Policijski glasnik

ВРОЈ 42

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

СТГАНА 335

полицијске уредбе — административним путем — онда ее избор у опште не може извршити. Поводом овога моли се уредништво за обавештење: 1. Могу ли ова лица, која су разрешена од дужности одборника, понона бити бирана за ове положаје и могу ли се у опште увести у бирачки списак; 2. Ако су она, искључена из избора, а други неће да се приме, шта Ке се онда радити, и 3. Може ли оотати у положају кмета онај, који је пре 10 —15 година био под полицијским надзором, као и ови одборници ?" — На ово питање одговарамо: По члану 53. под в. закона о општинама, не може бити изабран за општинског часника онај, који је редовним или дисциплинарним судовима осуђиван за бесчасна дела или за злочинства и преступе учињене из користољубља, као и за дела из § 112. крив. закона. Поред овога, по чл. 32. поменутога закона, где је одређено ко не може бпти гласач на општинском збору, искључују се из избора, с обзиром на чл. 71. и 105. истога закона. још и они, који су иод старатељством или „к оји су аод иолицијским надзором«. Како код разрешених одборника не стоји ни један од случајева из чл. 53. под в. нити из тачака 1., 2., 3., 4. и 5. чл. 32. закона о општинама, онда остаје још само пит&ње: да ли је код њих случај т. 6. из ове последње законске одредбе. И, како она тражи, да се неко налази иод надзором у тренутку, кад има да се кандидује или уврсти у бирачки сиисак или кад хоће да уаотреби араво гласа, онда та околност, што је неко још 1894. године стављан административним путем под надзор, не може бити разлог да му се оспори право бирања ц избора. Према томе уредништво налази, да у опште нћје било законских разлога за смењивање њихово, а кад је то учињено, онда им не треба правити препреке за нов избор. На сваки начин саветно је, да се дејствује код оних грађана, који у својој прошлости немају никаквих сумњичења, те да дају свој пристанак за одборнике, јер сваке општине треба да је тежња и старање, да за своје часнике истакне најчеститије грађане. Ако се у опште избори одборника не би могли извршити из којих му драго узрока, онда ваља поступити по чл. 151. зак. о општинама. Ово што је речено о одборницима, важи и за кметове. II. Суд општине вар. Батачине, актом својим Вр. 1443. пита: »По чл. 107. закона о непосредном порезу, не може се узети у попис, за дужни порез, кућа намењена становању земљорадника са плацем у величини до 20 ари. %

Има случајева, да поједини земљорадници имају свега 0-20 хек. земље, и по 0 - 05 хек. као кућни плац, а остатак у 15. ари ван села на2 —3 кнлометра и ништа више. Кад се од ових земљорадника пе може наплатити порез из покретности, него се мора нриступити попису непокретности, да ли се могу узети у поппс оних 0*15 хект., пошто су удаљени од куће и кућевног плаца ? — На ово питање одговарамо: Члан 107. закона о порезу јасан је у овоме погледу. Он од пописа и продаје ослобођава само кућу и окућницу до 0 - 20 хектара, а остало пмање не. Та околност, што неки порески дужници немају окућнице ни 0'20 хект. него мање, не ослобођава им остало земљиште, које је ван окућнице, макар дасе укупно са њим тек намирује 20 ари. III »Суд општине шљиварске, службеним својим актом пита : 1. По коме се закону казне она лица која из општинског обора сама пуштају своју стоку, која је ту догната било од пољских чувара, било од сопственика имања, ксјима је ова стока учинила штете? Закон о чувању пољског имања није регулисао ову ствар, а врло су чести овакви случајеви, па зато суд, као претплатник листа, моли за обавештење, и 2. Може ли се, за извршење иступних пресуда, донесених за крађе и за самовлашћа из § 375. кр. закона, узетн у пЛгис осуђенима и оно имање. које им, као земљоделцима, штити § 471. грађ. суд. поступка. Ако им се ово имање не би могло узимати у попис, онда како бн се пзвршивале ове пресуде ■*- да ли тиме, што би се констатовала немаштина и пргсуде остављале у архив, или како друкчије ?" — На ово питање одговарамо: 1. У III части кривичног закона није предвиђена нарочита казна за овакве случајеве, те се овакве кривице не могу ни казнити као иступи. Али како оне носе у пуној мери карактер самовлашћа, то треба све оне, који сами одводе своју стоку из обора, пре него што плате казну и накнаду штете, оптуживати за дело из § 195. крнвичног закона, ц 2. По т. 16. § 471. грађ. суд. поступка, имање, побројано у тачкама 4., 5. и 6. продаће се: »ако се по пресуди има подмирити штета, коју је кривац учинио злочиним делом, лреступљењем или иступљењем учињеним из користољубља, или преступл.ењем намерно учпњеним®. Према томе, кад год није у питању накнада штете него само казна, онда се не може узети у попис земљоделцу онолико имања, колико му штити § 471. поменутога закона, јер ће му се казна замењивати затвором у смислу § 310. кр. зак. и § 49. Полицијске Уредбе, макар да је и за крађу осуђен.

Ако је, међутим, у питању накнада штете, која је пресудом досу1,ена, а потиче иЗ преступа учиљеног из користољубља, онда ће се продавати и оно, што би иначе штитио § 471. IV. Суд ошптине бадљевичке, актом својим Бр. 1345. пита: „У члану 107. закона о непосредном порезу стоји. да се земљоделцу не може продати за порез кућа са окућницом од 0-20 хектара. Један овдашњи грађанин одселпо се из ове општине још пре 10 година и оставио своје имање са кућом и окућницом п издаје га под кирију. Како он није платио порез за 2—3 године, то је сада одррдио да се за наплату пореза узме у попис кућевни плац јер, вели. нема новаца да порез плати. Суду овом нејаспо је, да ли сме изложити продаји ово имање или не, па моли уредништво за нотребно обавештење. ( ' — На ово питање одговпрамо: Ако се тај одсељенп грађанин не баии више земљорадњом. него ради другс послове — трговину, занат и т. д. онда се може узети у попис, н кућа и окућпица, као год што мон:е и у томе случају. ако је он још земљорадник, али у месту садашњег становања нма кућу и окућницу од 20 ари. Ако је, међутим, он и т; мо, где је сада настањен, земљораднпк, па нема кућу н окућницу, онда му се ова не може продати, али се може издати под кирију, пошто оп у њој пе станује, па да се кирнјом наплатп порез. У овом случају, како је она већ нздата под кирију, треба само узети у поппс кприју п ппшта више.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

П 0 Т Е Р К Два непозната зликовца 6. овог меоеца иреоре.ш оу па путу за село Ве.1. Лаоле, у орезу млавоком, Михаила Стојковића, земљоделца из Малог Лаола и на разбојппчки цачнн отоли му 2 50 дииара. Оба разбојнпка били су у грађанском оделу, оа црним, штофаним шеширима па глави. Депеша начелника среза млавоког Вр. 16 48.

Непознати крадљивци 7. овог мессца украли су Драгутипу Стојановнћу, земљоделцу из Бокна, ореза алексиначког, 38 дуката у злату, 120 дпнара у новчаницама и 100 аршина платна. Депеша начелника ореза алекоиначког Бр. 1 5036. Непознати крадљивци ноћу, нзмеђу 8. и 9. овог месеца удешеним кључем отворили оу собу Гаврила Павловића, трговца из Брњице, ореза голубачког п украли 600 наполеона у злату, 500 дуката у злагу н 15 лира турских. Депеша начелника среза голубачког Вр. 9616.