Policijski glasnik

СТРАНА 24

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 3.

једноме овдашњем грађанину, па новац није хтео предати школској каси, јер то, вели, припада њему. Како општина редовно плаћа станарину своме учитељу и све остало што му припада, она налази да он не може издавати школску башту под кирију нити овај новац употребити у своју корист. Моли се уредништво да изволи дати своје обавештење по овоме«. -— На ово питање одговарамо: По чл. 14. закона о народним школама, школска општина поред земљишта за школу и школско двориште и игралиште, мора дати још и пола хектара за школску баштц. И по наставним правилима, која су издата у своје време о обради школских башта и значају ових, а и по самом закону, школска башта не даје се учитељу као каква награда, него ради тога, да очигледним примерима и наставом покаже пољопривредно напредовање. Ову башту он не може издавати другоме под закуп нити узимати новац за себе јер она има да служи само ономе, чему је намењена. Нека ову ствар представи општина окружном школском одбору, а он ће ура,дити даље шта треба, да се ова ствар правилно уреди. IV Суд општине суводолске, актом својим Бр. 1606, пита: »У овој општини чињене су разне паљевине и крађе у 1904 и 5. години. У своје време оштећени су се изравнали са пуномоћником онштинским. Равнање је извршено код ово-општинског суда, ма да су суме преко 200 динара, те је овај суд био ненадлежан за равнање. Оваква поравњења оштећени иодносе власти на извршење, и оне сада траже наплату од општине. Моли се уредннштво за обавештење: 1. вреде ли оваква поравнења кад их је суд учинио као ненадлежан, и да ли се сада општина може користити овом околношћу те да овај дуг не плати; 2. да ли се суд може користити застарелошћу из чл. 20. и 24. зак. о накнади штете, кад наплата није извршена у року који је тамо предвиђен и ако то не може, кад ће застарити поравнења к . — На ово питање одговарамо: Закбнодавац је увео колективну одговорност општине за накнаду штете, учињене паљевином и крађом, зато, што је вероватна претпоставка да општина, може пронаћи кривца, па то не учини из ма којих разлога. Кад је општина преко својих пуномоћника признала учињену штету макар то и код оиштине као ненадлежне за уверење, она треба ту штету и да плати. У онгите је ружно и покушавати да се ова наплата изигра овим или оним начином.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАЈВЕ

П 0 Т Е Р Е

Смет Жил, Белгијанац, а по занимању трговачки агенг, пре кратког времена утајио је многобројне вредеће папире и побегао из Брисда. Смит је отар 47 година, висок 1 м. 6 5 см., зеденкасте косе, великог и нрдо косог чода, угаситих очију, широког носа, ведиких уста, сиве и

кратке браде, а вероватно да је и обријан, здравог изгледа, овадног дица, а придично развијен; од особених знакова има одепоочну и темену ћедавост. Износимо његову Фотографију, на молбу бедгијске подиције и препоручујемо свима полицијским и општинским вдастима да именованог најживље потраже у овојим домашајима и о резудтату известе Унраву града Београда иди уредништво овог листа. Моткен — Фернан - Андре — Никола — Камиј, банкарски благајник, који је пре кратког времена учинио ФадсиФикат и проневерио 1 50.000 франака, а поред тога извршио и крађу новца у суми од 66.8 00 франака, налази се у беготву. Моткен је понео собом 6 4 белгијоких банкнота од по 1000 динара, две од 500 динара,

17 од 100 динара, једну од 50 динара, а оотатак у обичном новцу. Поменути је здочинац отар 39 година, виоок 1*65 см., обично развијен, црне и по мадо коврџасте коое, црних гуотих бркова, а говори само Француски.

На молбу белгијске полиције изнооимо фотографију Могкенову и обраћамо пажњу свима полицијским, а нарочиго пограничним властима на његову појаву. На олучај проналаска треба га ухватити, претрести и одмах известити Уцраву града Београда или уредништво овога диста. Петар Фаниниш, слуга, 10. овог месеца добио је од свога газде Танасија С. Грујића, механџије из Брзохода, 46'30 динара, да купи дувана у варошици Жабарима, ади се по пријему новца није више вратио. Он је стар 18 година, средњег раста, добро развијен, на себи има чакшире од сукна, на глави шајкачу, а на ногама опанке. Позивају се све подицијске и општинске власти да га у овојим домашајима потраже и пронађеног сгражарно спроведу начелнику среза моравоког, округа пожаревачког, с позивом на депешу Бр. 291.

Јеленко Јовановић, из Ниша, има да одговара код начелства округа нишког за крађу, ади се до сада није могао пронаћи, јер је по извршењу дела одмах побегао. Он је стар 32 године. Нека га све полицијске и општинске власти потраже и пронађеног стражарно спроведу поменутом начелству с позивом на акт Бр. 22671.

Т Р А Ж Е С Е Драгојла Јовића, бив. каФеџију из Београда, који има да одговара за прооту крађу, тражи кварт падидулски актом Бр. 1 6459/908. Он је стар 30 година, средњег раста, у лицу плав, жутих бркова. Нека га ове полицијске и општинске власти потраже и пронађеног спроведу поменутом кварту. Милана Вељковића, бив. служитеља духовног суда епархије београдске, кога је нестадо 2. овог месеца, тражи Управа града Београда, због извесне кривице. Милан је родом из Ножаревца. Пронађеног треба опровести Управи града Београда с позивом на акт Бр. 818.

Ђорђа Ђуровића, бив. робијаша, родом из Лесковице, среза ваљевског, који је пуштен са осуде 4. децембра прошле године, а има да издржи три године полицијског надзора, тражи начелство округа ваљевског актом Бр. 1 6 98 1, ради издржавања надзора. Обраћа ое пажња свима подицијским и општинским властима, да га у својим домашајима потраже и пронађеног сироведу иоменутом начедогву,

НА ЗНАЊЕ

Комилети »Полицијског Гласника с( за 1905., 1906. 1901. и 8 год., у елегантном тврдом иовезу могу се добити у уредништву ио цени од 15 динара за једну годину. 3а оне, који сва три комилста узму уједно, цена је свега 40 динара. Комилети у меком иовезу за 1906. и 1901. год. могу се добити ио цени од 12 за једну годину, или оба заједно за 20 динара.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић