Policijski glasnik

СТРАНА 214

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 27.

Отуда су и мишљења ио овомо разнолика. Тако, док министар унутрашњих дела расписом својим од 28. новембра 1890 године П№ 19483, налази, да жееске не могу добити лично механичко или кафанско право, дотле Државни Савет решењем својим од 11. августа 1906 године Бр. 5154, налази, да њима закон не забрањује вођење ових радња. Према овомо, кад је полицијска власт, као надлежна, издала Савети лично механско право, онда суд има то да поштује. У томе, што је суд издао уверење Савети, нема никакве кажњиве радње, ако су Факта, која је суд утврдио, истинита. Њој није потребно одобрење старалаца, пошто радњу не води на масено име. IV. Суд општине орашачке у срезу лесковачком, актом својим Бр. 496, пита: „Моли се уредништво, да у свом првом наредном броју „Полиц. Гласника", изволи дати објашњење у следећем: Ђаци овдашње општине похађали су основну школу јашуњоку до 30. октомбра 1908 год. а од тада отворена је школа у с.елу Орашцу ове општине и ђаци прешли у ову, а коју школу ова општина сада прирезом издржава. Ова општина није намерна да плати школи јашуњској сав прирез школски за 1908 год., зато шго ђаци нису шпли у поменуту школу целе године — 1908 једно то, а друго ова општина полаже право на поделу школе јашуњске, јер је ова општнна била у сасгаву до 1905 год. а тада је одвојена и образовала садању општину, а школа је одвојена 30-У-1908 г. Зато је суду потребно знати шта му од ове двоје прииада и ио томе да се управља«. —- На ово питање одговарамо: Став трећи чл. 18. закона о народним нЈколама, гласи овако: „Ако би се из једне школске општине пздвојила нова школска општина, онда ова има права на накнаду у новцу или материјалу, по међусобном споразуму или по решењу окружног школског одбора, противу чијег решења нема места жалби.® Као што се из овога види, најпаметније је, да се обе општине лепо споразуму о накнади и прирезу, или ако то не могу учинити, онда да сгвар предаду у руке окружном школском одбору, па ће им он пресудити спор како је право.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Анђелко С. Мидовановић, из Оредњева, извршио је 26. ир. м-ца два убиства и побегао, претећи да ће продужити убајање. Он је сгар 3 3 године, средњег раста. црномањаст, црних очију, мрлих бркова, на оредипи горње усне има бубуљицу; од одеда има чакшире и антерију од шајка, а на гдави ердељску шубару.

Наоружан је пушком острагушом. — Депеша начелника среза рамског Бр. 10827. Дудвик Гринхут, из Загреба, ауотроугарски војни бегунац, побегао је из Крушевца, где му је било одређено меото сгановања. Лудвик је стар 29 година, средњег раста, у грађаноком оделу, бави се комичароким послом, а у последње време узима и лажно име Љубомир ГринајтиК. — Депеша начелотва округа крушевачког Бр. 723 5. Демир Фетаовић., из Свираца, одговара код лесковачког првостепеног суда за убиство, аш ое налази у бегству. Он је по народнооти Арнаутин, отар 2 4 године, средњег расга, сувоњав, плавих очију, дугуљаста лица, малих, смеђих бркова. — Акт првоотепеног леоковачког суда Бр. 18 548. Коста Бошковић, осуђеник пожаревачког казненог завода, 29. пр. м-ца побегао је из круга заводоког. Он је родом из Цариброда у Бугарској, а пре осуде живео је у Крагујевцу; стар је 3 5 годнна, висок, смеђе косе и обрва, плавих бркова, а браду брија; од одела има гуњ и плаве чакшире од шајка, на глави шајкачу, а на ногама грађене онанке. — Депеша управе пожаревачког казненог завода Бр. 26 3 5. Непознати крадљивди, ноћу између 26. и 2 7. пр. м-ца, обили су подрум Милану Милојићу, из Клења, и однели 4 пара оукнених, црних чакшира, 45 аршина црног оукна и зубуна, 3 0 аршина мелезог платна, 30 пари чарапа, 15 шарених пешкира, 10 пари тканипа и у иовцу 11 наполеондара и 10 динара у оребру. — Депеша начелника среза белопаланачког Бр. 7 76 7. Богдан Јовановић., бивши Финансијоки каплар, извршио је крађу у Београду и побегао. Том приликом однео је : 130 пушчаних метака, државпо одело, један лоз Црвеног Крста Серија 5668 Број 43, пет потпуно неуплаћених лозова Црвеног Крста Серија 4027 Бројеви 48 — 52, '/ 8 лоза Класне Лутрије Бр. 1 9683 и неке друге ситнице. Богдан је стар око 3 0 година, оувоњав, виоок, у левО је око ћорав, у лицу црномањаст и има маде црне бркове. — Акт Управе града Београда Бр. 3140. Катарина Чипаш, праља, извршида је у Београду крађу женског одела и новца, па за тим некуда побегла. Она је родом из АустроУгарске, стара 38 година, виоока, сувоњава, омеђе коое, плавих очију, прћастог нооа, дугуљаотог лица. — Акт Управе града Београда Бр. 31 524. Препоручује ое овима полицијским и ошптиноким властима, да за овима побеглим дичноотима учине најживљу потеру, и у одучају проналаска отражарно их упуте влас/гима које оу нотернице издале, с иозивом на означене бројеве акта или депеша.

ТРАЖК СЕ Бошко Јосић, из Голупца, био је оа олужбом у Београду, али је 26. пр. м-ца побегао незнано куд и до сада се не зна шта је о њим. Он је сгар 14 година, црномањаот, у зеленкастом грађанском оделу, на глави има отару шубару, а на ногама опанке; панталоне су му увучене у чарапе. — Акт Управе града Београда Бр. 31397.

Петар, син Јанка Јаношевића, из Бреотовца, отумарао је од куће крајем маја месеца ове године и сумња се да је убијен. Он је стар 1 8 година, средњег раота, плав, ћосав, у влашком оделу; на десној руци одсечени оу му палац, кажипрст и средњи ирст. — Акт пачелника ореза зајечарског Бр. 10622. Нека ове полицијоке и општинске власти живо потраже неотала лица и пронађена упуте именованим влаотима, које оу тражење захтевале.

КРАЂЕ СТОЕЕ 1 5. пр. м-ца на вашару у Лазаревцу Арои Глнгоријевићу, из Крагујевца, украден је један во, матор 8 година, длаке оиво жујасте у оба ува ровашен. Депеша начелиика ореза колубарског округа београдоког Бр. 9086. Ноћу између 18. и 19. пр. м-ца Милошу Атанацковићу, из Малог Мокри-Луга, украден је један коњ, матор 10 година, длаке мркодоратасте, у деону задњу ногу је каракуш, а жигооан је жигом ((К». — Акт начелотва округа београдоког Бр. 5197. Ноћу између 21. и 22. пр. м-ца Петру Јанковићу, из Дубочке, украдена је једна кобила, матора 6 година, длаке алатасте, без роваша, оа жигом «0". — Депеша начелника ореза млавоког Бр. 12488. Ноћу између 24. и 25. пр. м-ца Мдадену Фидиповићу, из Свилајнца, украдена је једна кобила, матора 5 година, ддаке мрко-доратасте, без роваша. ■—- Депеша начелника среза реоавског Бр. 11140. Ноћу између 25. и 26. пр. м-ца Живку Николићу, из Радевца, украдена је једна кобила, матора 7 година, алатаота, лисаста и нутаота, виоока 1-44 «., оа жигом „т 12". Депеша начелника ореза моравоког округа нишког Бр. 7 442. Ноћу између 2 6. и 2 7. пр. м-ца Мидану Ранчићу, из Клења, украдена је једна кобила, матора 8 година, мрко-доратаоте длаке, цветаста, на грудима рањава, у предње ноге поткована туроким, а у задње немачким ковом; од прибора имала је на оеби дрвеницу оа белом мушемом и два покровца. — Депеша начелника среза белопаланачког Бр. 7768. Обраћа се пажња свима полицијоким и општиноким вдаотима на. ове крађе и крадљивце.

МАНГУП СТОКА У општини јошаничкој налази се једна мангуп кобила, матора 6 до 8 година, доратасге длаке,' без роваша. Нека све по.шцијске и општинске влаоти наотану да се сопственик кобиле пронађе и упути начелнику среза хомољског о позивом на депешу Бр. 7 499.

ПРШСТАЛА ПОТРЕБА Према извештају наче.шика среза норечког Бр. 5489, престала је потреба за тражењем Димитрија С. Јовановића, чије је тражење наређено у прошлом броју (( Ио.шцијскога Глаоника". Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић