Policijski glasnik

СТРАТ1Л 182

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 23.

У. Суд оиштине турековачке, актом својим Бр. 1587, пита: »Пресудом овога суда од 12. Фебруара ове године Бр. 3531, кажњена су извесна лица са по 2 дана затвора за дело из § 357 т. 2. кривичног закона. Сви осуђени, сем једнога, издржали су затвор, а један није, јер је пре саопштеља пресуде побегао у Бугарску. Општински суд, актом својим од 6. марта ове годште, послао је пресуду начелнику среском, да се она осуђеном преко надлежних власти саопшти, али је Миннстарство Иностраних Дела, вратило предмет актом од 8—IV. ове год. Бр. 4081, са извештајем, да се дотично лице није могло пронаћи. Осуђено лице вратило се сада кући. Моли се уредништво за обавештеље : да ли је пресуда већ застарила према осуђеном, или је њена застарелост прекидана актом од 1>. марта и оним од 8—IV, како би даље знао шта да ради." — На ова питање одговарамо: Донесена пресуда, све дотле, докле се не саопшти осуђеном, не преставља пресуду, него обвчну радњу власти у истрази једнога иступног дела. Према томе, овде не може бити речи о застарелоети пресуде, него о застарелости дела. Дело, пак није застарело, јер је суд прекидао застарелост актима од 6/Ш и од 8/1У. ове године. Пека дакле, суд саопшти ооуђеном своју пресуду, па кад постане извршном, нека је и изврши. VI. Деловођа општине пољаничке пита: „У општнниовој постоји једна општннска крчма. Ову крчму општина је издала под закуп уједно са касапницом и општиноким кантаром за 754 динара. Сад општина хоће да наплати акцис према кирији, али како је кирија непозната, јер три предмета чине укупну кирију од 754 динара, то је одбор решио да се наплати на 454 дин. налазећи да толика кирија може бити за крчму. Закупац се против овога буни. Моли се уредништво за обавештење: тнта да ради суд по овоме и на коју суму да наплати акцис.® •— На ово питање одговарамо: Не може одбор да својом одлуком једнострано одређује величину кирије.за крчму, кад ова није одвојено лицитпрана него уједно са касапском и кантарском арендом. Да не би био оштећен интерес ни општине ни закупца крчме, кирију ову треба да одреде вештаци од којих бп једнога бирао општннски суд илп пуномоћник, једнога закупац, а ова двојица трећег.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Ш Р Е Спасоје Траиловић, Јован Милосављевић, обојица из Метовнице, и Риста Далић, из Бреотовца, који су били под исграгом и у иритвору код наче.шика ореза зајечарског због опасне крађе, 28. ирошшг месеца провадили су среску апсану п побеглн. Саасоје је стар 18 годпна, средњег раста и у опште црномањаст; Јован је стар 20 година, средњег расга, плав ; Риста је стар 19 годнна, средњег раста, и смеђ; сва тројица су у вдашком одеду. Депеша начелника среза зајечарског Вр. 8702. Радојко Станисављевић — Вогдановић, осуђеник пожаревачког казненог завода, 2 9. прошдог месеца побегао је нз Љубичева, где је био на раду и до данас није пронађен. Радојко је стар 19 година, косе, обрва и очију црних, црномањаст, без браде и бркова; у сељачком је одеду. — Депеша пожаревачког казненог завода Бр. 2 136. Раде Војовић, из Кољарнпка у срезу добричком, који одговара код ирвостепеног прокупачког суда за пет дела из § 155. казнепог законика, налази се у бегству. Раде је високог раста, црне косе, очију и обрва. — Акт првост. прокупачког суда Бр. 10739. Живојин Јовановић, из Д. Крчина, 27. прошлог месеца побегао је из притвора среза зајечарског, где је одговарао за више извршених крађа. Живојин је сгар 28 година, оредњег раста, црних очију и црних малих бркова; у угаоитом је сељачком оделу. — Депеша начелства окр. тимочког Бр. 8518. Живко Росић — Радосављевић, бив. бравар, осумњичен је да је г. Стеваиу Матијашевићу, ингенданту, покрао ове ствари; једну сребрну мундштиклу у три комада оа футролом, један бријач са белим корицама, три бакарне тепсије, један аван од месинга, два трокрака свећњака од кина-сребра и један мали ревотвер американског систома. — Акг Управо града Београда Бр. 25893. Милан — Мица — Миџа, машиниста, родом из Крњева, коме је презиме непознато, изврпшо је оиаопу крађу у срезу рамском, па је побегао. Милан мења име према потреби, с.тар је 3 7 годпна, развијен, здравог изгледа, црномањаот, развијеног и широког носа, пуних погшншаних бркова, црно-риђе коое, роав од богиља ; на једпој му је руци један ирст сакат и.ш ампутиран; крупно говори, при говору шишги кроз зубе и увек со смешка; носи раденичко одело. — Депеша начедника среза рамског Бр. 9192. Препоручује се свима иолицијеким иошптинокнм влаегима, да за свимп побеглим дичноотима учине најживљу потеру, н у олучају проааласка стражарио их упуте властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеша.

КРАЂЕ СТОКЕ Моћу између 31. прошлог и 1. тек. м-ца ненознати крад.мвци украли су једног коња Николи Лазићу, из Вранића. Кољ је матор 8 година, оредње висине, доратасте длаке, по трбуху је

бео, кован немачким ковом и са жигом положено «К". — Депеша начелника среза посавског округа београдског Бр. 1000 3. Ноћу између 2 9. и 30. прошлог месеца непознати крадљивци украли оу две кобиле Младену Сгојановићу, тежаку из Бреотовика. Једна је кобила стара 2 године, доратасте длаке, брњаота, па једној предњој нози више кичице има повећу брадавицу и непоткована је; друга је кобила магора 10 година, поткована, и има жиг «Т". — Депеша начелника среза грочаноког Бр. 6644. 30. прошлог месеца непознати крадљивац украо је једног коња Пери Кузмановићу, баштовану из Београда. Коњ је висок 1-50 м., доратасте длаке, на врату има жиг положено ((Т в . — Акт Управе града Београда Бр. 26505. Пепознати крадљивци укра.ш оу про неки даи једног коња и једну кобилу Аћпму Аћит мовићу, из Бурова у орезу колубароком окр. београдоког. Коњи су матори по 7 година, мрко-доратасте длаке, на себи имају амове. Крадљивци су отишли пут Београду. — Депеша начелника ореза космајског Бр. 1 3668. Ноћу између 2 4. и 2 5. тек. м-ца Радомир Марковић, нз Трнаве (орез непознат) украо је по једног коња Јовици Јевђеновићу и Душану Наогасовићу, обојици из Барича. Један је коњ матор 8 година, оредње висине, затворено-доратасте длаке, а на врату има жиг положено (( К" ; други је коњ матор 1 0 година, вране длаке, средње висине, са жигом (,0". — Депеша начелника среза посавоког округа београдског Бр. 9489. 27. прошдог меоеца непознати крадљивац украо је два јунета Радпвоју Прибојцу, из Бање. Оба су јунета матора по једну и по годину, једно је мушко, а друго женско. Депеша начелника ореза студеничког Бр. 7 462. Обраћа се пажња свима полицијским и огпнтинским влаогима на ове покрађе и крадљивце. НАЂЕН ЛЖШ Река Сава избацила је 28. прошлог м-ца леш нопознатога човека, на обалу у атару општине забрешке. Леш је виооког човека, сав распаднут, а само на ногама има кајише од опанака. Ко би што ближе знао о овоме лешу или његовој породици нека о томе извести начелника среза посавског округа ваљевског с позивом на депешу Бр. 7341. ИСПГАБКА У рубрици »Оптужени чиновници" у 18. броју »Полицијскога Гласника« погрешно је нзашло, да је г. Миладин Радојичић, бив. писар среза гружанског, оптужен крагујевачком првостепеном суду и за дело из § 111. казненога законика. Г. Радојичић је оптужен само за дело из § 133. т. 5. казненог законика, те се то овим исправља.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић