Policijski glasnik

БРОЈ 41.

У ВВОГРАДУ НЕДБЉА 7. ОКТОБРА 1907.

ГОДИНА III.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„Г!ОПИЦИ<ЈСКИ ГЛЛСНИК" издази једапнут, а према потреби п више пута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полидијских власти. и износи: 20 дннара на годину за државна и општинска надлештна, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За инострапство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полнцнјског Гласника" не продају се. Рукоппси се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Његово Величанство Краљ Нетар I., благоволео је, на ггредлог Министра унутрлшњих дела, иоставити: за Физикуса округа београдског Д-рМихаила Пвијетића, Физикуса округа ваљевског, и за Физикуса округа ваљевског Д-р Селимира Ђорђевића, Физикуса округа моравског са седиштем у Јагодиви, обојицу по молбн. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 22. септембра 1907. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Минисгарског Савета решено је, да се: Владимир Маленовић, начелник друге класе среза звишког, и Сима Николић, полицијски писар прве класе среза звишког, на основу § 70. закона о чиновницима грађанскогреда, ; стави у стање покоја с пенсијом, која им припада по годинама службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 28. септембра 1907. године у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, решено је: да се Николи Васићу, начелнику друге класе среза крајинског, уважи оставка, коју је поднео на државну службу. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 30. септембра 1907. год. у Бсограду.

Његово Величапство Краљ Петар I.. благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу чл. 4. закона о административној подели Краљевине Србије, решити: да се села : Судимље и Иричић, која су у саставу општине блажевачке, у срезу копаоничком, округа крушевачког, ио изјављеној жељи њихових становника. нреместе из срез.а ко-

саничког, округа топличког, у срез копаонички, округа крушевачког. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 2. октобра 1907. год. у Београду. Указом Његовога Величансгва Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, одобрено је решење Државног Савета од 28. септембра ове год. Вр. 5797, које гласи: »Одобрава се Министру унутрашњих дела, да на оправку зграда болнице за душевне болести, по ревидисаном предрачуну и одобреној лицитацији може утрошити суму од 4400 динара и овај издатак показати у расходу на терет партијс ванредних расхода Министарства унутрашњих дела, за санитетско одељење, позиције бр. 4. буџетом за ову 1907. годину одређене на оправке и доправке постојећих болничких зграда. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 2. октобра 1907. г. у Веограду. СТРУЧНИ ДЕО О КРИВИЧНОЈ ОДГОВОРНОСТИ са теоријс^ог г^едишта. од Д-ра Бранислава ПетронијевиЂа Проблем кривичне одговорности чини основни проблем кривичног права. Јер иротивправно дело у смиолу кривичног права може ое оамо онда казнити, ако се оубјект, који га је учинио, може за њега учинити одговорним. Према ошпто.ј логичкој деФиницији одговорносги, субјект противправног дела одговоран је за ово иоследње онда, када је исто потекло од њега самога. када је он његов извор. Међу тим позитивно кривично право везује одговорност субјекта за извесне спвцијалне услове, чију оправданост треба испитати и у чијем се исиитивању и састоји проблем кривичне одговорности. Појам кривичне одговорности, узет у најширем смислу своме, везан је за три групе таких специјалних услова, од којих прва група обухвата извесне саољпе услове, који искључују кривичну одговорност (н. ир. нужна одбрана), док друга и трећа обу-