Policijski glasnik

СТРАНА 88

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 11

од ње може извршити наплата продајом непокретности. Моли се уредништво за потребно обавештење по овоме. с< — На ова питања одговарамо : Кад маса, о којој је реч. не плаћа више од 3*08 динара непосредног пореза, онда је она, у смислу чл. 26. тачке 4. закона о уређењу сг.нитетске струке, сиротног стања, и треба јој издати уверење, без обзира на то, што је умро онај, који се непосредно лечио и био старешина куће. IV. Суд општине бањске (срез пчињски) актом својим Бр. 661, пита: »По другом одељку чл. 24. закона о народним школама, новчана казна ђачких родитеља може се заменити затвором или радом на општинским пословима, кад год ови плаћају испод 15 динара непосредног пореза, рачунећи у дан затвора или рада пет динара. У поменутој законској одредби није речено, да ли се у непосредни порез рачуна и лични порез или не. Моли се уредништво за потребно објашњење: да ли се у суму од 15 динара рачуна и лични порез од 6 дин. с главе на главу као и онај 5°/ 0 или не ? — На ово питање одговарамо: Ако би ово питање ценили само с обзиром на закон о непосредном порезу, онда би по чл. I. истога закона, порез на личност од 6 динара с главе на главу, па и онај од 5°/ 0 , долазио у ред непосредног пореза, те би тако и он улазио у оних 15 динара. Али како је у чл. 24. закона о народним школама порез узет као основица да учини разлику између имућнијих и сиротнијих родитеља, онда за оцену овога питања морамо узети у помоћ чл. 2. т. 8. зак. о таксама и чл. 26. тач. 4. закона о уређењу санитетске струке, где је законодавац, постављајући истоветну разлику, порез на личност у 6 дин. као и онај од 5°/ 0 , избацио из условљене стопе непосредног пореза. Према томе, кад чл. 24. зак. о народним школама не регулисава сам ово питање, а поменути су га закони, међутим, регулисали онако како смо напред изнели. онда и у овом случају не треба узимати у рачун порез на личност у 6 дин. нити онај од 5°/ 0 . V. Суд општине м.-орашке, актом својим Бр. 263, пита : »Код овога суда има неколико тужби грађанске природе као што су: службеност, неплаћена зарада, зајам и т. д. по којима није ништа рађено по неколико година. Како је овоме суду нејасно, за које време застаревају тужбе по грађанским споровима, он моли уредништво да му изволи дати потребно обавештење, како би могао приступити послу по овим пред-

метима и привести их крају те да се годинама не повлаче несвршени?« На ово питање одговарамо : Како се и за које време прибављају права застарелошћу, прописано је у глави IV. грађанскога закона. Што се тиче тужби поднесених судовима по грађанским споровима, оне не застаревају, него на против имају задатак да прекину застарелост, која је дотле текла § 945. грађ. закона. Нека, дакле, суд предузме рад по свима тужбама, које има и приведе их крајупо закону.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Станојку, удову Миће циганина из Ду.гог Ноља, ореза бањоког, која је 6. ов. м-ца отумарада од куће, тражи начелник среза бањоког депешом Бр. 3 3 40. Станојка је стара 45 год., у лицу црна, прооеда, у обе вилице има само по један зуб; од одеда има на себи памуклију од оукна, нову зелену шамију, на ногама опанке. Пронађену треба спровести поменутом начелнику. Манчу Ристића, циганина и:ј Неготина, који одговара код начелника ореза брзопаланачког ::а крађу стоке, тражи поменути начелник депешом Бр. 2632. Пронађеног треба спровеоти поменутом начелнику. Милорада Вељковића, Фарбароког радника тражи првостепени суд за варош Београд актом Бр. 1969, ради саопштења преоуде по делу из I 9 3. крив. зак. Милорад је родом из Крагујевца, стар 21 годину. Иронађеног треба упутити поменутом оуду.

Крстану, одбеглу жену Манасија А. Стаменковића, земљоделца из села Полома, која је пре извеонног времена отумарала из места пребивања тражи начелник ореза пољаничког актом Бр. 1 457. ради предаје мужу. Кротана је стара 25 година, оредњег раста, у сељачком оделу, у лицу омеђа. Пронађену треба спровести поменутом начелнику.

Еатарину Јовановић, олужавку, тражм првостепени суд за варош Београд актом Бр. 7 154, ради саопштења пресуде но делу из § 171. крив. закоиа. Катарина је родом из Крушевца, отара 18 година. Пронађену треба опровести поменутом оуду.

Драгосдава Стојановића, шегрта штампарског, који је 11. тек. м-ца отумарао од своје куће, тражи управа града Београда радп предаје родитељима. Драгослав је стар 1 4 год., средњег отаоа, крупних очију, у опште омеђ, на себи има отаро обично одело, на ногама ципеде , а на глави качкету. Позивају се ове полицијске и опттиноке влаоти да Драгоолава живо потраже у својим домашајима и иађеног упуте поменутој Уирави о позивом на акт Бр. 1 1872.

Стану Кулић, која је 10 ов. м-ца побегла од своје куће, тражи кварт савамалски ради предаје родитељима. Стана је отара 19 год., црне коое, угаситих очују, у опште црномањаста, на оеби има црн жакет, виолет оукњу, а на ногама плитке ципеле. Препоручује се свима полицијским и општинским влаотима да Стану најживље потраже и нађену упуте оавамалском кварту с позивом на акт Бр. 27 39.

П 0 Т Е Р А Хајнрих Хуберт — Јозеф Бекер, грговац, из Франкфурта, који је пре кратког времена учинио ФалсиФикат у суми од 12.000 марака, налази се у бегству. Бекер је стар 26 година,

висок 1'7 0 см., развијен, плаве коое, угаситоотворених очију, широког и правог пооа, рпђих бркова, у лицу пун; на ооби има обично црно одело и црн зимски капут. На молбу ФранкФуртске полиције износимо ФотограФију Бекерову и обраћамо пажњу свима полицијским, а. нарочито пограничним властима на његову појаву. На олучај проналаока треба га ухватити и одмах известити Управу града Београда. Франкфуртска Пошција обећава 5 00 марака награде ономе који га ухвати.

УХБАЂЕН Стеван Митровић, бив. берберин из Београда, чију омо ФотогрФију и потерницу изнели у прошлом броју нашега лиота, ухваћен је у Београду. те је према томе ирестада потрба за даљим његовим тражењем.

Н А 3 Н А Њ Ш Комилети ,,Полицијског Гласника" за 1905, 1906. и 1901. год., у елегантном тврдом аовезу могу се добити у 1/редништву ио цену од 15 динара за једну годину. За оне, који сва три комилета узму уједно, цена је свега 40 динара. Комилети у меком иовезу за 1906. и 1901. год. могу се добити ио цену од 12 за једну годипу, или оба заједно за 20 динара.

Штампа ^раљ. Срп. /Тржавна Штамларија

ургдник, пушан Зј. ^лимииЋ