Policijski glasnik

ВРОЈ 13.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 29. МАРТА 1909.

ГОДИНА V.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРДШЊИХ ДЕЛА „ПОЈ1ИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК" издази једанпут, а према иотреби и више пута недељно. Претплата се подаже у напред, и то најмање за пода године код свију полидијских вдасти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска наддепгтва, а за све друге претпдатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње'24, подугодишње 12 динара у здату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанотва Краља Петра I., на предлог Миниотра унутрашњих дела. а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Лазар Чедић. полициски писар треће класе начелства округа валзевског, на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда отпусти из државне службе, у интересу исте. Из канцеларије Министарства унутрашшихдела, 17. марта 1909. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашНЛ1Х дела, а на основу чл. 34. закогта о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 3. марта 1909 год. Бр. 1416, донето на основу члана 144. тачке 9. Устава, које гласи: »да се РудолФ Бурза, капелник I класе музике II пешадијског пука у Нишу. родом из Хатшајна у Моравској и поданик ауотриски, по својој молби прими у сриско поданство, заједно са својом женом Маријом и малолетном децом : Карлом, Александром, ''РудолФом и Иреном, изузетно од § 44. грађанског закона, пошто је поднео уредан отпуст из својег досадашњег поданства.« Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 16. марта 1909. год. у Београду.

РАЗГРУПИСАВАЊЕ ОПШТИНА

Указом Његовог Величанства Краља Нетра I. одобрена су решења Народне Скупштине, сазване упрвиредовни сазив за 1. октобар 1908. године, од 13. јануара 1909. године, која гласе:

»да се села: Горња Коњуша, Ђушинци, Пискаљ, ГорњаБејаштица, ДоњаБејаштица, и Нрекаштица, одвоје од своје садање општине прекадинске, у срезу прокупачком, округа топличког, и да образују нову општину под називом: општина горњо-коњушка, у истом срезу и .округу«; »да се село Арнајево одвоји од своје садање општине лесковачке, у срезу посавском, округа београдског, и да образује нову општину под називом: општина арнајевачка, у истом срезу и округу«; »да се села: Коритник, Брусник, Дајићи и Градац одвоје од своје садање општине остатичке, среза моравичког, округа чачаноког, и образују нове општине и то: Коритник и Брусник под називом : опгнтина остатичка, а Дајићи и Градац под називом: општина] средњо-речка, у истом срезу и округу«; »да се село Дојкинци одвоји од своје садање општине брлошке, среза нишавског, округа пиротског, и да само за себе образује нову општину под називом: општина дојкиначка, у истом срезу и округу« ; »да се село Калањевци одвоји од своје досадање општине калањевачке, среза качерског, округа рудничког , и образује нову општину под називом: општина калањевачка« ; »да се село Пољанице одвоји од своје садање општине калањевачке и споји са општином ивановачком, у истом срезу и округу"; »да се села: Иван-Кула, Заграђе, Ђаке и Свињиште, одвоје од своје досадање општине иван-кулске, среза косаничког, округа топличког, и да, образује нову општину под називом: општина иван-кулска, у истом срезу и округу, а остала села остају под називом: општина добродолска, у истом срезу и округу«. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 10. марта 1909. г. у Београду.

СТРУЧНИ ДЕ0

БЕРЛИНСКА ПОЛИЦИЈА

(НАСТАВАК) Ну и овде полиција по правилу мора кривца најдаље идућега дана по притвору са актима предати државном тужиоштву код надлежног суда, који истрагу, ако нађе да није довољна, може или сам продужити, или је вратити полицији на дослеђење, или је, ако је замршена и већих размера, преко суда уиутити истражном судији да продужи истрагу. Иначе обично одмах по лријему акта, или најдаље за 24 часа, оптужује кривца суду, који опет у року од 24 часа доноси своју одлуку. Комесари који раденапроФесионалним кривицама гледају да прикупе и увек при руци имају што више материјала и података^ У том циљу воде регистре (махом картонске) лица, која за тај ресор долазе у питање, прибирају исечке из новина и питања или обавештења страних влас.ти о начину рада појединих криваца и т. д., поред општих личних акта из архпве или казненог регистра. Због брзине у раду свуда се служе штампаним Формуларима, а на тај се начин штеди и материјал и време, а чини и мање грешака. Овде ћемо укратко изложити поступак при једној врсти кривица, које су код нас доста честе и наносе држави материјалне штете, а при том до сада није било никаквог систематског рада на њихову сузбијању. То су кривице арављења и иротурања лажнога новца. Да би се олакшало проналажење и гањање прављења и протурања лажног новца, према наређењу министра унутр. дела онај комесаријат берлинске кривичне полиције, који обрађује те кривице, у исто је време и централа за целу земљу. Тај комесаријат као централа прикупља сва извешћа о тим кривицама и кривцима, да би се тако са једног мсста могла водити контрола и да би се на основу при-