Policijski glasnik

БРОЈ 29. У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 16. ЈУЛА 1906. ГОДИНА II.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТДРСТВД УНУТРДШЊИХ ДЕЛА

„ПО/1ИЦИ»ЈСКИ ГДАСНИК" издази једаипут, а према потреби и више пута иедељно. Претплата се полаже у напред, и то иајмање за пола годиие код свију подицијских вдасти и износи: 20 динара на годину за државна и ошитинска надлештва, а за све друге претпдатнике у опште 12 динара годишње За иностранство: годишње 24, иолугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Р А С П И С Свима слфужиим наче^лствима Из жалби.које су ми подносиле иоједине општине и приватна .лица у конкретним случајевима, видео сам, да се народ чешће пута потрже на кулуке, ио захтевима разних надлештава која већином немају ослоеца у закону. Наредбе о употреби снаге народа за израду каквих државних послова или преноса, могу се издати по претходном одобрењу Министра унутрашњих дела само на основу прописа закона: о сувоземним јавним друмовима (§. 7., 8.' и 9.) и о подизању јавних грађевина (§. 32. и 39)., а у овом другом случају са правом народа на наплату надница по §. 33. и 34. пом. закона. Од овога се изузимају потребе: округа, среза и опгатине, зашта су овлагпћене скупштине окружне и среске и одбори општински по чл. 98. и 149. закона о уређељу округа и срезова и чл. 86. тач. 9. зак. о општинама, а и војне по закону о устројству војске, кад се на ово употребљавају обвезници. Мимо овога, не може се по тражењима разних државних надлештава без претходног одобрења Министра унутрашњих дела прину!)ивати народ ни накакве друге кулуке. Позван дужношћу према §. 7. и 27. т. 7. устројства централне државне управе, да се старам о извршењу закона. које имају да примењују полициске власти, наређујемначелству: да са својим подручним властима у будуће не наређује и народ са његовом запрегом не употребљује ни на какве кулуке који немају ослонца у .закону, или без мога одобрења, а кад се народ са или без запреге употребљава на послове по закону о подизању јавних грађевина, да се одмах свакоме плати припадајућа прописана надница лична и за стоку.

Сваки захтев о кулуку, који не би био заснован на закону или моме одобрењу, треба да ми се одмах достави, а у хитним случајевима и путем телеграма, па ћу ја према томе наредити шта по закону буде требало. Поступање противно закону и овој мојој наредби казниће се по §. 40. и 43. т. 10. под а , ако учињена кривица не би била кажњива по општем казненом законику. Начелство ће ову еаредбу објавити у с.вом подручју, ради знања ч управљања, како власти полициских и општинских тако и народа. ПВр. 14337. 29. јуна 1906, год. у Београду. Министар унутрашњих делн, Стој. М. ПротиЂ с. р.

КРЕТДНзЕ КРИМИНД/ШТЕТД у месецу мају 1906. год. Према званичним извештајима окружних начелстава и Управе града Београ.да, у току месеца маја извршено је у Србији: 1. Убистава 47 2. Детоубистава • • 2 3. Нехотичних убиетава • • • 4 4 Иовушаја убистава 32 5 Разбојништава 7 6. Сидовања 1 7. Тешких телесних повреда • 18 8. Иаљевииа 18 9. Оиасних крађа 161 10. ЗдонамЈерних ноништајатуђих ствари 25 Од изложених дела пронађено је : Убистава ....... 39 или 83 °/ 0 . Детоубистава 2 » 100 °/ 0 . Нехотичних убистава • -4 » 1 00 "/„. Покушаја убистава • • -29 » 90 °/ 0 . Разбојништава 4 ». 57 °/ 0 . Силовања ••••••• 1 » 100 °/ 0 . Тешких телесних повреда 18 » 100 °/ 0 .

Паљевина 5 » 27'7 °/ 0 . Опасних крађа 53 » 32-9 # / 0 . Злонамерних поништаја туђих ствари 9 или 36 °/ 0 . Највећи број убистава извршен је помоћу ватреног оружј а (26), затим помоћу огитрог (15), помоћу туиог (3), задављивањем (1) и тровањем (1). У једном случају секцијом се није могло утврдити каквим је оруђем извршено убиство. Узроци са којих су ова убиства извршена леже: у оввети за 15 случајева., у међусобној свађи за 14, у користољубљу за 2, у нужној одбрани за 2, у домаКо] расири за 2, у неморалним иобудама за 1, у вршењу званичне дужности за 1 и у љубомори за 1 случај. За осталих 9 случајева узроци су непознати. Посматрана према местима у којима су извршена изложена убиства јављају се: у срезу косаничком 5 (2 освета, вршење званичне дужности, свађа и непознат узрок), у срезу јабланичком 4 (2 непронађена; 2 освета, свађа и нужна одбрана), у срезу прокупачком 4 (2 освета, љубомора и домаћа распра), у срезу расинском 3 (домаћа распра, свађаи освета), у срезу деспотовачком 3 (1 непронађено; свађа, освета и ненознат узрок), у срезу колубарском окр. београдског 3 (2 освета и нужна одбрана), у срезу подгорском 2 (свађа), у срезу жичком 2 (1 непронађено; непознати узроци) и по 1 у срезовима: крагујевачком (свађа), гружанском (свађа), лепеничком (свађа), крајинском (неморалне побуде), трстеиичком (непронађено; непознат узрок), беличком (освета). бањском (освета), оба моравска (свађа), сврљишком (непронађено; користољублзе), мачванском (користољубље) јадранском (освета), азбуковачком (непознат узрок), млавском (свађа), звишком (освета), подунавском (непознат узрок), орашком (свађа), зајечарском (непронађено; непознат узрок), пожешком (непронађено; непознат узрок), студеничком (освета) и у вароши Нишу (свађа). Поред овога у току месеца маја пронађени су кривци по делу убиства Шквоте Станковића, из Ливадице, срез мо-