Policijski glasnik

БРОЈ 22.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 6. ЈУНА 1910.

ГОДИНА VI.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊНХ ДЕЛА

ПОЈ1ИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК" издази једанпут, а према потреби и више пута недељно. Претидата се подаже у нанред, и то најмање за пола године код свију подицијских вдасти, и износн: 20 динара на годину за државна п опгатинска наддештва, а за све друге претпдатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, подугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО !ЛИ П Е Т А Р I ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ Краљ Србије На предлог Нашега Министра унутрашљих дела. а на оонову чл. 57. и 160. в. закона о уређењу округа и срезова, решили смо и решавамо : I. Избори чланова окружаих скупштина за четворогодишњу периоду: 1910., 1911., 1912. и 1913. годину извршике се у целој земљи на дан четвртог јула ове године. II. Окружна Скуиштина у сваком округу састаће се у канредан сазив на дан шестог августа ове године. Наш Министар унутрашњих дела нека изврши овај указ. 28. маја 1910. год. у Београду. П Е Т А Р с. р. Минисгар унутрашњих дела, Д>. Јовановић с. р.

СТРУННМ ДЕ0

0 ПРОДАЈИ ЗА ИЗВРШЕЊЕ ОДЛУКА СУДСКИХ

(НАСТАВАК) Иото тако неће биги тешкоће ни онда када је, код продаје која има за предмет више непокретних добара, за ову одређено вшпе дана, али тако да је у огласу прецизирано, кога ће се дана које од тих добара продавати. У таквом случају свако од пописаних добара продаваће се означенога дана, стим да се, тога дана, продаја не може завршити пре четири часа

по подне. Иначе би она била неуредна. Овде, односно трајања продаје, имамо, дакле, да посгупимо онако како смо то учинили у случају када продаја има за предмет само једно добро и када је, за продају, само један дан одређен. Тежи је и компликованији случај када је, за продају више пописаних добара, одређено више дана, али без означења кога ће се дана које добро продавати. Када се, тада, може закључити продаја појединих добара? Ствар би била лака, ако би власт могла једновремено продавати сва пописана добра. Тада се иродаја, код које је лицитирање појединих добара симултано а не сукцесивно, не би могла завршити пре четири часа по подне онога дана који је одређен као последњи дан продаје. Али сцш! ако нродају, у сличном случају, извршни органи тако у опште не врше, јер би, због једновременога надметања, могло бити пометње, или, ако у самој ствари, продаја није тако вршена, ма да је иначе и то могло бити ? Касациони Суд, до душе, вели, у своме решењу од 19. Октобра 1902. бр. 7931. 1 ) које смо напред већ навели, да, када је објављено да ће се продаја вршити више дана, ие може се она закључити првог дана већ тек оног који је одређен као носледњи дан продаје-, али то решење, врло корисно за случај да је, за нродају једног добра само, одређено вишб дана, овде нам није од велике помоћи. Ако би се, на основу овога решоња, узело да се, када је, за продају више добара, одређено више дана, продаја ни једног од тих добара не сме закључити пре четири часа онога дана који је, као последњи дан нродаје, обзнањен, не би се, тада, добило ништа од тога што је за продају одређепо више дана: сви ти дана били би употребљени на продају само једног добра, тако да би, за продају свих осталих добара, остало само време после четири часа по подне последњега дана, што значи да би, односно тих добара, био, са гледишта огласа, онај исти резултат који би био да. је за продају био само један дан одређен.

] ) С. Јањић, ор. с11 % Полицијски Гласник, год. 1904., број од 5. Септембра, стр. 274..

С друге, пак, стране, ако кажемо да се и првога дана, после четири часа по подне, може закључити продаја добра које се је тога дана иродавало, онда зашто се не би, после тога момента, а истога дана, могла закључити продаја и осталих добара у попис узетих, ако је, пошто со на њих прешло, после тога тренутка престало надметање ? Али тада, на што онај други дан за продају одређен ? Ми не видимо другог начина за решење овога питања до тога: да власт може и првога дана, после четири часа по подне, закључити продају свакога од пописаних добара, под условом да је, код свакога од њих, престало надметање пре свршетка тога дана, или тачније пре свршетка канцеларискога времена полициске власти. А што се тиче оних добара код којих се надметање тога дана није свршило, било да је оно тога дана било почело било да не, код тих добара ће се надметање продужити односно отпочети сутра дан, то јест другог дана за продају одређеног, и то надметање не може бити закључено пре четири часа по нодне истога дана. Тако да, напослетку, извршна власт нема никакве потребе да, предвиђајући да не може само једног дана продати сва пописана добра, обзнањује у огласу како ће она та добра продавати више од једног дана. Јер и по самом закону, а специално по §-у 480., оно што се једног дана продало не би, продаће се сутра дан, кога дана се, као ни првога, продаја не сме закључити пре четири часа по подне. Где је корисно објавити да ће се продаја вршити више од једногдана, то је код лродаје само једног добра, ако би ово вредело толико да со може предвидети да се продаја једног дана завршити неће: ту корист ми смо већ напред истакли, и на то се овде, разуме се, нећемо враћати. бб. Кад се свршава иродаја. иокретнпх ствари. Пропис да се јавна продаја не може закључити пре четири часа по подне тиче се, као што сс то из текста §-а 480. види, само непокретних добара, што значи да се продаја покретних ствари може закључити и пре тога момента, било да је то први или други, трећи ит.д. дан про-