Policijski glasnik

БРО.Ј 23

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 181

утврђивање идентичности њихових твораца. У овом истом листу, 2 а у год 1904. ми смо са нашим пријатељом д-р Корином публиковали један случај, у коме је идонтитет утврђен једино помоћу отисака прстију. Отисци ови могу се налазити на разним објектима: на стаклу од прозора, на појединим деловима памештаја, на Флашама и чашама, порцулану и т. д. и, најзад на хартији. Могу битн видљиви за голо око, или се појавити тек после извесне процедуре изазнвања. Намера нам је, да изнесемо једну нову процедуру за изазивање невидљивнх отисака прстију на хартији. Претходно кемо у кратко прегледати важније процедуре које су до.данас у овом циљу употребљаване, и које се у изводу налазе у књизи букурешког проФесора д-р Н. Миновића: »Технички ручњак судске медицине № . То су ове процедуре: 1. ПомоКу јода , која се састоји у томе, што се хартија са невидљивим отиском надноси над лако загрејану капсулу, у којој се налазе неколико јодиих кристала. Невидљиви отисци појављују се одмах жуто обојени. Овај исти резултат може се постиКи, ако се хартнја изложи пари јодног раствора. На жалост, боја отиска губи се и у једном и у другом случају чим престане дејство јода. Да би се отисак Фиксирао, Фрекон предлаже употребу паличне киселине, само што она, како нам изгледа , уништава детаље отиска. 2. Хииосулфит содијума. Хартија са невидљивим отиском провлачи се кроз В °ДУ У којој је 10°/ о хипосулФита и неколико капљи алкохола, пос.ле чега се на њој појављују отисци у жуто-масној боји. која се губи у знатној мери приликом сушење хартпје. 3. Нитрат сребра. Осумњичена хартија испира се у раствору нитоата сребра ( 8 %) и излаже сунчаној светлости. Под утицајем ове светлости, нацрти невидљивнх отисака појављује се у црној боји. 4. ПомоКу мастила. Осумњичену хартију треба четком премазатп обичннм црним мастилом, доброг квалитета, па ће се невидљиви отисак одмах појавити. Што је најважније, он је сталан. 5. Помопу еозииа. Иста процедура као и помоћу мастила, само су резултати слабији. 6. ПомоКу овмичке киселине. Хартију са невидљивим отисцима треба изложити пари осмичке киселине под једним стакленим звоном, па ће се на њој.ови отисци појавити у црној боји. Овом процедуром добијају се добри резултати само у оним случајевима, кад су невидљиви отисци доста масни. Добра јој је, међутим, особина што као и јод не квари отнсак. Сви осталп начини за изазивање невидљивих отисака састоје се у потапању осумњичене хартије у разне водене растворе. Потребно је, међутим, знати, да се у свима овим случајевима јасни отисци могу изазвати само онда, ако је хартмја 1 Аппа1ез <1е 1а 8ос1еМ с1е теЈеете 1е§а1е с1е Ве1§1^ие.

довољно глатка и мало пробојна, јер само под овим условима масне материје папиларних нацрта могу се сталожити на хартији, образујући при овоме јасне линије. У противном, т. ј. ако је хартија неравна и у великој мери пробојна, употребљенн раствор утицаће на сву хартију, а не само на место где су отисци, услед чега ће се масне материје раснлинути по целој хартији, у место да се сталоже у облику јасних линија. Поред овога, сви начини за изазивање невидљивих отисака помоћу разних раствора имају и ту рћаву особину, што онемогућавају употребљену хартију за доцнија истраживања, те се с тога у већини случајева морају одбацити. Ако се хартија са траговима отиска поспе каквнм врло ситним прахом, који је по боји различан од боје хартије, прах овај задржаће се на папиларпим линијама отиска, ако је овај само скорашњи, и на овај начин учннити да невидљив отисак постане видљив за око. Бертнлон у своме одељењу већ одавно и са успехом употребљује прах од графита.' Други унотребљују креду и прах »индиго'', а Рошер (из Хамбурга) препоручује кармин у праху, помешан са прахом ликопода и чађи. Још бољи резултати могу се добити помоћу једне материје анилинске боје (8сћаг1асћ Но^ћ с1е ОгиМог), која се у хистологији употребљује као реактив масти, као » 1е Ноиде ЗоиЛап «. Испитивања која смо чинили са д-р Корином показала су нам, да су ова два реактива веома осетљива за масти, и да се у раствору могу корисно употребити за бојадисање отисака прстнју на стаклу. Црвена боја »ЗсћагЧасћ-а" много је живља од боје в 8оис1оп-а 1 ', која је више црнкаста. в 8сћаг1асћ (< се може употребити и потпуно сам, алн је боље помешати га са каквим ситним прахом. Ми смо употребљавали: Прах од ликоподијума 100 8сћаг1асћ 10 Да би прах у подједнаком слоју по крио осумњичену хартију, ми смо га на ову посипали кроз веома Фину металну решетку, у виду сита. После неколико мннута треба стрести прах са хартије, па ће се на њој појавити потпуно јасни отисцн у црвеној боји, која је врло згодеа и за Фотографисање. Помоћу овог начина добпјају се савршени резултати, ако само невидљиви отисци нису старији оД три дана. Ако су, међутим, отисци много старији, или ако нису довољно масни, могу се такође добити одлични резултатн, ако се хартија прво мало овлажи дахом уста (као на пр. кад се сув дуван хоће да овлажи), па се тек после поспе прахом. Невидљиви огисци, који су старији од 5 до 6 дана не могу се изазвати, пошто су масне материје имале времена

1 Изазивање невидљивих отисака помоћу драха од граФита веома је просто, лако и поуздано. О овоме се сваки може уверити, ако своје прсте отисне на чистој хартији, иа осумњичена места поспе струготинама обичног плајваза за писање. Миого је боље, ако се ове струготине покупе малим парчетом обичне Фате, па се њим — овим парчетом Фате — лако превуче преко хартије са невидљивим отисдима.

да продру у само ткиво хартије, и да се тамо сасуше. Има , међутим, извесних хартртја у боји и веома глатких, које задржавају отиске по читавих дванаест дана. Ако је отисак остављен на розичастој или црвеној хартији, онда црвени прашак треба заменити са плавим индофеналом, само гпто су у овим случајевима за фотограФисање отисака потребни нарочити заклони. Сл ика отиска, добивена помоћу црвеног праха, непостојана је, и с тога је треба учинити сталном (фиксирати). Сва средства која су се у овом циљу до сада употребљавала: алкохол, бензин, терпентин и т. д, растварају боју, и с тога су незгодна. Ми смо, међутим, добили одличне резултате помоћу овог раствора: Дестилисана вода .... 300 Арапска гума 50 Поташа стипсе 10 Формол са 40°/ о 5 Овај раствор, начињен у загрејаном стању идобро процеђен, бистар је и безбојан. Треба га директно сипати на хартију са отисцима, пазећи да се при овом не образују ваздушни мехурићи. После овога хартију треба оцедити и оставити је да се суши најмање десет сати. Операција ова ниуколико не квари отиске, који су у будуће стални. Изложене начине за изазивање и фиксирање отисака ми смо са успехом употребљавали код свију врста хартије, као и код картона, стакла, мермера, порцулана, полираног дрвета, цинка и т. д. Да би се отисак изазвао на начин који смо изложили, није потребно да је јако отиснут, већ је довољаи и лак додир прста. Још једном понављамо, дасепомоћу праха могу уснешно изазвати само скорашњи отисци, који су, у осталом, за практичну употребу и најважнији. с Француског, Д. Ђ. АлимпиЋ.

ЛОУЧНО-ЗАБАВНИ ДЕО јеврејска дампа

(СВРШЕТАК) Холмс извуче из дна своје торбе лулу, напуни је дуваном и четири машине кресну о кутију, али не успе да их упали. Како није имао више машине при себи, Холмс се диже, приђе једном гослодину који беше неколико корачаји удаљен од њега и рече: — Да ли би сте имали мало ватре, молим вас лепо ? Господин отвори једну кутнју, извади угарак и протрља га. Одједном исти пдану и при тој светлости Холмс спази Арсена Липена. Да се Енглез није мало тргнуо и неприметно застао, Липен би сигурно веровао, да је његово присуство на лађи било овоме познато, пошто је Холмс био веома присебан и хладнокрван приликом кад му је пружио руку.