Policijski glasnik

СТРАНА 48

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 6

села Мале Каменице, ореза брзопаланачког и окренули смо пажњу овима властима наовај леш. У почетку овога меоеца полиција је успела утврдити идентичност тог лица, и према депеши начелника среза брзопаланачког од 4. ов. м-ца Бр. 2445. то се лице зове Влајко син Тодоре Стојиљковић, удове из села Смрдана, среза нишавског. Он је до Митровдана прошле године служио у Кладову код Тодора Ми дића, лончара, и тада је пошао кући преко Брзе-Паланке за Нирот. Извршиоци убиства нису још пронађени. Позивају се све власти да потраже убице и о резултату нека извеоте начелника среза брзопаланачког с позивом на депешу Бр. 1 145.

И 3 ПОЛИЦИЈОКОГ А Л Б У М А 12. прошлог месеца око 6 часова пооле подне једно непознато лице покушало је код једног овдашњег мењача да размени једну американску банкноту од 5 00. долара, која није имала никакве вредности пошто је давно повучена из течаја. Мењач је у први мах хтео разменити поднету банкноту али му ое доцније учини личноет сумњива и одбије је. Уокоро за тим полиција је извештена да се у Београду налази страно лицеса лажним новцем и почне живо трагање за њим, обративши нарочиту пажњу комесарима: савоке, железничке и топчидерске полиције. Непознати, знајући да ће полиција одмах бити обавештена о његовом покушају преваре, да би избегао одговорност, одмах сутра дан 13. нр. м-ца преобуче се, обрије браду коју је до тада имао и у једном хотелу

замени свој шешир са качкетом. Иотога дана око 7 часова отиде до Топчидера трамвајем, ту сачека воз и покуша извадити карту за Софију , али га комесар топчидероке полиције као сумњиву личност • задржи од пута и узме на испит. На саолушању је изјавио да се зове Михајло Ђорђеско, бив. банкар из Букурешта, да је до сада био у Монте-Карлу где је «прокоцкао 8 2,000.000 динара, и да се сад враћа у Румунију. При претресу код њега је нађено: у злату 5 0 динара, једна аустријска Форинта, један српски дипар, 10 комада американских банкнота од 5 0 долара, један комад од 500

долара, 3 пасоша, две заложнице румунске банке, две заложнице београдске заложне банке и два мала кључа. Сутра дан спроведен је Управи града Београда, код које је на саслушању изјавио., поред онога што је код комесара казао, да је при полаоку за Топчидер понео са собом једну ручну торбу, за коју не зна где му је остала. Истрагом је утврђено да је доиста био понео ручну торбу али ое она није могла до сад пронаћи. Затим је изјавио да није раније осуђиван. Управа. видећи да има посла са врло сумњивом личности, обрати се полицији у Букурешту ради утврђења Михајлове идентичности, пославши још у исто време и његову фотограФију. После извесног времена, полиција у Букурешту известила је Управу актом о Михајлу, шаљући у иото време и његов антропометријски картон са ФотограФијом, пошто је он још 28. маја 1906. године мерен и фотограФИсан при њиховом Антропометријоком Одељењу. Тим актом утврђено је, на супрог Михајловом тврђењу, да је три пута судски осуђиван у Румунији: први пут у 1896. години на две (2) године робије због преваре; други пут 1902. године на гри месеца робије због преваре и трећи пут 190 4. године на четири месеца робије опет због цреваре. У Паризу је 1 89 4. године осуђен на један месец загвора због преваре и 13 месеци због крађе. У последње вре.ме био је основао једну заложну банку у Букурешту, али је ускоро са многим драгоценостима побегао. Кад су му саопштене ове раније ооуде, све је признао.

Михајло је стар 3 0 година, средњег раста, очију угасито-зелених, косе смеђе, говори Француски, немачки и румунски. Износећи његову ФотограФију, позивамо све полицијске и општинске власти, а и приватне молимо, ако би што знали о Михаилу и о његовој ручној торби да о томе известе Управу града Београда. П О Т Е Р Е Мартин Лидходм, благајник сканске трговачке банке у Трелеборгу (Шведска), стар 40

година, средњег стаса, плав, очију плавих, лица узаног и дугуљаотог, проневерио је један милијун и седамдесет и четири хиљаде крона, и 2 4. пр. м-ца побегао у иностранство са својом женом, старом 30 год., широких уста, плавозагаситих очију. Министарство унутрашњих дела наређује свима полицијским и општиноким властима, да на ове бегунце обрате нарочиту пажњу, а на случај проналаска, да их ухвате, претресу и притворе, па о свему да одмах известе министарство о позивом на претпио П№ 177 9. Оштећена банка обећава награду од 5000 крона и 5 0 / л од нађене суме ономе ко ухвати Мартина. Мијаило Гроздановић , берберски радник, ноћу између 3 0. и 31. пр. м-ца покрао је сав берберски алат Стевану Милошевићу, из Сопота, и по извршењу дела одмах побегао. Позивају се све полицијске и општинске власти да Мијаила живо потраже и пронађеног отражарно спроведу начелнику среза космајског о позивом на депешу Бр. 2318. Глигорије — Гига Ивановић — Станковић, земљоделац, родом из села Лапаштице, среза јабланичког, стављен је под кривичну иотрагу и притвор због опасне крађе, али је по сазнању да га власт тражи одмах побегао и до оада није пронађен. Г.шгорије је стар 3 5 година, високог раста, сувоњав, у лицу црн, на једној руци и једном образу има белегу од опекотине. Нека га све полицијске и општинске власти живо потраже и пронађеног отражарно спроведу начелнику среза јабланичког с позибом на депешу Бр. 3076.

Т Р А Ж Е С Е Олгу Перић, шнајдерку из Београда, која има да одговара за крађу, тражи кварт палилулски актом Бр. 447. Пронађену треба спровести поменутом кварту. Даринку кћер Јулке Стојисиљевић, удове из Београда, које је нестало 19. јануара ове године, тражи кварг савамалски актом Бр. 1164. Даринка је стара 10 година, висока, смеђих очију, сувоњава, у обичном женском оделу. Пронађену треба упутити кварту савамалском. Александра Јаноха, столарског шегрта из Београда, кога је нестало у почетку овога меееца, тражи кварт оавамалски актом Бр. 1261, ради прсдаје родитељима. Александар је стар 1 2 година, омален, у лицу смеђ, на себи је имао од одела кратак капут од штоФа, црне панталоне, на ногама ципеле. Позивају се све власти да га потраже и иронађеног упуте кварту оавамалском.

Н А 3 Н А Њ Е Комилети »Полицијског Гласника" за 1905, 1906. и 1907. год., у елегантном тврдом аовезу могу се добити у уредништву ио цену од 15 динара за једну годину. За оне, који сва три комалета узму уједно, цена је свега 40 динара. Комилети у меком иовезу за 1906. и 1901. год. могу се добити ио цену од 12 за једну годину, или иба заједно за 20 динара.

Штампа )\раљ. Срп. /Тржавна Штампарија

ургдник, пушан Зј. Јјлимпић