Policijski glasnik

СТРАНА 166

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 21.

У општини, у којој се оада налазим као деловођа, постоји са свим други пракса за спорове овакве врсте, јер суд исте општине, кад год прими тужбу односно пољских службености, он прво средством вештака сазна вредност спора, па се тек онда упушта у расправу и суђење ако је по § 6. грађ. суд. пост. надлежан. Молим уредништво за објашњење: да лије правилан рад оних општинских судова, који расправљају спорове о пољским службеностима бев опредељене вредности, или оних, који опредељују вредност спора? ■— На ово питање одговарамо: У § 6. грађ. судског поступка, који одређује надлежност општинских судова, тачка б. гласи: в да суде о службеностима пољским, које су изложене у § 335 грађанског закона®. Тачка, пак, а. § 27. поменутог закона, који одређује надлежнос-т првостепених судова, гласи: »за све предмете, који се проценити не могу, изузимају&и иољске службвности (§ 6. грађ. пост.). 1( Као што се из ових одредаба види, закон ставља оуђење о пољским службеностима у апсолутну надлежност општпнских судова, не везујући то ни за какву вредност, узимајући их, у исти мах као предмете, који се проценити ие могу. Према овоме, општински судови су дужни да суде све пољске службености, не тражећи њихову вредност, те је, по томе, и пракса коју је завео суд општине барошевачке, несаобразна закону.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Ш Р Е Пера ЈовановиК, мајотор — механичар, из Нпша, који је решењем нишког првоотепеног оуда од 8. августа 1 9 08. год. № 14822 стављен под оуд и у притвор за дело из | 22 9. казн. законика, натзи ое у бегству. Пера је стар 3 5 година. Позивају се ове полицијске и општиноке власти, да Перу живо потраже и иађепог стражарно упуте нишком првостепеном гуду с позивом на акт Бр. 73 0 5. Михајло Илић, слуга из Београда, украо је своме газди Миловану Аврамовићу, ковачу: 200 динара у банкнотама, један жути новчаник по";тављен црвеном кожом, са четири преграде, два еребрна сата са по три поклопца, од којих је један без стакла; један оат има емаљиран дик човека, а други је изломљен и скида му ое поклопац. Но извршењу дела Михајло је побегао. Он је стар 2 6 — 2 7 година, омален, у опште плав, буцмасг, шиша бркове и брија ое. Нека га све иолицијско и општидске властп живо потраже у овојим домашајима и нађеног опроведу кварту палнлулоком с позивом на акт Бр. 6314. Иван Хилтрав, келнер из Зајечара, чим је сазнао да је ооумњичен за опаону крађу, побегао је. Иван је стар 2 6 година, средњег отаса, црне косе и очију, и малих бркова.

Препоручује се свима полицијским и опшинским властима да Ивана живо пограже и нађеног упуто начелству округа тимочког о позивом на акт Бр. 7 466. Јоца Дугалић, ФотограФски помоћник из Чачка, извршио је крађу ствари своме газди и по овој прилици побегао за Београд. Јоца је оредњег раота, дугуљастог лица и у опште црномањаот. Позивају ое све полицијске и општиноке власти да Јоцу живо потраже и нађеног спроведу начелству округа чачаноког о позивом на депешу Бр. 7 35 5.

Т Р А Ж И С Е Момч:ила, сина Војислава Дазовића, из Смедерева, који је 13. тек. м-ца отумарао од своје куће незнано куд, тражи начелство окр. смедеревоког, ради предаје родитељима. Момчило је стар 13 годипа, омален, мршавог и црномањаотог лица, смеђе косе, црних очију; од одела има на оеби: мали сиви капутић, и поцепане ианталоне, на глави шубару, а на ногама опанке. Препоручује ое овима полицијоким иопштинским властима да Момчила живо потраже и нађеног упуте начелству округа смедеревског с позивом на акт Бр. 4 06 8.

КРАЂЕ СТОКЕ Ноћу између 3. и 4. т. м-ца непознати крадљивци укралн су једног вола Стевану Војиновићу, тежаку из Кораћице. Во је матор 6 година, беле длаке, рогова у врху зарубљених. Сумња се, да је крађу извршио један рабаџија из Винче и отишао пут Тополе. Депеша начелника среза коомајоког Бр. 12117. Ноћу између 12. и 13. тек. м-ца непознати крадљивци украли су једну кобилу Милооаву Јешковићу, из Лопушнице. Кобила је матора 3 годиие, алатасте длаке, у обе задње ноге чарапаота, а без жига и роваша. Депеша начелника среза млавског Бр. 9290. 10. тек. м-ца непознати крадљивци украли су два вола Обраду Марковићу, тежаку, из Мале Иванче. Један је во беле длаке, у лево ухо ровашен; други је бело-жућкаоте длаке — оба су матора по 12 година. Депеша начелника ореза коомајоког Бр. 1 2473. Обраћа се пажња овима полицијоким и општиноким влаотима на ове покрађе. -еоо МАНГУП СТОКА У општини слатинокој нађена је једна мангуп кобила, висока 1*55 см., доратаста, по грудима — на гребену и ребрима има мало беле длаке, а оа жигом { ,К. В." Сајбију упутити начелнику ореза левачког о позивом на депешу Бр. 5759. У општини оекуричкој нађена је мангуп кобила, матора 5 — 6 година, доратаоте длаке, оредње величине и лисаота. Сајбију упутити начелнику среза левачког с позивом на депешу Бр. 58 50.

Код начелника среза млавоког налази се један мангуп коњ, матор 8 година, алатасте длаке, у оба уха ровашен. Сајбију упутити поменутом начелнику с позивом на депешу Бр. 9 58 5.

НАЂЕНИ ЛЕШЕВИ г 5. тек. м-ца избацила је Морава деш једног непознатог човека, чија идептичност још није утврђена. Непознати је стар око 7 0 година, висок 1-74 ом., јаке мускулатуре, доста пун, прооеде косе и бркова, обријан, по темену ћелав ; од одела има на оеби : кратак, отворен гуњ од сингава сукна са гајтанима, испод гуња оукнени јелек, опаоан вуненим тканицама, и полупамучну кошуљу, на ногама чакшире од оингавог сукна, вунепе чарапе и опанке. Иозивају се ове подицијске и општинске влаоти, да потраже Фамидију овог непознатог леша, а приватни се моле ако би што значи што би ишло у прилог утврђења његове идентичности, да о гоме иовеоте начелника среза моравоког округа нишког с позивом иа акт Бр. 5456. 19. тек. м-ца код моста на Морави нађен је леш непознатог човека чија ипдентичност још није утврђена. Непознаги је оредњег раста, а оудећи по оделу, изгдеда да је био војникрезервиста, јер на себи има грудњак војнички и шињел, опаоач и поцепану Фишекдију, а на ногама правл,ење опанке. Нека све полицијске и општинске власти нотраже Фамилију овог леша, а и привагни ое моле ако би што ближе знали о њему, да о томе извеоте начелника среза темнићоког о позивом иа депешу Бр. 697 6. - * ^ : - 0 Б Ј А В А , Ђурађ Михаиловић, теж. пз Пудараца у с.резу грочанском, 7. тек. м-ца извршио је четири убиства, један покушај убиства и једну опасну крађу, па се одметнуо од власти у намери да и даље чини казнима дела. На основу чл. 9. закона о јавној безбедности, начелство округа београдског позива га овим да се у року од двадесет дана, рачунајући од дана када ова објава у »Срнским Новинама« изађе. пријави најближој полицијској власти или најближем првостепеном суду; ако у остављеном року то не буде учинио начелство ће га огласити за хајдука. Ђурђе је стар 25 година, средњег раста, доста. развијен, у лицу јако црн и личи на Циганина, роав је од богиња и пегав од иеке кожне болести. Од одела имао је гаће и кошуљу, опасивао се каницама, на глави има полован шешир боје пепељаве, а на ногама шумадијске чарапе и обичне опанке. Држи се да је собом понео један црногорски револвер. Из канцеларије Начелства округа београдског 15. маја 1909. године у Београду. Бр. 3966.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић