Policijski glasnik

ОТРАНА 112

ИОЛИЦИЈОКИ ГЛАСНИН

БРОЈ 14

После овакве одлуке Суда настаје питање: ко ће да плати штету оиштиии за засгарелост ових облигација, ако су оие одиста застариле да ли општински застуиници — пуномоћиици, да ли одговорни рачунополагачи или наредбодавци оиога времена, кад је застарелост наступила ма да су ови последњи рачунополагачи и наредбодавци, добили већ и разрешнице од Главие Контроле за те рачуне. — На ово питање одговарамо: Уредииштво не дели мишљење Првостепеног суда о застарелости, јер налази да је законодавац нарочито издвојио јавна добра и одредио за њих дужи рок застарелости, без обзира на то, јесу ли покретна или непокретна, па да према томе, и за облигације општигтске важи рок из § 931. грађ. закона. Одговорност за штету, која је настала за општинску касу, долази нрво на опога, који је непосредно руковао овим облигацијама и на коме је лежала дужност да по њима наплату врпш, а то је рачунополагач, ако се случајно не би утврдило, да је он на време тражио од надлежних да се тужбе подигну, па за тим наредбодавац за пропуштсну дужност ?1адзора и тек тада заступник, ако би се, наравно, утврдило да су њему предате исправе ради подизања тужаба, па он буде пропустио да то учини.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А МС Ш С Е Идију Милошевића, земљоде.ша из Бреија, који је још 4. септембра прошле године отумарао из места иребивања и до сада ое нипгга о њему није сазнало, тражи начелник среза реоавског актом Бр. 40 89. И.шја је стар 40 година, средњег раста, у дицу плав, но мало рошав, жутих бркова, у сељачком оделу. Моле се све власти, а и приватни, ако би шго знали о Илији да о томе известе номенутог начелника. Мериму кћер Мигра Сакића, циганина из Лознице које је нестало 19. пр. месеца, тражи начелство округа полринског актом Бр. 5012. Мерима, је стара 12 година, раста омаленог, црних очију, округлог лица. Обраћа се пажња свима иолицијским и општинским властима да Мериму потраже и у случају нроналаска да о томе известе поменуто начелотво.

Бдагоја сина Тасе Митропића, из Суио1 п а Дола, среза јабланичког, који је 2 4. пр. м-ца отумарао од своје куће без знања својих родитеља, тражи пачелство округа нишког актом Бр. 697 5. Благоје је стар 18 годипа, високог раста, очију граорастих, смеђе косе, од одела имао је на себи сукнене чакшире, гуњ, жут широк опасач, на глави шајкачу а на ногама опаике. По оазиању Благоје је о.тишао у Београд. Обраћа ое пажња овима влаотима да Бла-

Штампа ^раљ. Срп. Државна Штампарија

гоја потраже и у случају проналаока о томе известе иоменуто начелство.

П 0 Т Е Р Е Јован Стојимировић, родом из села Липа, ореза подунавоког, округа омедеревоког, који је преоудом смедеревског првоотепеиог суда од 8. маја 1905. године Бр. 12289, осуђен па 19 година робије због два покушаја убиотва и једне оиасне крађе, иобегао је из београдоког казненог завода, где ,је' ову осуду издрзкавао, још 22. октобра 1 90 5. године, и до данао ое није могао пронаћи. Јован има 3 3

године, оредњег је отаса, смеђ, очију жућкасто-зелених ; оба мала ирота на рукама згрчена су му и укочена на првом зглобу. Обраћа се пажња свима полицијоким и општиноким властима на овог одбеглог зликовца, за кога се сазнаје, да цод лажним именом служи у неком оелу у упутрашњооти. Непозиати крадљивац 10. пр. м-ца украо је Ристи Нелу, из Мешеришта, у возу на ирузи Ристовац — Ниш 2 2 паполеона одоекавши гајтан којим је кеоа била везана и један џепни сат са заклопцем. Нека све влаоти потраже крадљивца и крадене ствари и у случају ироналаска о томе известе пачелство округа нишког о позивом на акт Бр. 0029.

Крађе стоке. Ноћу између 15. и 16. пр. м-ца непознаги лопови оби.ш су врата иа штали Болшна Марковића, баштована, из Злота, и украли два вола. Оба су вола матора ио 3 године, крупни, без роваша, једап је длаке плаве а други оиво-гаарене. Обраћа се пажња свима влаотима на ову покрађу и у олучају проналаока о томе да известе иачелника среза бољевачког с позивом на акт Бр. 3 98 1. 20. прошлог месеца пепознати крадљивац украо је једног коња Траилу Јовићу, из Таиде, среза поречког. Коњ је длаке доратасте, цветаот, брњаот, на плећима има бедегу од посе-

котине. Деиеша начелника ореза поречког Бр. 257 4. Обраћа ое пажња свима полицијским и општииоким властима на ове покрађе. —>—гх-х>-^ СКРКЋШ С Е ПАЖША Милош Николајевић —■ Никшић, рођен у Србији 1. марга 187 5. године, који је служио као добровољац у чину поручпика у руском приморском драгонском пуку, погииуо је у Мапцурији 24. Фебруара 1905. године и после смрти оставио је пешто новца и ствари.

На молбу овд. руског посланотва и Мипиотаротва иностраиих дела, препоручује се свима полицијским и општинским вдастима да нотраже иаследнике поч. Милоша, и у случају проналаска да о томе извеоте у року за два меоеца Министаротво Унутрашњих Дела с по зивом на акт Бр. 5202.

Живка Марковић, служавка, родом из Панчева, која је по преоуди кварта варошког Уираве града Београда од 16. јула 1906. год. Бр. 8 43 4, нрогната на овагда у Ауотро-Угароку због окитње и крађе, и чију смо слику изнеди у 30 броЈу „Полицијског Глаоника" од прошле год. због повраћаја из прогонства кажњена је пресудом Уираве града Београда Бр. 10923 1907. оа осам дана затвора и 28. пр. м-ца поново прогнага у Аустро-Угарску. Обраћа се пажња полицијским органима, да јој не допусте повратак у Србију, а у сдучају иоиратка да је казне за иовраћај из прогонотва и ионова прогнају.

Н А 3 Н А Њ Е Комилвти »Полицијског Гласпик а с( за 1905. и 1906. год. могу се добити у уредништву ио цену од 20 дииара за једиу годину, у елегантиом. тврдом иовезу. Повац треба слати благајни Министарства Унутр. Дела. уредник, пушан Јј. ЈЈлимаић