Policijski glasnik

СТРАНА 120

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 15.

иризнаје право као самосталним јединицама, него их придодаје дотичним селима, варошима и варошицама. Тек у чл. 6. истога закона, одређује се, кад ова места могу добити називе: вароши, варошице или села. Кад и заселак, који тражи одвајање од дотичног села, још није оглашен за село на начин како проиисује поменуто законско наређење, он нема права на засебно бирање кмета све дотле, докле редовним путем не буде проглашен за село. За ово последње он може држати збор у смислу чл. 57, 64 и 65. зак. о општинама и суд је дужан да молбу сељана прихвати и даље уради што треба. III Један општински писар нита: У | 375. тачци 3. прописане су казне за оне, који у туђем забрану обруче, пруће, коље или дрва насеку, или дрво посеку, а у тачци опет 5. поменуте законске одредбе предвиђена је казна за оне, који секу дрва засађена поред пута, било за какву потребу, а у тач. 6. § 395. одређена је, опет, казна за оне, који секу неродну гору, која је засађена поред река за одржавање обала. Од појаве закона о шумама, за све ове кривце власти суде по закону о шумама, а не по прописима који су напред поменути. Моли се уредништво за обавештење: да ли су овакви поступци власти правилни или не, и сматра ли се да су одредбе из кричног закона, које сам поменуо, пзгубиле своју важност појавом закона о шумама?« — На ово питање одговарамо: По закону о шумама извиђају се и суде само оне кривице, које се учине у шумама државним, општинским, црквеним, манастирским и приватним, или забранима црквеним, приватним и манастирским, дакле на оним просторима, о којима овај закон говори. Како се ни под шумом ни забраном не могу разумети она дрва, која су заса})вна по њивама или ливадама појединачно, па била она родна или не, то се, наравно, за сечу ових неће судити по закону о шумама, али неће ни по § 375, т. 5, већ по чл. 8. закона о унапређењу воћарства, који за ове случајеве прописује специјалву казну, докле се кривпца јавља у оном облику и размери, како се тамо предвиђа, иначе по § 291. кривичног закона. Овим законом, дакле, замењене су одредбе тач. 5. а законом опет о шумама одредбе т. 3. § 375. кр. закона. После појаве чл. 8. закона о унапређењу воћарства, нема места даљој примени ни т. 4. § 339. за сечу и кварење дрва поред пута, пошто је казна у чл. 8. већа од ове. Што се тиче тачке 6. § 395. кр. зак. она би се могла примењивати само но томе, што је законодавац у 1902 години вршио ревизију овога §-а и мењао тачке: 4. 7. 8. и додао 13-ту а 6-ту оставио онако, како је и раније гласила, те би се могло

узети да је она. као доцније донесена, претежнија. Али како су, опет, по правилу које постоји у правној науци, одредбе специјалног закона, кад су у сукобу са општим, претежније, то и за случајеве, које она предвиђа, важе одредбе чл. 8. зак. о унапређењу воћаротва.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Димитрије Ђорђевић, из Белановца, 26. нр. м-ца з био је из пушке Стојана Митића, онд. и одмах побегао. Димитрије је отар 2 5 година, средњег раста, оувоњав ; од особених знакова има : мртну коот, у ведичини дешника, па десној страни чеда ; по дицу је роав од богиња, иде иогрбљено. Позивају се све полицијске и оиштинске вдаоти, да Днмитрија најживље нотраже у овојим доматајима, и нађеног под јаком отражом сироведу начеднику среза пољаничког о позивом на депешу Бр. 2241.

Арсеније Мидинковић -- Гуџић, из Пилатовића, који је осумњичен за убиство, побегао је 2 4. пр. м-ца од овоје куће чим је чуо за потеру и до данао се о њему ништа није сазнадо. Ароеније је стар 2 5 година, малог раота, придично развијен, смеђих бркова, брија се; у оделу је сељачком — оукненом. Нека га све подицијске и општинске вдасти живо потраже, и нађеног оироведу начеднику ореза трнавског с позивом на акт Бр. 472 0.

Марјан Стевановић, осуђеник нишког казненог завода, родом из Пданинице у орезу трстеничком, иобегао је 5. т. м-ца из завода. Он је стар 40 година, оредњег раота, кратких бркова, црномањаст, просед, просут, иде у раскорак; у оделу је белом, робијашком. Нека га све вдасти најживље потраже и пронађеног спроведу управи нишког казненог завода с позивом на деиешу Бр. 4 55. -ШКЗТРЛЖЕ С Е Драгутин Обреновић, шегрт, из Крагујевца, 31. пр. м-ца огумарао је од овоје куће незнано куд и до данас се није вратио. Драгутин је стар 1 5 година, високог раота, плавих очију, омеђих обрва, округлог лица ; од одеда има на себи: црн канут и црне пантадоне, на ногама ципеле, а на глави шешир. Препоручује се свима подицијоким и општинским влаотима, да Драгутина живо иотраже и нађеног упуте начелству окр. крагујевачког, ради предаје родитељима. Владимира Аврамовића, тежака из Годобока, који је ире кратког времена отумарао од своје куће незнано куд, тражи начедник ореза јаоеничког. Владимир је стар 2 8 година, средњег раста, у опште смеђ, брија се; од одеда нма на себи:

копоран и чакшире од шајка. на гдави шубару, а на ногама опанке. Нека га све полицијске и општинске власти живо пограже, и нађеног опроведу иоменутом начелиику с позивом на акт Бр. 68 4 3.

УХВАЋ1НИ ». Владимир Митровић и Милош Дазаревић, одбегли осуђеници пожаревачког казненог завода, чије смо потернице изнеди у нрошлом броју ухваћени су, те је према томо престала потреба за даљим њиховим тражењем.

КРАЂЕ СТОКЕ Поћу између 28. и 29. прошлог м-ца непознати крадљивци- укради су једну кобиду Никодију М. Падићу, из Дубља. Кобида јо ма•гора 8 година, угасито-доратасте длаке, у задњу леву ногу путаота; има жиг а В". Депеша начедника среза реоавског Бр. 5 5 06. 2. тек. м-ца непознати крадљивци укради су једну кобиду Мидентију Живановићу, из Доброселице. Кобида јо матора 1 1 година, адатасте длаке, цветаста, са житом „О" ; на левој предњој нози има једну нооекотину. Депеша начелника ореза девачког Бр. 428 3. Ноћу између 29. и 30. пр. м-ца непознати крадљивци укради су 21 козу Стевану Радосављевићу, из Милатковића : 1 5 коза су вране, 4 пдаве и 2 шарене. Депеша начедника ореза студеничког Бр. 1 6 67. Ноћу између 4. и 5. тек. м-ца непознати крадљивци украли су две краве Петру Ј. Рајићу, из Волује. Једна је крава матора 8 година, сиве ддаке, без роваша; друга је крава матора 4 године, жуте длаке и у десно уво ровашена. Депеша начелника среза звишког Бр. 3792. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским вдастима на ове покрађе. -»♦♦«-» НАЂЕНА СТОКА У општини појатокој ухваћена је једпа мангуп кобида, матора 3 године, доратаоте длаке и подсеченог репа. Нека све подицијоке и општиноке влаоти иотразке сајбију ове мангуп кобиле и о томе нзвесте начедника ореза ражањоког с иозивом на депешу Бр. 2918. НАЂЕН ЛЕШ 6. тек. м-ца у атару седа и општине стр» мостенске, нађен је један леш непознатог човека, чија идентичноот још није утврђена. Ненознаги је отар око 50 година, средњег раста, оеде косе, браде и бркова; на десној руци нема протију, а на нрегибу деве руке налази се жива рана; у бедом је оделу. Позивају се све полицијске и општинске вдасти, да потраже Фамилију овог непознатог лица, а и приватне молимо ако би што знади што би ишло у прилог угврђења идентичности овога леша, да о томе извеоте начелника среза деопотовачког о нозивом на депешу Бр. 5011.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић