Policijski glasnik

СТРАНА 112

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 13

Радомир је из малена ношао по олужбама по разним крајевима Србије н иредставља једно врдо сумњиво дице за имовну сигурноот грађана. Управи града Београда познато је, да је он у 1900. год. од стране ваљевског првостепеног суда осуђен као малолетник на 5 година затвора због ]едне замашне опасне крађе (само у новцу 19.000 дин.), извршене једном војноа' капетану у Ваљеву. По томе што је отишао у Бугарску, а по том са четама њиховим у Македонију и што је се ио повратку у Србију крио и испољавао нод именом Љубомир Симић., — како је се у Шапцу и код власти и иначе казао — даје ое са сигурношћу закључити, да је он пред одлазак у Бугарску, дакле прошлога лета, извршио какво замашније кривично дело, те јо због тога и пребегао у Бугарску, ма да тај одлазак тамо правда тиме, што га је један бугарски војвода, који га је нашао па пекој пушници за сушење сувих шљива у једном селу крушевачког округа , преварио и одвео у Бугарску, под изговором да га води у српске комите, што је апсолутно невероватно. По сазнању он је и из бугарске чете иобегао са тога, што је на своју руку и из користољубља нападао на имућније житеље онога места, где је она чета, у којој је он био, оперисала. Са тога изнооимо његову фотографију и нозивамо ове полицијске и оиштинске влаоти, као и приватна лица, да јаве Управи града Београда с позивом на Бр. 8 191. да ди је учинио где какво кривично дело. Радомир је родом из Трнаве ср. златиборског окр. ужичког, стар је 21 годину, висок, сувоњав, смеђ.

Не мора човек бити разбојник, убица и т. д. па да се сматра за опаоног по личну сигурноот. Има људи који овојим привидно корисним

Он иде по целој Србији и лечи, очне болеоти. Ма да су очи један од најважнијих, а при том и најосетљивијих чула човекових, ипак ое лаковерни свет подвргава његовом шарлатанству и своје најдрагоценије благо — очни вид — ставља на коцку.

бдика се опомиње да га се добро чува, тим пре, што сад бар имамо неколикз ваљаних очних лекара опецијалиота.

Треба оамо видети са каквим он инструментима «лечи» очи, па ће онда и сваком трезвепијем лајику јасно битн, да он може само још више унропастити или и саовим уништити очи, а никако иоцелити их. Ири том он је још и алкохоличар, те су његове „операције 8 у толико опасније. Сам он правдајући се како уме да лечи признаје, да од стотину лица, која он дечи, само некодицини исцуре очи од његових операција! Тодоровић је пресудом Управе града Београда од 9. тек. м-ца Бр. 8 580. кажњен са 15

посдом причињавају друштву много вТгше шгете, по разбојницп, хајдуци и др. Међуовакве може се слободно убројати овај Димитрије Ј. Тодоровић, самозвани «докторов унук од син а», родом из Параћина.

ПОТЕРЕ Данило Милановић, ауотро-угарски војни бегунац, који ое налазио у нрптвору Управе гр. Београда због извргаене опаоне крађе '.'у Топчидеру, побегао Је из притвора 22. тек. м-ца. — Позивају се све полицијоке и онштиноке власги да Данила живо потраже и нађеног спроведу Управи града Београда о позивом на Бр. 10380. Цветко Петровић, надничар из Београда и жена му Софија имају да издрже по месец дана затвора због крађе, али су у беготву. Пронађене ваља отражарно упутити кварту дорћолском Управе града Београда с позивом на Бр. 2096.

УТВРЂШНЕ ИДЕНТИЧНОСТИ У 11. броју (,Нолицијокога Гласника" изнесена је ФОтограФија леша нопознатога зликовца, који је ноћу измећу 15: и 16. пр. м-ца убпјен у кући Миленка Миланковића из Падежа, у срезу расиноком. Начедник среза расинског, актом својим Бр. 468 3. од 16 тек. м-ца извеотио је уредништво, да су оељани из Ловаца у орезу беличкоме, арема тој фотографији познади у зликовцу Милисава Стојановића, тежака из Ловаца, и да је потпупо утврђена идептичност леша. У иотом броју лнота, у рубрпци (( Ко је ово?" изнета је и ФотограФпја леша једнога зликовца који ,јо убијеп кад јс почео бежати исиред спроподппка општипе бреотовачке у срсзу зајочарЈ ском. Тај је зликовац пзјавио код власти , да се зове Сретен Петровић, из Врбице у ор. јасеничком округа крагујевачког, и да је од[ бегли двадеоетогодишњи робиј^ш. Према званичпим подацима, које је уредништво добило

дана затвора и прогонотвом у место ррђења Параћин. • ' Скреће се пажња свима полицијоким вда-| од управе Београдоког казненог завода, утврстима на овог (( очног доктора,» те да му не | ђено је, да су сви горњи наводи убијенога злидозволе варање и упропашћавање људи, а и пу-1 ковца били истинити.

Штамла }\раљ. Срп. Државиа Штамларија

уридиик, 2.ушаи Ј). Ј7лимаић