Policijski glasnik

број 28.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 13. ЈУЛА 1908.

година iv.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРДШЊИХ ДЕЛА „ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" излази једаппут, а према потреби п више пута недељно. Претпдата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код евију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска падлежтва, а за све друге претплатннке у опште 12 динара годпшње. За ипострапство: годишње 24, подугодишње 12 динара у злату. Појединп бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО —-I-®. т П Е Т А Р I по МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОј Краљ Србије Уважавајући оставке које су Нам поднели : Председник Нашег Министарског Савета, Наш Миннстар Иностраних Дела Никола П. Пашић; Наш Министар Просвете и Црквених Послова Андра Николић; Наш Министар Финансија Д-р У1аза Пачу ; Наш Министар Народне Привреде и Заступник Нашег Министра Грађевина Коста Стојановић ; Наш Министар Правде и Заступник Нашег Министра Унутрашњих Дела Марко ТриФ.ковић ; Наш Министар војни, Наш почасни ађутант, ђенерал Степан Степановић — разрешавамо их од дужности и упућујемо Андру Николића и д-р Лазу Пачу на њпхова места у Државни Савет, а остале стављамо на расположење. а ностављлмо : За Председника Нашег Миниетарског Савета и Нашег Министра грађевина Петра Велимировића, Потпредседника Дрнтвног Савета и Народног Посланика; за Пашег Министра Унутрашњих Дела Светозара Милосављевића члана Државног Савета; за Нашег Министра Просвете и Црквених Послова Андру Николића, члана Државног Савета и Народног Посланика; за Нашег Министра Иностраних Дела и Застуиника Нашег Министра Правде Др. Милована Ђ. Ми-

ловановића, Нашег изванредног Посланика и пуномоћног Министра у Риму; за Нашег Министра Финансија и Заступника Нашег Министра Народне Привреде Др. Михаила М. Поповића, Директора Државних Железница; за Нашег Министра Војног, Нашег почасног Ађутанта, Ђенерала Степана Степановића, Министра на расположењу. Председник Нашег Министарског Савета, Наш Министар Грађевина, нека изврши овај указ. 7. јула 1908. год. у Београду. П Е Т А Р с. р. Председник Министарског Савета, Министар грађевина, П. Велимирови-ћ с. р. СТРУЧИИ ДЕО ....... •+» ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ (НАСТАВАк) Наш законик о кривичном поступку долази у другу групу законодавства, те се стога у њему налазе и све конзеквенце истражног начела и теорије законскихпринудних доказа. И по њему се сведоци по правилу не зацлињу на главном претресу, али не ни у генералној истрази, већ у прелазном поступку који почиње од стављања оптуженог под суд. и коме је циљ дослеђење и приправа за главни претрес. Закон у § 111 забрањује заклетву сведока у генералној истрази, и наређује да се они код суда закуну. На главном претресу се, међутим, имају заклети само сведоци, на које се оптужени позвао пошто му је саопштена тужба државног тужиоца (§ 205 седми одељак). Све остале сведоке, испитане у генералној истрази, има, као што одређује § 183, да закуне иследни судија, коме је дужност да учини све »што је за пресуђење дела потребно«.