Policijski glasnik

БРОЈ 16.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 20. АПРИЛА 1908.

ГОДИНА IV.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА „ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" излази једанпут, а према аотреби и више пута иедељио. Претпдата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код евију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годижње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог заступннка Министра унутрашњих дела, Министра правде, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Драгољуб Марковић, секретар прве класе начелства округа топличког, на основу § 70. закона о чиновницима грађанског реда, стави у стање покоја с пензијом, која му у * припада према годинама служое. Из канцеларије Мшшстарства унутрашњих дела, 9. аирила I908. год. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на предлог зоступника Министра унутрашњнх дела, Министра правде поставити: за начелника прве класе округа пиротског Светислава Стаиојевића, генералног кунзула у пензији, и за начелника друге класе округа моравског Љубомира Марковића, судију првостепеног јагодинског суда, по пристанку. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 10. априла 1908. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Иетра I., на предлог заступника Министра унутрашњих дела, Министра правде, а по саслушању Министарског Савета, решено је, да се: Светолик Кнежевић, полицијски писар треће класе начелства округа београдсног еа основу § 76. заксна о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе, Из канцеларије Мигшстарства унутрашњих дела. 16. априла 1908. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државиог Савета од 14. марта 1908. год. Бр. 1684., донето на основу тач. 9. члана 144. Устава, које гласи: »да се Стеван Николајевић, наставник пиротске гимназије, родом из Моровића у Славонији и поданик угарски, прими по својој молби у српско поданство, заједно са својом

женом Јеленом, изузетно од § 44. грађанског закона, пошто је поднео уредан отпуст из својег садањег поданства. к Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 23. марта 1908. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 18. марта 1908. год. Бр. 1799., донето на основу тачке 9. члана 144. Устава, које гласи: »да се Јован Чолић, проФесор, родом из Селца у Турској н поданик исте државе, по својој молби прими у српско поданство, заједно са својом женом Јелисаветом и малолетном децом: Емилијом, Алексаадром и Оливером, изузетно од § 44. грађ. закона". Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 23. марта 1908. год. у Београду. СТРУЧНИ ДЕО ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ (нАСТАВАк) Под »иначе недозвољеним срествима« треба разумети лажна представљања и друга извртања, којима се оптужени може да наведе на признање, н. пр. нзношење доказа или основа који не постоје, или казивање оптуженом да дело које је извршио није кажњиво, или да ће му се казна опростити, или да су родитељи оптуженог опасно болесни или да су умрли, или да ће истрага трајати све дотле докле не призна и т. д.' 2 ) — Сасвим је свеједно, ко је употребио недопуштена срества. да ли иследник или. судија сам непосредно или је то учинио преко других лица, као н. пр. преко апсанџије. Употреба недопуштених срестава не мора се увек односити на целокупно признање, већ се може односити само и на један његов део. У таквом случају без доказне ће вредности бити само онај део признања, који је добијен услед обећања, претње, силе и кога другог недопугптеног срества.

2 ) КИка, ВечсвЈвЈећге 94.