Policijski glasnik

БРОЈ 51 и 52

110ЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАИА 431

У ову тапију он јо унео и имање које има у атару суседних општипа, које је приликом пописа земљишта, вршепог 1884. год. уписано и у њихове књиге „Б." Моли се уредништво за обавештење: да ли овај суд може потврдити ову тапију, кад је њоме обухваћепо и земљиште, које со налази у суседним општинамп, или не ? — На ово патање одговарамо: По расписима г. Министра унутр. дела од I. јуна 1849. год. П№ 130(Ј, од 14. новембра 1862. год. Ш» 6874 и оном од 15. новембра 1868. год И№ 4528, (Молиц јски Зборник, стр. 1253, 4 и 5) општипски судови имају, код потврда тапија, тај задатак, да утврде, поред осталога п то, да је дотично имаљс непосрсдна својина дотичног лица, да њиме није заузето од олштинске, државне или приватпе имовинс, и да и11је са киме у спору. Ако неки од ових Факата и могу бити познатм општинском суду онога места, гд^• живи опај, који жели да се убаштини, пеки не могу бити, јер их треба утврдити изласком на лице места, као што је н. нр. мера и пр.сторност, а то ве). нпје могућно, јер је земљишто у туђем атару, те већ самим тим искључује надлежност тога суда. Како, дакле, тај суд може да иотврди само оне Факте, који су му несумњиво познати, то он, с обзиром на напред иоменуто расписе,■ даље с обзиром на падлежност и чл. 97. т. 4. зак. о општинама не може да потврди тапију, којом су обухваћена имања, која се палазе у атарима других општина. IV. Суд ошнтине становљаиеке, актом својим од 28. пр. м-ца Бр. 1368, пита: „У буџегу општинском предвиђена је и позиција: »трошак часницима општинским, кад иутују ван оаштине Из ове буџетске позиције, дакле, плаћа се општинским часницпма од I—2 дип. дневно кад иду у команду ради спровода регрута и т. сл. по одлукама одборским у смислу чл. I 33. зак. о Огнптинама, и опи па те суме издају општинској благајип своје нризнанице, Суд је био мишљења, да ове признанице не трсба оптерећивати таксом, јер су примаоци општински часници, али окр. надзорник моноп. дувана, приликом прегледа мононолисаних хартија у овој општини, учинио је примедбу да и на ове признапице треба лепити таксу. Моли се уредништво да по овоме изпесе своје мишљење.« — На ово питање одговарамо: У смислу чл. 1. Правила за извршењс закона о таксама од 3. маја 1897. године Пр. Бр. 10442, општински часници не плаћају таксу за признанице, које издају општини па примл,еиу плату и осталс додатке, које имају ио општинском 6уџеч'у. Према томе пе треба наплаћивати пи таксу, о којој је реч. V. Суд општпне илочке, актом својим од 13. новембра ове год. Бр. 1/61, пита: »Каква се такса наплаћује з'Ј осуде, које изричу поједини кметови и председници у смислу чл. 109. и 119. закона о

општинама, и да ли има какве разлике кад осуда гласи на затвор од опе, кад гласи па новчану казну?« — На ово питање одговарамо: За сваку осуду, 1гзречену по чл. 109. и 1 ! 0. закона о општипама, па била та осуда на затвор илн повчана, треба наплаћивати ио 2 дин. таксе у смислу тач. 87. п зак. о таксама, па ту таксу ленитп на извешгаје , птто их председници илп кмотови подпосе о изреченим казнама. За општинску касу не наплаћује сс никаква такса по овим осудама. \'Г, Суд ошпгине власипске, актом својим од 12. пр. м-ца ■Бр. 2930, пита: »1905. год. бивпш председнпк ове општиие издао је под закуи општинску утрпну па јавној лицптацији за 552 45 дип. Закуп је теслимљеџ једноме лицу, које у задрузи има мајку, која н.а имању има право удовичког уживања. При закључку лпцитације закупац је полоЈкио 50 динара кауцнје, а кад је позват да положи први кварт по лицитацији, ои је изјавио да одустаје од полагања кауције и од закупа у опште, те је поводом тога, одбо]) донео одлуку, да се држи друга лицитација и закуп уступи другоме, али председник није хтео да изврши ту одборску одлуку. ■ Суд је покушао да остатак излицитирапе суме паплати од првог закупца, али он је изјавио да је од закупа разрешеп онога дана, кад је одбор донео одлуку, да се држи друга лицитација. За опо је опет крив тадашњи председник, па зато се моли уредништво да објасни: треба ли ову суму наплатити од првог закупца или од бившег председцика ?" — На ово иитање одговарамо: Питање ово непотпуно је у томе, што се не зна, да ли је закупац уживао сва права, која проистпчу из закупа утрипе и посло отказа све до крајазакупног рока Јер ако је он само отказао закуп по Форми, а у суштини црпео све користп које овај доноси до краја одређеног рока, онда па њему лежи обвеза плаћања. Ако дакле стоји овај случај, и ако со он може утврдити, а он се не склони да па леп начин плати излицитирану закупну цену, онда треба упутити општинског пуномоћника да подпгне редовну тужбу против њега, јер се ова наплата не може извршити административним путем. Ако, међутпм, не етоји ствар овако, него је закупац одмах по отказу напустио и уживање закуиног добра, а одбор пристао да се закуп раскине, онда би председник, који нијо хтео извршити одлуку одборску , те тако општина била лишена нзвесног прихода његовом кривицом, био одговоран за накнаду штете, за коју такође треба водити редовну парницу, јер јо он, по т. 6. чл. 109. зак. о општинама, био дужан да извргни одборску одлуку. VII. Суд општине прилипачке, актом својим од 1. ов. м-ца Бр. 1888, ггита: »По § 335. т. 2. грађанскога закона, у службеност спада и са туђег извора или бунара воду нооити.

По § 340. истог закона, свака службеност или се оснива на закону, или па уговору, или на носледњој вољи, или на пресуди судској или на заотарелости. Настаје питање: колико треба времона да со са туђег извора или бупара посп вода, па да се добпје лраво службеностп за свагда по основи .застарелости, јер у § 938. поменутога закона стоји само то, да застарева и губп право на службеност онај . који исту за три године не ужива, а но стоји колико времена треба да ужива. на да стокне право. Моли се уредништво за потребно обавештоње.® — На ово питање одговарамо: За које се време прибавља право службености на пспокретпим добрима застарелошћу, одре1)епо је у § 929. грађаискога закона. Треба иматп на уму § 6. грађ. суд. пост. по коме су општпне надлежне оамо за суђење пољских службепости.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ —— I Т Р А Ж И С Е' Симу Красојевића, шпекуланта, родо.м из Хрватске, тражн начелник среза пооавоког окр. београдског акто.м Бр. 1 1 203., ради пзвргаења пресуде. Сима је у иослсдње време становао у Мислођину, ореза посавског, стар је 4 5 годнва. Моле се овс власти ако бп што знале о Симп да о томе извесге поменутог начелника. И 3 ПОЛИЦИЈСКОГ А Л Б У У А Ноћу између 8. и 9. сентембра тек. год. убијен је Јеирем Шубаковнћ, тежак пз Липнице. Убице, којих је било тројица, везали су га и у кукурузу, 10 метара далеко од куће, убили и опљачкали. Зликовци оу ио пзвргаеном делу побегли, али је власти ореза гружанског погало за руком да пронађо и притвори јатака који је зликовце на ово дело павео. То је Добрица Обреновић, бив. ооуђеиик из Лиинице. Ноћу 14. и 15. иотог месеца овп исти зликовци напали су на мехаиу села Витковца, у срезу гружанском, убилп Петра и Симу Петровића, земљоделце из иотс места, а мехапцију и куварицу злоотављали и отели нм око 1600 дпнара. 11. овог месеца, у ирви сумрак, дна пепозната зликовца напали су на мехаиу општпие каменичке у орезу јкичком , па док је један са запегом пугаком мотрио па прпоутне сељане, дотле је други пзпудпо од мехапцпје Симијона Риотовића 25 0 дин., од Алекспје, удове Вукомановић , чпја је кућа проко пута механе до 80 динара, а од ооталих сељапа у механп око 150 динара, па су поеле отишли у оближњу опгатинску оудипцу, разбнли ге п узели : два печата, један за восан а дј угп аа Фарбу оа написом : ( ,Краљевско Сриски Суд Општине Каменичке", поштапскп штамбиљ са паписом: дОпштинска пошта, Камеиицасрез шички," 1*50 дин. у новцу и 2 дин. у ноштанским маркама.