Policijski glasnik

СТРАНА 140

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 1?

За време службе инспектора париске тајне полигдије Ханрија долазили су рапорти једног агента, који се је потписивао са — Фери. Рапорти су били веома исцрпни, опширни, са вештим погледима на париске прилике и догађаје. Они су изненађивали преФекта Леиинеа, да пх је чак носио, одлазећи на рапорт, председнику Лубеу, те му их показивао. Али се деси те умре Ханри. И онда и рапорти Феријеви сасвим изостану. То веома изненади Лепинеа. И он узе на се да га тражи. Расгштивао је за н>, али му нико ништа о томе агенту није умео казати. У белешкама тајне полиције о томе лицу није било никаквога трага. Име Фери било је, разуме се, псевдоним. И онда Лепине дадве огласе по новинама. У париским листовима билоје нотица : »Моли се господин Фери, да се јави Управнику Париза, по једном важном п хитном послу ®. Нотице су излазиле чешће, понављане су неколико пута, али ни до данас топетеиг Регп није се јавио Лепинеу. Шта то значи ? Значи да је Фери био одан само Ханриу, да поверљива саопштења није давао за новац, него можда из пријатељства. Када је Ханри умро Фери није нашао за нужно, да и даље служи полицији, те је престао и са својим рапортима. Таквих случајева било је на многим местима. Ми смо тако исто у нашој служби имали неколико прилика, да су нам поједина лица, без икакве своје користи, указивала веома корисних услуга у интересу реда, личне и имовне безбедности. 44. И ако су ове белешке само одломци већега написа, ипак је у реду сада, да кажемо неколико речи и о приликама у нас. И онда — како је доиста тежак положај Србије! Налазећи се у несретном геограФском положају — она је одасвуда опседЦута само непријатељима. И каква су разнолика њихова средства у борби са нама! Колико су огромне оне суме, које суседне нам државе одвајају из својих диспозиционих Фондова само да за свој рачун удесе политику на Балкану. Колико се сваке године издаје пара на поверљиве циљеве, да се само Србији нашкоди, да се она у своме задатку омете, збуни и спречи. Није тајна ствар, да страни посланици суседних земаља имају у сред Веограда своју тајну полицију. Па не само то у престоници, него и по главнијим местима по унутрашњости: Шаицу, Нишу, Крагујевцу, Врањи, Пироту, Зајечару, и т. д. Истина они богато плаћају своје агенте. Али отуда и знају све и пре и боље од самих наших власти. Зна се, да није била једна прилика, није био оамо један случај, који су изазвали агенти, упућеии на то из страних мисија.

Нема готово државне канцеларије, нема клуба, нема скупа ни збора, нема ни једног места у нас, у које се не би увукли, под разним изговором, страни поверљиви људи. Све дакле оне исте прилике, које смо напред помињали, јављају се и у нас. Са лако појмљивих разлога, ми не можемо све изнети на јавност. Али ееколико примера моћи ћемо ипак да покажемо. (наставиће се) ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ СТАНОВНИШТВА (СВРШЕТЛК) VI. Д а се иријављивање и одјављивање лако може вршити и иреко иоште. За ову сврху треба удесити листе са таквим Формуларима, да лице које их шаље, може добити такође преко ноште и потврду од власти, да их је примила. До сада код нас није било могућности, да се на овај начин пријављује, па и који је покушао, морао је доћи у полицију, да прими трећи примерак као реверс. Најпрактичније Формуларе оваквих листа има пештанска полиција, о којима је било раније говора. VII. У квартгу треб а знатно ироширити уиотребу ових листа у интересу иотиунијег вођења евиденције квартовног становништва. Вођење само регистра пријављеног становништва по азбучном реду показује се на пракси као недовољно и мало корисно. За ту сврху је од неопходпе потребе да се уведе и вођење регистра становништва према улицама и бројевима кућа у којима оно станује а и регистра пријављених странаца у кварту. У хановераиској и берлинској полицији, где су ти регистри уведени, на пракси показују одличне практичне резултате, поглавито са тога, што су у њима сакупљени и сређени најважнији иодатци пријављених личности, који су тако често потребни полицијским органима у вршењу службе. Регистри вођени по бројевима кућа од неоцењене су вредности за лако и брзо контролисање грађанства, дали је испунило дужност пријавл>ивања. VIII. У место иријавних и одјавних листа у централном одељењу треба исиисати и чувати регистарни лист .ча свако засебном листом иријављено лице. Ову промену треба извести такође по немачком систему, каћо је усвојен у свима њеним нолпцијама, као много практичнијем прегледнијем и савршенијем од нашег досадашњег, који је у многоме сличан бечком и пештанском систему. Најбоља је страна ових регистарних листова у томе, што се на њима могу исписивати и други важни податци о дотичноме лицу, и што према томе они не

служе само за показивање адреса, већ и за многе друге корисне полицијске потребе. IX. м Треба издејствова:ти, да црквене влаоти ио ироиисаним формама достављају одељењу све случајеве: рађања, венчања и умирања. Њих редовно разводити ио регистарним листовима у централи и ио регистарним књигама у квартовима.. Без ових података не може се ни замислити, да се може уснешно пратити кретање становништва. До данас се нисмо користили оваквим податцима о променама у грађанству. X. Регистарни листови у централном ^одељењу треба да се расиоређују ио тачно ирецизираним иравилима, која морају условљавати иотиуноједнаку иримену ири расиоређивању и брз и лак ироналазак листова у сваком конкретноме случају. Досадашње распоређивање листа по строго азбучном реду и ако није погрешно, непотпуно је, с обзиром на велпки број листа, који се за низ година имају распоредити. Правила за то прописана од стране бечке полиције, о којима је напред било речи, веома би погодна била и за расгтоређивање листа у нашем одељењу. XI. На. регистарним листовима, иоред бележења разних иромена станова, треба. исиисивати и разне друге иодатке о дотичном лицу. Говорећи о тим листовима у берлинској и хановеранској полицији, речено је и то, какви се други податци могу нанисати на њима. За нас је од највеће вредности, да бележимо потернице, пошто за то немамо друге могућности, да сазнамо. да ли се неко лице тражи од које власти или не. Потернице за она лица, која још нису добила регистарно листове, имали би у том случају, да испишу на особеним Формуларима, и да се ставе у ред са листовима, на она места, где би имали доћи регистарни листови дотичних лица. XII. 3а хотелске пријаве и одјаве, да иостоји засебан одељак у централном одељењу. Овај одељак имао би се уредити по систему бсчког или пештаиског одељка. За сада се те листе код нас у општини уређују по хронолошком роду пријема. Потребно је ирописати, да се хотелски гости, који се дуже од 8 дана баве без прекида у истом хотелу имају после тога пријавити полицији другим редовним пријавама, као и други грађани, како би својим легитимацијама утврдили идентичност и циљ доласка и како би се о њима могло водити рачуиа као будућим пореским обвезнпцима.