страни поданик, попуњава се само једна страначка листа па свагда. Таква листа остаје у редовима, док то лице станује у Хановеру. Чим ово одељење, по нарочитом Формулару дббије извештај, да се то лице одселило, одељење извуче листу из реда, запише на њој место одсељења и стави је са тим у други ред, по истом распореду, где су листе отпутовалих странаца и где остаје све дотле, док се из кварта не јави, да се то лице вратило и отсело ту и ту. О овим лицима одељење добија из квартова и извештаје о промени станова у вароши, као и о случају, ако су кажњена. Ако се за које од тих лица, при досељењу добију подаци, да је оно много пута кажњаваио и да је сумњивог занимања, може му се забранити даље борављење у Хановеру, одмах или после кратког времена. При одсељењу таквих лица прецртавају се њихова имена по спибковима тако да остају свагда испрецртана само имена оних странаца једне државе, која су у том времену још са станом у месту. Да се не би при поновном досељењу морала исиисивати страначка листа ставља му се у кварту свагда питање: да ли је то лице и пре тога, кад год било у Хановеру или не. Из те листе види се свагда и то какве легитимационе хартије има који странац. Ова иолиција врши потнунију контролу о тачности пријављивања грађанства. Сем поменутих срестава, што их употребљава берлинска полиција, ради контролисања, ова чини оишту контролу свака три месеца по свима квартовима. За ту сврху употребљавају се квартовни жандарми када нису »на линији« — и то свагда при крају сваког трећег месеца. Њима се предају неколико квартовних књига, да по њима у дотичним кућама тачно утврде, да ли се није догодила каква промена у лицима, која ту станују, о којој није на време кварт извештен. Сваку неисправност дужни су доставити ради кажњавања. На тај начин жандарми још боље

упознају грађавство на с-војој линији. Овај начин контролисања доноси врло добре резултате. У централном пријавном одељењу води се » иотерничка контрола « и контрола о кажњеним лицима по казненим региет. листовима. Ии овде се не води евиденција хотелских пријавних листа, већ се она шаљу кривич. одељењу на употребу. У централном одељењу раде 14 чиновника и ако варош има до 300.000 становника. По уверавању чиновника они сгављају преко 25.000 адреса само на званична акта. Ше® одељења кадар је но нарочито удешеном Формулисаном рапорту, да контролише свакодневни рад својих чиновника за читав месец дана. Другога месеца ту контролу врши по другом рапорту. За издавање адреса ириватним људима добијају годишње прихода по неколико хиљада марака. Примљени новац заводи се у две три књиге, нарочито за то удешене, по којима се добијени новац тачно поД сталном контролом уводи. Злоупотреба каквих тешко може бити. Чиновници за одељење примају се под истим условима, како је речено и за оне у берлинској полицији. Ради карактеристике, колико је велика конкуренција у тражењу чиновничких места за таква места довољан је овај Факт: у списку гди су заведени кандидати, који су испунили све услове за такве чиновнике, било их је, када сам их ја прегледао преко 120 кандидата, док је у одељењу само 14 места, која су попуњена младим, снажним, и паметним чиновницима, који ни у калико недају наде, да ће се њихова места скоро упразнити.

Одељење за пријављивање становништва у возба.денској полицији, као у вароши до 100.000 становника има ове карактеристичне појединости: Од две примљене пријавне листе у кварту, оставља се по један примерак, који се распоређује по азбучном реду презимена пријављених лица и по њиховом занимању, а други се примерак шаље у централу. Тај примерак пријавне листе остаје у реду, док се дотично лице не исели из кварта, у ком се случају на листи напише нов стан и затим остави у други горњи ред, где се, ио истом распореду, стављају само листе одсељених лица. Овде свака улица има само по једну квартовну књигу у којој се налазе спискови свију нумера кућа. У уписивању кирајџија једне куће има разлике у томе, што се овде сва лица једне куће заводе редом једно испод другога, а то не може имати практичне вредности, при тражењу кога лица. по њима, нарочито у кућама где станују многа лица и после једног читавог низа година. Због силног броја бањских посетилаца чији број годишње достиже на 150.000 у њиховом централном одељењу води се евиденција и хотелских пријава. Те се пријаве распоређују засебно по азбучном реду, где остају дотле, док се дотично лице не одјави. Када то буде,