Policijski glasnik

БРОЈ 10. У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 4. МАРТА 1907. ГОДИНА III.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУШБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРОТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИ<ЈСКИ ГЛЛСНИК" издази једанпут, а према иотреби и сише пута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола годнне, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бро.јеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО — ' , УРЕДБА 0 неститању о државним празницима и окружним и општинским светковинама. Ма иредлог Нашег Министарског Савета наређујемо : 1. Државни празници и народне светковине прослављаће се у целој земљи уобичајеном церомонијом и војничком парадом где има војске; 2. Поздрав и чес/гитања о тим државним празницима и народним светковинама примају од корпорација, свију државних и општинских власти и органа, као и од стране грађанства Његово Величансгво Краљ и Њено Величанство Краљица, односно Престолонаследник у престоници или у ком другом месту у земљ.и где тога дана буду. Кад се Њихова Величанства, односно Престолонаследник, не налазе на тај дан у престоницн нрима честитање и поздрав Нредседник Министарског Савета ; 3. У умутрашњости, у свимаокружним и среским местима, изузимајући места у коме би се случајно налазили тога дана Њихова Величанства Краљи Краљица, односно Престолонаследник, државну власт представљају и иоздрав и честитање примају од свију- грађанских власти и грађанства, окружни, односно срески начелници ;

4. Поздрав и честитање ОФицира и војних власти нримају команданти дивизија, односно месни команданти; 5. При општинским, односно окружним светковинама, општинске, односно окружее самоуправне власти, не могу увршћивати у ред примања представнпке државне власти нитн се грађанске, војне и црквене власти могу корпоративно јављати на овим светковинама и честитања чинити. Ова уредба ступа у живот одмах по објави у службеним новинама и замењује „правила о честитању о опште-народним празницима" од 14. марта 1884. године. Наши Министри нека се старају о извршењу ове уредб^. 23. Фебруара 1907. год. у Београду. П Е Т А Р с. г. Иредседник Министарског Савета, Министар иностраних дела, Ник. П. ПашиЂ с. р. Министар иросветс и црквених аослова, Анд. Николић с. г. Мииистар војни, аочасни ађутаит Њ. В. Краља, ђенерал, Р. Путник с. р. Министар финансија, Д-р. Л. Пачу с. р. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЂ с. р. Министар народне аривреде, К. СтојановиЋ с. р. Министар грађевина, Јов. П. ЈовановиЂ с. р. Министар иравде, М. ТриФкови-ћ с. р.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Станоје Д. Петковић, начелник друге класе среза тимочког иа основу §. 70. закона о чиновницима грађанског реда, — стави у ленсију која му по годинама елужбе припада. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 21. Фебруара 1907. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за полицијског писара I класе среза тимочког Илију Милутиновића, писарадруге класе зајечарског првостепеног суда. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 23. Фебруара 1907. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу § 6. закона о местима у Србији решено је: да се место Суваја, заселак села Избенице, општине избеничке, у срезу темнићском, округу моравском, по изјављеној жељи стојих становника, прогласи за село под истим именом. Из канцеларије Министарства унутраш- њих дела, 23. Фебруара 1907. г. у Београду.

РАЗГРУПИСАВАБЕ ОПШТИНА Указом Његовога Величанства Краља Петра I., одобрена су решења Народне Скупштине сазване у ирви редован сазив за 1906. године, која гласе: »да се села : Борак и Скобаљ, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од своје садање општине радљевске, среза тамнавеког, округа ваљевског, идаза себе образује општину под називом: општина борачка, — у истом срезу и округу®. »да ее село Стрижило, по изјављеној жељисвојих становника, одвоји од своје