Policijski glasnik

СТРАНА 416

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 51

Како се кажњавају они, који пуштају своју стоку у туђа шумска имања, прописано је чл. 102., 118. и 120. закона о шумама. Штете учињене на другом имању кажњавају се по закону о чувању пољских имања. По овоме, дакле, општински суд је дужан да обзнани својим грађанима, да су извесна имања стављена под забраиу ради пошумљавања и да после сваку "повреду кажњава у границама своје надлежности. Шумска управа има право мешања у приватна имања само за случајеве из чл. 78. зак. о шумама. III. Суд онштине адранске, актом својим Вр. 2118, пита: »У 1903. и 1905. години, наплаћено је приреза по особеним дневвицама за подизање школе преко 4500 динара, и ова је сума предата заводу на приплод. 11о истим особеним дневницама наплаћена је и сума од 1403-26 динара, па та сума предата школском благајпику на издржавање школе, а признапице о овим издацима налазе се и данас у општинској каси као привремени издатак, правдајући суму примања по заеебним дневницима. Да би се ове признанице једном избациле из касе као привремени издатак, суд и одбор унели су у овогодишњи буцет у позицију расхода и суму од 1403-26 динара те да оне привремене признанице проведу кроз дневник издавања. Овај буџет одобрен је пре 15' дана. Моли се уредништво за објашњење: сме ли рачунополагач наплаћени прирез у 1403*26дин. унети у дневник касе примања па за тим да привремене квите о учињеном издатку школи разведе по диевнику касе издавања, кад је о*во буџетом одобрено ?' к — Па ово нитање одговарамо: Ако издатке учињен^* па школске потребе, у износу од 1403'26 дипара, за колпко се налазе привремене признаиице у каси, суд уведе само у дневнпк касе издавања, онда ће имати разлику између примања и издавања за горњу суму. Према томе, суд треба да спреми нарочити реФерат, у коме ће бити изложено: од ку'ла су ове признанице и зашто се сада расходују, па да тим рефератом унесе у диевник примања горњу суму, а да одмах по дневнику издавања расходује досадашн.е привремене издатке у 1403-26 динара. Ако не би хтео да горњу суму уноси у дневник као примање. онда би ])ефсрат морао бити приложен рачунима, те да се види од куда је ј азлика између примања и издавања. На друго питање, које је учинио суд истим актом, одговара се, да је то питање регулисано иознатим расписом г. минисгра унутр. дела.

IV. Суду општине поточке, на акт његов од 23. септембра ове год. Бр. 1614, одговара се, да је истаквуто питање расправљено у бр. 38. »Полицијског Гласника« за 1906. год. под I. па нека суд тамо потражи потребан одговор.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Ото Рихтер, књиговођа повлашћене Фабрике трикотаже, 30. пр. м-ца извргаио је пре|! &РУ, узевши 4 00 марака на име нлате да би могао довеоти своју Фамилију и више ое није врагио. Ото је родом из Шмелинца у Оаксонокој, стар 3 5— 4 0 година, оредн>ег [>аста, очију црних, жућкасте у шпиц браде, великих црних бркова; од одела има на себи црн зимски капут, сако црио одело. на глави полуцилиндер, а на ногама ципеле. Позивају се ове власти да Ота нотраже и пронађеног сироведу Управи града Београда с позивом на акт Бр. 48 9 3 3. Цирјак Ласло , књигонођа електричпог друштва у Лечцу (Маџарска! извршио је пре неког времена више ФалсиФиката меница и покрао много новаца, па је по извргаењу дела одмах побегао. Цирјак је стар 22 године, ма-

лих бркова, очију илавих, лева му рука краћа од десне, говори маџарски и немачки, у цивилном оделу. На молбу полиције у Лечцу износи се његова ФотограФија и позивају се сне влаоти да Цирјака у својим домагаајима потраже и пропађеног спроведу Управи грнда Београда о иозивом на акт Бр. 50039. Сотир Симоновић, из Ниша. који има да одговара за крађу отвари код начелства округа нишког, налази се у бегству. Сотир је отар 16 година, средњег раота, смеђе косе. граорасгих очију; на себи има црн капут и шарене панталоне, на ногама ципеле, а на глави шубару.

Позивају се све полицијске и општинске власти да Сотира најживље потраже у својим домашајима и нађеног стражарно спроведу помеиутом начелотву. Мидан Кулиза, рабаџија из Краљева, родом из Старе Србије, изузео је 581-60 дин. Кооти Мићићу и 281 дин. Крсману Дугалићу, трговцима из Краљева, ради куновине извесних отвари и са тим је новцем побегао. Милан је стар 3 0 година, великог раста, сувоњав, плав, малих бркова; на себи има оељачко одело, а на ногама сарачке опанке од црвене коже. Препоручује се свима полицијоким и општинским властима да Милана цајживље пограже и иронађеног под јаком стражом спроведу начелнику среза жичког о позивом на депешу Бр. 20422. Иван Свирићев, житарски трговац из Вел. Кикинде, извршио је крађу новца у суми од 1 5.000 динара, па је по извршењу дела одмах побегао. Иван је отар 36 година, омален, дежмекаст, коое и бркова омеђих, у обичном штоФаном оделу. Позивају ое све влаоти да Ивана у својим домашајима потраже и пронађеног опроведу Управи града Београда с позивом на акт Бр. 50067. ^«5»—<5Р-УСКРЕЋЕ С Е ПАЖЊА На дан 5. ов ; . м-ца нађена је у реону кварта палилуског једна мангуп крава, длаке жуте, без особених знакова. Обраћа се пажња онима иласгима да потраже оопственика ове мангуп краве, па пронађеног упуте кварту палилуском с позивом па акт Бр. 1 4 47 1. КРАЂЕ СТОКЕ Ноћу између 3. и 4. ов. м-ца непознати крадљивци украли су једног коња Владимиру Митановићу, из села Ивања, среза јабланичког. Коњ је матор 7 година, длаке вране, на гребену има белу Флеку у величини петпарца, кус, оа жигом «0". Депеша начелника ореза јабланичког Бр. 20500.

На дан 8. ов. м-ца непознати крадљинци украли су једну краву Милиоаву Радуловићу, земљоделцу из Лозовика, среза орашког. Крава је матора 3 године, длаке жуте, буљаста. Депеша иачелника среза орашког Бр. 19181.

Ноћу између 8. и 9. ов. м-ца непознати крадљивци украли су два вола Светозару Златановићу, земљоделцу из Пешчанице среза моравског окр. нишког. Један је во длаке илаве, а другп мрке, оба матори ио 6 година. Депеша начелника среза моравског округа нишког Бр. 1 3389.

Ноћу пзмеђу 11. и 12. ов. м-ца непознати крадљивци украли су две кобиле Петру С. Благојевићу, земљоделцу из Дубоке, среза кључког. Једна је кобила матора 12 година, длаке беле, у оба ува ровашена, са жигом (,0", а друга је матора 2 године, длаке вране, без роваша. Депеша начелника ореза кљјчког Бр. 1 2904. Обраћа се пажња свима полицијским и онштиноким властима на ове покрађе.

Штампа ^раљ. Срп. Државна Штампарија

уредник, пушан ЈЗлимПић