Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈОКИ ГЛАОНИК

ВРОЈ 4

издаду. Но и ако у томе ни;је успео, јер је пок. Јован ту његову намеру ооујетио, ипак оу међу њима наста.1и такви односи, да је Панта био ирипуђен да тражи од њега отпуст, ади му га овај није хтео дати, ма да је се и сам окодини жалио на њега и иричао како му тај момак не ваља и како га све шпијуиира. При.шком свађа између њих оба момка су чешће помишљади на освету, а на три дана пред убиство договоре ее коначно да газду убију. Панта узме то на оебе да изврши, па да би му гго извршоном де.ау бегство било осигурано, оп у очи самог убиства у овдашњем турском консудату извади пасош за Румунију, куда је закључио да бежи по извршеном дедт. Тога вечера, као и обично, газда Јован и Паита легну после 9 сати да спавају у амурлуку више фуруне, а други момак - Каруовић легао је доле на патос.

Када је Јоваи заспао Панта ое дигне, сиђе оа Ф .уруие, узме из подрума сикиру, попнс се опет на фуруну где је Јован мирно спавао, измахне сикиром и ушимице удари га у главу, од ког је ударца оотао на меоту ,мртав , Оамо што је лако јаукнуо и нраћакнуо се деспоА ногом. Чим је Јована убио Ианта је се скинуо са ф.уруне, на шта га је Каруовић упитао: је ли га убио, и кад је овај то -потврдио, онда му је он казао да опет иоси сикиру у нодрум, што је Панта и урадио. По том је покупио све 1;воје отвари и отрпао у један џак, па је онда позвао и КаруониНа да по ранијем споразуму беже зпједно, по овај је ое био упдашио и није омео поћи о п,им, већ му је казао да бежи сам, а он неће ником пипгга јављати до сутра дан. Тако оо онда ижљубе и опросте, па Панга оа џаком оде, а Каруовић оотане у пекарници. То јо било 1ко 10 оати. Каруовић ботавши оам "оигурно ое бо.јао н |ш«уо.тва' мртва човека, те је једва издр?као један оат, па у I 1 Оати отишао у најближу каФану и јавио, како је ои тора чаоа иа зиак будилника. уогао да меои хлеб, како је иозвао газду да н (Ш убтане, али ое он не одазива, го оумн.а да ну ое што није деоиДо. Кафенија, га врати да се .унори шта је и он пооле дође и .јави да ,је убијен.

КаФеција извести телеФоном дежурнога члана у Управи вароши, а овај изда налог дежурпом пиоару кварта врачарског да изађе на лице меота, извиди олучај и што про извештај поднеое. Дежурни пиоар одмах је изашао на место убиства и од саовим равнодушног Каруовића. оазнао за одлазак отаријег момка Панте, те о томе п.однеое извештај дежурном члану, а овај изда овој полицији београдској потребне налоге за Пантино хватање. У то време Панта је већ био узео на овд. железничкој отаници карту за Земун и мирно чекао у чекаоници на полазак воза. Комеоар жедезничке подиције г. Мрвић чим је примио из Управе налог о Пантином хватању почео је разгледати по отаници и тражити га. Најпре је наишао у чекаоници на два дица која су му оо учинила сумњива, те их је одвео

у комеоаријат и почео иопитивати, али ,је се брзо уверио да, ни један од њих неће бити тражено дице. 11о том је се опет вратио у чекаоницу и овом приликом наишао иа Пангу, поред кога је већ отајао један жандарм и разгдедао му ствари по цаку, те на први иоглед закључи да ће то бити убица и иоведе га у канцеларију, где је већ па прва иитања признао да је он убица. Одатле је одмах одведен на место догађаја, где је оаовим мирно гледао овоју жртву и чиновницима отворено причао начин изнршења дела, како је горе наведено. Каруовић, који је у почетку, пре по што је ухваћени Панта доведен, тврдио да о убиотву није ништа знао, иризнао је такође да је знао да ће Панта газду убитн и да је видео кад га је овај убио. Чекмеце је нађено закључано и у њему око 100 дин., а веле да. пок. Јован није више ни имао готовог новца. Панта је ообом понео оамо овој новац у 17 8 динара, те нрема томе изгледа да ово грозно убистно иије пзвршено из кориотољубља п да ,је вероватно његово призпање, да га је убио из освете што :га је грдио. •Тедино је само загонегпо, што кључ од чекмеџета није нпгде цађен. Може ое миелити какви оу морални ооећаји код овог човека, кад он тако свирепо убија

ово! - а газду оамо што га је овај грдио, ма да га иначе никад није ударио. Пначе га његове раније газде, код којих је дуже олужио, хваде као поштеиа и мирна момка. Паита је родом из Скопља, и по његовом казивању отар 21 год. Мали ;је растом и слабо развијен. На десној нози има два ожиљка од ватреног оружја, где је по његову причању рањен од турских војника у нечијем винограду, док околина његова тврди да је то задобио у бугароким комитама. Ако би ко о њему што више зиао, моли се да то доставу Управи града Веограда. Ж. Л. II 0 Т Е Р Н Непознати крадљивац ноћу између 10. и 11. ов. м-ца отворио је прозор из дворишта на радњи Вдад. Пејића, продавца ужичких производа из Београда, ушао у радњу и обивши Фијоку украо је: 11*70 динара у аустријској монети, 11*70 динара српског никленог новца, 3 заложнице београдске задруге и грађанске банке, по којима су биле задожене акције извозне банке и дуванџиске задруге, 1 повчаник и иекодцко признаница. Нека све полицијске и општинске влиоти потраже крадљивца и крадене огвари, и у олучај пронадаска о томе известе кварт варошки или Управу града Г.еограда о позивом на акт бр. 0 41. Михаило Живковић, окитачки циганин, решењем начелника ореза поцерског стављен је под крипичну иотрагу зббг крађе, по чим је чуо да се тражи побегао је из меота пребивања. Михаидо је стар 18—1.9 годииа, висок, црномањаст, малих бркова., од одела имао је* гуњ, копоран, панталоне од жутог штофа, на гдави шубару а на ногама опанке оа кајипшма. Нека га ове иолицијоке и општиноке власти потражеи у случају проиалаока стражарно спроведу поменугом наче.шику с позивом на, депешу Бр. 5 5 6. Радојица СимиЗ* и Живојин Томић, абаџије — екитиице, извршиди су поћу између 14. и 15. ов. м-ца опасну крађу Светодику Симоновићу, ковачу, и прооту крађу Риотивоју Мишовићу, абаџији из Ведеречи. Том приликом поред ооталих украдених отвари однели су и две блузе сукнене са оомотоким јакама и један оат цепни од жутог пакона. Нека све полицијске и ошнтинске влаоти иотраже крадљивце и у случају проналаска отражарно их опроведу начелнику ореза таковоког о иозивом на депешу бр. 49 2. Крађе стоке. Непознато лице украдо је једног коња Драгомиру Жинановићу, из Скеле. Коњ је матор Н година, непочишћен, доратаот. Акт начелника ореза посавоког окр. ваљевског Бр. 35 2. Ноћу између 1:1. и 1 4. ов м-ца украдена је из затворене. кошаре једна крава Богосаву Живадиповићу, из Глободера. Крава је матора 0 година, пдаве ддаке, стеона. Сумња се да је ову крађу извршио Радивоје Грујић, земљод. из Гдободера, који је ире извесног времена отумарао из места пребивања и више се није вратио. Радивоје је стар 40 година, ередњег отаеа, плавих бркова, у лицу сув. Нека га ове полицијске и општинске власти потраже и у олучају нроналаока отражарно опроведу на"челнику ореза раоиноког о иозивом на депешу Бр. 1 1 56.

Штампа ^раљ. Срп. Државиа Штампарија

уредвик, пушан Јј. Ј1лимиић