Policijski glasnik

ВРОЈ 25.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 17. ЈУНА 1907.

ГОДИНА Ш.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОДИЧИ^СКИ ГДАСНИК" излази јоданпут, а према иотреби и више пута недељно. Претпдата се полаже у наиред, и то најмање за пола године, код свију полидијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у одште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Његово Величанство Краљ Петар 1., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, а по оаслушању Министарског Савета, поставити: за начелника треће класе Министаротва унутрашњих дела Чедомира А. Костића, државног правобраниоца треће класе, по потреби службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 6. јуна 1907. год. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на иредлог Министра унутрашњих дела, иоставити: за члана друге класе Управс града Београда Манојла Лазаревића, начелника друге класе среза пожаревачког, и за полициског писара треће класе Управе града Београда Милана Б. Михаиловића, свршеног правника. Из канцеларије Мииистарства унутрашњих дела, I). јуна 1907. године у Беогр-аду.

Њ.егово Величанство Краљ Петар 1., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 51. Устава земаљског, у путу милости ослободило је: Крстину, удову поч. Петра Радосављевића из Белосавца, од казне десетодневаог затвора на коју је осу1)ена пресудом начелника среза јасеничког од 7. марта 1907. године Бр. 5184 а за дело из тачке 3. § 365. кривичног законика. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 5. јуна 1907. год. у Београду. СТРУЧНИ ДЕО ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

(нАСТАВАк) Министар иравде задржи овај рад код себе до 1856 год., а у том међувремену, 1863 год., видевши да не може скоро бити готов с примедбама, изда само доказна правила, о којима је било говора у прошлом параграФу. Овде понавл.ам,

да је министар доказна правила од 1863 год. узео из пројекта законика од 1860 и 1861 године, и да она у себи, а имено у § 12, садрже негативну доказну теорију. Министар правде није био учинио, шта је мислио Савет шиљући му стари пројект с примедбама, већ је израдио нов пројект. У свом акту од 8 .»ебруара 1865 год. којим је послао свој прот јект, вели: »како се овај пројект састојао тако рећи из два комада т. ј. старог нечатаног пројекта и примедби учињенн на исти; то да не би ја иравио и примедбе на печатани пројект и опет примедбе на већ учињене примедбе, што би чинило велики посао и забуну, ја сам нашао за сходније, да према истима и мом налажењу издам нов пројект«.... 12 ) Ова.ј по реду трећи пројеат у многоме је потпунији од ранијих, а о доказима се у њему говори у §§ 222—241. Све ове одредбе о доказима у овом пројекту остале су онакве иоте какве су нарочито биле у пројекту од 1860., а и у доказним правилима од 1863 с неким незнатним разликама, које су долазиле поглавито услед рђавог превођења, и једном врло знатном изменом, која ствара грдну разлику између овог и ранијег пројекта као и доказних правила од 1863 год. Та измена налази се у §-у 223 пројекта од 1865, јер се ова одредба битно разликује од §-а 182 пројекта од 1860 и §-а 12 доказних правила од 1863, из којих је и узета, као што се разликује и од крајњег свог изворника §-а 260 аустријског крив. поступка. — Државни Савет, пошто је примио пројект министров, актом од 9 Фебруара 1865 бр. 111, одреди комисију у коју су ушли: Д, Црнобарац, Ф. Христић, Ђ. Д. Ценић, и Д. Матић, ради прегледа поменутог пројекта. Комисија је по свршеном послу поднела свој извештај о примедбама под бр. .176 из кога се не виде мотиви зашто су поједине одредбе мењане, већ се свуда у њему само вели: »споразумели смо се« или »нашли смо за сходно, да се тај § напише овако« или »да тај одељак гласи овако« и т. д. 13 ) Ниједна примедба комисијока није ое односила на одредбе о доказима, те је цела та глава остала каква је у пројекту. Све примедбе буду усвојене од Државног Савета и, због избацивања неких параграФа, у деФинитивном пројекту о доказима се говори у §§ 220—239. Одредба §-а 223 остала је и од страие комисије недирнута, и у прерађеном пројекту то је постао • Д'. ■ Р, V. V.

12 ) Држ. Арх. Држ. Савет 1865 год. ,3 ) Држ. Арх. Држ. Савет 1865 год.