Policijski glasnik

СТРАНА 64

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 8

ствар око које је парница, а међу тим имање око кога се овде водила парница постоји у атару ове општине. а — На ово питање одговарамо : Ако суд налази, да одлука судије не оговара закону с обзиром на тач. 2. § 7. грађ. суд. пост. онда он може дати противразлоге у смислу § 20. под б. поменунога закона , па ће се у пуној седници судској расправити ово питање.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Мику Илића, каменорезца из Соко-Бање. који је решењем првоотепеног оуда за варош Београд од 19. Фебруара ове год. Бр. 7605, стављен под суд и притвор због утаје, тражи по.менути суд актом Бр. 37 13. Пронађеног треба спровести првостененом суду за варош Београд. Касију Васић, радницу Фабрике шешира, која је 18. ов. м-ца побегда од свога зета Мидојка Милојковића, радника кожарског, тражи Управа гр. Београда актом Бр. 8133, ради предаје Милојку. Касија је стара 19 година, висока, у .шцу смеђа, прћастог носа; од одела имала је на себи: црн палето, сукњу од плавог штоФа, на глави црн шешир а на ногама ципеле на шнир. Нронађену греба упутити Управи града Београда.

П 0 Т Ж Р Е Емил Фрања Приболски, слуга, родом из Беча. 9. ов. о-ца извршио је крађу новаца и ствари своме газди Калману Раштахазију, свештенику из Б. Неште и по извршењу дела одмах побегао. Међу покраденим стварима налазе се : један златан сат који на доњем капку има грб у виду лаФа, један сребрн сат, један пар црног одела и у новцу око 6 00 круна. Емил је стар 20 година, средњег раста, добро развијен, плаве косе, очију жућкасто-плавих. Како се мисли да је Емил иобегао у Србију, то се позивају све власти да га у својим домашајима потраже и пронађеног стражарно спроведу Управи града Београда о позивом на акт Бр. 77 3 2.

Михаило Наааш, обућарски калФа из Б. Пеште, 3. ов. м-ца извршио је покушај убиства над Маријом Соблаковском, из Б. Пеште, и по извршеном делу одмах побегао. Михајло је стар 19 годпна, високог раста, сувоњав, дугуљастог и бледог лица, очију плавих; од одела имао је на себи црн зимски капут, зеленкасто одело, на глави црн шешир а на ногама ципеле на шнир. Обраћа се пажња свима властима да Михаила потраже и пронађеног спроведу стражарно Управи града Београда с позивом на акт Бр. 8089. Милинко Вогдановић, надничар из Ужица, који има да издржи 30 дана затвора, због

кријумчарења дувана, налази се у бегству. Милинко је стар 40 година, омален, обичне развијеаости, омеђе косе и бркова, брија ое: Позивају ое све по.шцијске и општиноке влаоти да Милинка живо потраже у својим домашајима и нађеног стражарно спроведу начедству округа ужичког с позивом на акт Бр. 1 452.

Јон Кастри, капетан и војни благајник, из Букурешта, 5. тек. м-ца проневерио је знатну суму новаца и побегао. Јон је отар Зб^година, средњег је раста. Према инФормацији румунске полиције поменути капетан налази се у Београду под лажним именом „Тићани" или „Јанеско", зашта је и пасош набавио, а у друштву је неке СоФије Милолеске. Препоручује се овима полицијским и општиноким вдастима да Јона Кастру најживље потраже и нађеног стражарно спроведу Управи гра а Београда с позивом на акт Бр. 7 5 40. Милентије син Павла Недељковића, из Мирашевца, који има да одговара за извесно казнимо дело код начедника ореза лепеничког, побегао је из свог меота становања. Миленгије је стар 19 година, мадог стаса, ћосав, па глави има ожиљак од ране. Нека га све полицијске и општинске влаоти живо потраже у кругу своје власти и нађеног спроведу поменутом начеднику о позивом на акт Бр. 3212.

Траило Карић, Јанко Васиљевић, Јанко Катринаш, земљоделци из Подгорца среза бољевачког, и Урош Митић, кодар из Вл. Извора, среза зајечароког, притвореници зајечарског првоотопеног суда, ноћу између 20. и 21. овог м-ца одвалили су гвоздене шипке на прозору апсане и из иоте побегли. Траило је средњег раста, у липу плав, жутих потшишаних бркова, у влашком оделу од белог сукна, на ногама има влашке опанке; Јанко Васиљевић је средњег раста, брија ое, ма.шх црних бркова, у вдашком одеду, на гдавм има војничку шајкачу; Јанко Катринаш је у лицу црн, малих црних бркова, брија се, у влашком бедом зубуну, а испод њега има црн гуњац, у чакширама од белог сукна, опасап каишем, и Урош је високог раста, црномањаст, у танком оделу од материје, а на глави има шешир. Сви су били под оудом због више здочиних дела. Иозивају се све подицијске и општинске влаоти да их енергично у својим домашајима потраже и пронађене стражарно спроведу зајечарском првостепеном суду с позивом на децешу Бр. 3623.

КРАЂА СТОКЕ Ноћу између 7. и 8. ов. м-ца непознати крадљивци укради су једног вода Лазару Пакићу — Јанковићу, из Радошевца, среза ражањског. Во је матор 7 година, средње висине, длаке зеленкасте, на левом рогу има белегу од жига. Акт начелника среза ражањског Бр. 1619. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским вдастима на ову покрађу.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТА Г. Душану НиколиАу. Неготин. Ма како да је уредништво расположено, да исправи оваку погрешку , која би се у листу поткрала, оно не може задовољити ваш захтев из простога раздога, што ви и не изнооите у чему се оастоји омашка, коју сте уочили. Потребно је, на сваки начин, да ви ту омашку кажете и докажете, јер би без доказа уредништво морало одбити чак п признате ауторитеге, макар тако пропала она пракса, која би се имада засновати, и која би, како велите тако била корисна за „Иолицијски Гласник."

Г. Милораду Ж. Јовановићу. Г. Милановац. Питање, које ви истичете цењено је и расправљено у бр. 3 4. „Иодицијоког Гласника» за 1907. год. поводом захтева оуда општине врањске. Нађите тај број, па ћете видети мишљење уредништва. Начелнику среза гружанског. За раопис, који тражите актом својим од 10. Фебруара ове год. Бр. 3 283, обратите се Главној Контроли. Што се тиче ооталога, учините званичан предлог непосредно своме начедотву, јер Антропометријско Одељење односно уредништво листа не може да прими ту дужност на себе.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС Г. Љубомир Пантелић шеФ месне контро.те округа крагујевачког одштампао је књигу : „ПРДКТИЧНИ УПУТ" за с^иапање општинс^их и цр^вемих рачуиа Иисац тврди, да је књига израђена тако, да сваки може овој рачун оклопити, ако је иоле пиомен, па да му рачун буде без примедаба, управљајући се само примером по књизи. Писац је књигу израдио за општине и цркве и њима ће је и разаолати; али, ако би сем ових још ко жедео да књигу добије, треба да пошље пиоцу упутницом иди писмом у маркама 1 динар.

Н А 3 Н А Њ Е Комилети »Полицијског Гласнина. а за 1905, 1906. и 1901. год., у елегантном тврдом иовезу могу се добити у уредништву ио цену од 15 динара за једну годину. За оне, који сва три комилета узму уједно, цена је свега 40 динара. Комилети у меком иовезу за 1906. и 1901. год. могу се добити ио цену од 12 за једну годину, или иба заједно за 20 динара.

Штампа 1^раљ. Срп. Државна Штампарија

уреднкк, 2ушан 3). ЈЈлимиић