Policijski glasnik

т^ТРАНА 432

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 52

П У Т Ако би се суд у свему ири извршењу ни 6их пресуда морао придржавати ограс ничења из § 471. пом. закона, онда би већина пресуда остала неизвршена, иошто се највише сиромашни свет осу1)ује? (< — На ово питање одговарамо: Ако су неки осуђени на новчану казну, онда им се за њу не може продавати имање, које им штити § 471. грађ. суд. поступка, јер и § 316. кр. зак. и § 49. полиц. уредбе условљавају замену ове казне затвором, кад год би се показало, да је ооу1)ени не може платити , или да би то плаћање било на штету његову и његових укућана. , Према' томе, суд ће увек, чинити ову замепу, кад год осуђени протоколарно изјави да нема новаца да казну плати. Што се тиче накнаде штете, она ће се наплаћивати продајом и онога имања, о коме г.овори § 471. грађ. суд. поступка, кад год је штета учињена иступљењем из користољубља (тачка 16. § 471. грађ. суд. пост. , а кад год није тај случај, онда се мора водити рачуна о благодејању, које ова законска одредба даје земљоделцима и рукоделцима. Ово важи, наравно, и за остале кривичне трошкове. VIII. Суду општине гледићске, на акт од 4. октобра ове год. Бр. 1459, одговара се, да је за питање, какво је он истакао, надлежна поштанско-телеграфска станица, којој овај суд припада, па нека јој се у свшслу чл. 47. правила о општинским поштама од 16. септембра 1902. године ПТБр. 33415, обрати за упут, и гпто она буде наредила, биће обавезно и.за општину и еа управитеља школе.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Раде Бојовић, бив. општински деловођа, родом из ое.Ја Коњарника, среза добричког. који је још 1 904. годнне лзвршио убиство над својо.м женом и пеко.шко покушаја убиства, па је по извршењу дела одмах но.бегао и до сада пије ухваћеп, према депеши наче.шика среза добричког Бр. 14163, налази се негде у Србији као општински деловођа. Раде је стар 27 година, средњег раста, малих црних бркова, косе и обрва црних, брија се. Мисли се да је под зажним и.меном и презименом примљен негде за деловођу. Позивају се све полицијске и општинске власти да гапограже.у својим домашајима и пропађеног стражарпо спроведу поменутом начелнику.

\ Непознати крадљивци ноћу између 2 8. и \9. октобра ове год. обили су колибу ВигомК;. иконића земљоделца. из Пањице, среза тпнавсДк, . тт ; V и украли једну пушку система Пи§6 ^ОкР а " еном Ц еви » 20 комада ме^овца у разној монети. ПоШтатлпа ^

зивају се све по.шцијске и општинске власти да потраже крадљивце и покрадене ствари и о резултату известе начелника среза трнавског с позивом на акт Бр. 14387.

ИЗ П0Ј1ИЦИЈСК0Г А Л Б У М А

Александар — Шандор Симоновић, а ариватни детектив". Читаоцима с}', без сумње, још у свежој усномепи оне сензационе вости већине наших листовао крађи заложница Управе Фондова, и о романтичној борби са крадљивцима, и отимању украдених заложница. у једној од на]живљих париских улица. Главни јунак у овој ствари био је {( приватни детектив" — београђанима добро познати Александар — Шандор Симоновић, бив београдски обућар, који од пре 3 год. живи сталио у Земуну због «политике," која му је ((Претила 9 осудом за намерну паљевину и отуђење стчари испод поииса.

така

После „очајне® борбе са крадљивцима: „Копстантином Азријелом" н (( Хајимом Маркусом", (( приватни детектив" отео им је украдене заложнице и срећно их предао г. комесару, који је у једном облизкњем хотелу очекивпо исход, а затим су и г. комесар и његов -„принатни детектив" одјурили за крадљивцима чак у Лондон. У Лондону нису, истина, нашли зликовце, али су зато посетили изложбу, и послали масу „анзихтс-карата" својим познаницимау Београду и Земуну, а потом су се вратили у Београд са „отетим" заложницама у (( жутој торби", и огромним рачуном о путним трошковима (5 100 динпра), а но ромаптичној представци целе ствари, тражили су, с правом, од надлежних Фактора моралну и матернја.шу награду за показану умешност у трагању и херојство у борби са крадљивцима. Али: „једно мисли камила, а друго камилар". У место очекиване награде образована је мехновита комисија, са задатком да извиди ову тајанствену < твар, и опа је, попосле дужег и озбиљпог рада, ухапсила и г. комесара и његовог (( приватног детектива." Решења о њиховом притвору одобрио је и првостепени суд за град Београд.

Према извештајима наших новина, и г. комесар и Симоновић признали су пред комисијом, да су договорно обманули претпостављеие власти, да је један део украдеиих заложница био заложен у Бечу за 3000 круна, и да су иовац, изузет на име откупа ових заложница, поделили. Ако је ово тврђење иотинито, а оио до сада иије демантовано ни с које стране, онда нам остаје само да жнлимо, што су се у нашој полицији могли наћи и такви жалосни органи, којн по дрскоети и цинизму ни у колико не уступају познатом (( Кеиеничком каиетану." Желети је, да овај случај нослужи као разлог, да се у полицијску службу у будуће ие примају људи потпуно непознати, и, што но кажу, (( са сокака®, а нарочито да се на моралне особине полицијског кадра обраћа много већа пажња. Квалитет је, но општем мишљењу, много важнији од квантитета, нарочито у полицији. Симоновић је родом из Земуна. има 3 7 година, по занимању је обућар, омален је, сувоњав, више риђ но плав, говори српски и немачки; с обзиром на своје досадашње запимање веома је интелигентан, а по природи бистар и препреден; сада је у притвору Управе града Београда због крађе, ФалсиФиковања и употребљених исправа и преваре. Ако би ко о њему знао више, а нарочито о ономе што стоји у вези са крађом заложница у Управи Фондова, моли се да то достави кривичиом одељењу Управе града Београда.

СКРЕЂЕ СЕ П АЖЊ А Код наче.шика среза јабланичког на јази се у прнтвору једно непознато лице које се издаје за Иестора Милетића из Турске. При претресу код њега није нађена пикаква исправа, а од новаца нађено је 6 0 динара у ерпским новчаницама од 10 динара, од којих је новчаница једна при крају крвава; оеим тога код њега је нађен и један ткан ћемер лаком опшивен. Оио је старо 27 годииа, средњег раста, кгосе црне, смеђих бркова, округла лица, очију жутих; од одела има на себи стари каиут од материје оа бе.шм пругума, жуте половне талијанске панталоне, црн грудњак од порхета, на ногама има сељачке опанке са кајишима и беле чарапе, а на глави поцепану шубару. Обраћа се пажња свима властима, ако би што знале о овом непозпатом лнцу да о томе одмах известе начелника среза јабланичког с позивом на депешу Бр. 2127 0, јер се мисли да је ово лице учинило какво казпимо дело.

КРАЂА СТОКЕ Ноћу између 14. и 15. ов. м-ца иепознати крадљивци украли су из штале два вола Стевану Ивановићу, земљоделцу из Стојиика, среза космајског. Један је во матор 6 годииа, зелене длаке, лисаст, а и други је матор 6 година, длаке жуте, лисаст, у оба уха ровашен, по трбуху има белу длаку. Депеша начелника среза космајског Бр. 258 37. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским властима на ову покрађу.

-ЈЛтампарија

уредник, пушан Ј). ЈЈлимпић