Policijski glasnik

БРОЈ V.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 17. ФЕБРУАРА 1908.

ГОДИПА IV.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" издази једанпут, а према потреби и випф пута иедељио. Претпдата се полаже у иапред, и то пајмање за пода године, код свију подидијских власти, и изиоси: 20 дииара иа годину за државна и општинска надлештва, а за сие друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, подугодишње 12 динара у злату. Поједипи бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО Њ.егово Беличанство Краљ Иетар 1., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, доставити: за нач чтнпка треће класе .среза врачароког Навла. Б. Ђорђевића, начелника исте клаСе среза мачванског, — по службеној потреби. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 9. Фебруара 1908. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Иетар I., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: . за полицијског писара треће класе среза параћинског Драгишу Пантелића, иолициског ппсара исте класе среза бањског, — по службеној потреби. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 9. Ф.ебруара 1908. г. у Београду.

Његово Беличанство Краљ Петар I., благоволео је на предлог. Министра унутрашњих дела, поставити : за иолицијског писара треке класе среза мачванског Милутина Јоковића, полицијског писара исте класе среза грочанског, по службеној потреби. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 9. Фебруара 1908. К у Београду. Његово Величанство Краљ Иетар I.. благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за лекара среза брзопаланачког и крајинског, Д-р Миливоја Петровића, лекара среза крајинског, по потреби службе ; за лекара среза звишког Д-р Лазара В. Бесарабића, лекара среза тимочког, по молби ; п за лекара среза азбуковачог Д-р Живојина С. Миленковића, Доктора целокупног лекарства и бившег нитомца среза параћинс.ког. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 9. Фебруара 1908. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а тта основу члана 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 12. јануара 1908. гоД. Бр. 184., донето на основу тач. 9. члана 144. Устава, које гласи : Да се Апостол Васић, учитељ у Мекишу, среза добричког. округа топличког, родом из Приштине у Турској и поданик исте државе, прими у српско поданство заједно са својом женом Радом и малолетном децом : Видосавом, Даницом и Кузманом, изузетно од § 44. грађанског закона. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 25. јануара 1908. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Иетра I., на предлог Минист.ра унутрашњих дела, а на основу члана 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 1. Фебруара 1908. год. Бр. 773., донето на основу тачке 9. члана 144. Устава, које гласи: Да се Пашко Вучетић, академски сликар из Београда, родом из Сдљета, у Далмацији и иоданик аустро - угарски, прими у српско поданСтво заједно са евојом женом Маријом, изузетно од § 44. грађанског закона, пошто је поднео уредан отпуст из својег досадањег поданства. Из канцеларије Министарства унутрашњихдела, 9. Фебруара 1908. г. у Београду.

Р А С П И С Свима по^лицијс^им в<ластима (о!фужиим иаче«лствима и срезовима) Често ми се уиућују жалбе: да полицијске, као иследне власти, на основу | 56. закона о судском поступку у кривичним делима, одређују за вештаке цо

судским и санитетско-полицијским извиђајима, општинске и приватне лекаре и ако у месту има државних лекара. Тако разумевање и примена § 56. и на вештаке лекаре, неправилна је, јер је противно чистим и јасним одредбама чл. 9-ог тач. 4-те и 16-те члана 12-ог тач. 6-те и члана 14-ог тач. 12-те закона о . уређењу санитетске струке. Да би у будуће полицијске, као иследне власти, правилно поступале, и да не би давале повода оправданим жалбама лекара, налазим за потребно, да свима полицијским властима упутим ово објашњење: Полицијске власти као иследници дужне су у свима случајевима, где је потребан судски или санитетско-полицијски извиђај, да употребе као вештаке своје надлежне реФеренте; окружна начелства окружне Физикусе ; срески начелници Среске лекаре. У случају, да који од њих одсуствује, или је другим узроком спречен, да се одазове позиву надлежне власти, полицијска иследна власт употребиће као вештака, оног државног лекара, који било по своме положају, било по специјалном наређењу заступа одсутног или другим којим узроком спреченог лекара. Тек у Случајевима кад у месту нема. ни је.дног државног лекара, власне су полицијске иследне власти, да за вештаке одреде и лекаре, који нису у државној служби, и то у првој линији општинске лекаре, а у изузетним случајевима, кад ових нема или би били спречени, и приватне лекаре. Наређујем, да од дана објаве овога расписаполицијске власти строго пољему поступају. СБр. 1314. 1. Фебруара 1908. год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Наст. Н. ПетровиЋ с. р.