Policijski glasnik

БВОЈ 30.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 27. ЈУЛА 1908.

ГОДИНА IV.

ГЛАСНИК

ОЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊНХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" излазд једанпут, а према потреби и више пута иедељно. Претпдата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годипу за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предл^г застушшка Министра унутрашњих дела, Министра правде, а на основу члана 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 27. маја 1908. год. Бр. 3239., донето на основу тачке 9. члана 144. Устава, које гласи: »да се Мидан Т. Павловић, грађевински техничар из Крагујевца, родом из При лепа у Турској и поданик исте државе, прими у српско поданство изузетно од § 44. грађанског закона". Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 30. јуна 1908. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, решено је: да се Ђурђу Јеленићу, полициском писару треће класе среза расинског, уважи оставка коју је ггоднео на државну службу. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 19. јула 1908. год. у Београду.

Р А С П И С свима окружшш начелствима и Управи вароши Београда

Госиодине, Као што Вам је позиато, Његово Величанство Краљ, према постигнутом споразуму изме^у две најаче скупштинске групе, изволео ми је поверити управу Министарства Унутрашњих Дела. Примајући тако високо одликовање једино из осећаја дужности да и ја, својим скрохмним силама помогнем, да се омогућп правилан рад Народног Преставништва, ја сам примио и дужност, да се старам о одржању доброг реда у земљи, ојачању личне и имовне безбедности, заштити права држављана и њихових слобода. Да бих то могао постнћи треба да рад свих државних органа, мојих сарадника,

буде задахнут истим духом, упућен истим правцем. Ради тога потребно је да упознам Вас, а преко Вас и све подручне Вам органе с основним гледиштима, према којима ћете имати подесити своје службено пословање. Полазна тачка сваком раду у односима између власти и грађана мора бити строга законитост. Непристрасна и неумитна примена закона, у свима односама српских грађана, зе сме бити ометана никаквим личним обзирима или разликом политичких гледишта. Онаје неопходно потребна, дабисе још јаче утврдила законитост, подигао углед државних власти, а и њихов ауторитет ојачао. Мислим, да је потребно да нарочито нагласим, да је лична и имовна безбедност једна од неизоставних погодаба правилном друштвеном и државном развитку, и да је њено одржање један од најпречих задатака полициских власти. С тога ћете се најозбиљније старати, да законима ујамчена лична и имовна безбедност свих грађана буде најаче заштићена. За лабаво и немарљиво вршење дужности у штићењу личне и имовне безбедности нећу примати никаквих оправдаља, осим случајева очигледне немогућнУсти. Сматрам за потребно да Вам особиту пажњу обратим и на дужности власти према изборном праву српских грађана. Уставно је право сваког грађанина потпуна слобода на скупштинским и општинским биралиштима. Дужност је и задатак државних органа, да ту изборну слободу заштићавају, а никако да је буди којим путем спречавају и изборима дају извештачене исходе. Исто тако дужност је и задатак државних оргаца да не ометају самоуправни рад општинских и самоуправних власти, већ само да настојавајуда се оне крећу строго у границама законских прописа. С тога Вам препоручујем, да озбиљно настанете, да не буде никаквог утицања државних органа на слободу избора, као и незаконитог утицања државних органа на рад општинских и самоуправних власти.

У низу ових препорука морам Вам, господине начелниче—управниче, напоменути и то, како власт не треба да спречава ираво српских грађана, да слободно исказују своје мисли и оцене о свим јавним пословима и радовима државних органа, ако се то само не коси са јасним законским прописима. При овоме треба вазда имати на уму да слобода нијеразузданост. као што ни јаван ред није гробна тишина, и да ће строга законитост свагда спречити разузданост и довести у склад слободу с редом. Тако поступајући постићи ће се, да сваки с поштовањем и поверењем гледа на власт, као на своју заштиту и одбрану, а не као на неку установу које се треба клонити. Поверење и поштовање према власти ојачаће још већма. ако се државни органи постарају, да својим примерним владањем, својом уљудношћу и разборитошћу придобију љубав и поштовање својих суграђана. Налазим, да није потребно ни да напомињем, да ћу сваку самовољну употребу службеног положаја, неједнако примењивање законских прописа, лабавост или пристрасну строгост, неуредност у дужности и нерад сматрати као несавесно вршење дужности. Према таквим чиновницима, као и према онима који се буду ма из каквих разлога огрешили о законске прописе, нећу имати никаквих призрења. Према њима ћу се посдужити правом, које ми за такве случајеве дају земаљски закони. Мени ће, господине начелниче—управниче,— бити веома мило, ако чиновници поверене ми струке марљивим и строго законским вршењем својих службених послова, заслуже да буду одликовани и унапре^ени. Ви ћете, господине начелниче—управниче,— саопштити овај распис свимапотчињеним органима. ПБр. 13087. 21. јула 1908. год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Св. МилосазљевиЈ* с. р.