Policijski glasnik

БРОЈ 35.

У ВЕОГРЛДУ, ПЕДЕЉА 18. СЕПТЕМБРА 1911.

ГОДИНА VII

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК ОЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" пзлази једанпут, а ирема потрсби и више пута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмањв за пола године код свију полицијских власти, и изпоси: 20 дииара на годипу за државна и општинска надлештва, а за. све друге иретплатниве у онште 12 динара годишње. За иностранство: годшпње 24, иолугодишње 12 динара у злату. Поједиии бројеви „Полицијског Гласника" не нродају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО Његово Величанство Краљ Петар I, благоволео је, на предлог Министра Унутрашњих Дела, поставити: за начелника прве класе округа београдског Михаила Церовића, начелника исте класе округа пожаревачког с платом коју је до сада имао. по потреби службе: за начелннка прве класе округа пожаревачког МилиКа Мнлићевића. начелника исте класе Министарстна правде с платом коју је до сада имао, по потреби службе; за начелника друге класе округа чачанског Стевана Живановића, начелника исте класе округа пиротског, по потреби службе: за начелника друге класе округа нишког Петра Благојеваћа. начелника исте класе округа врањског, — по потреби службе; за начелника друге класе округа моравског Др. Ђорђа Бошковића, начелника окружног у пензијн; за начелника четврте класе округа врањског Манојла Лазаревића начелнпка исто класе округа моравског, по потреби службе; и за начелника четврте класе округа пиротског Станоја Бељића, члана прво класе управе вароши Београда. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 10. септембра 1911. године у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар 1, благоволеоје, на предлог Министра Унутрашњих Дела, поставити: за пачелиика треће класе среза пожешког Влајка М. Поповића, полициског пи^ара прве класе начелства округа крагујевачког. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 10. септембра 1911.године, у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, а на основу члана 70. закона о уређењу округа и срезова, решено је:

да се окружна скупштина у свакоме округу сашве у редован сазив на дан двадесетога септембра ове године у окружном месту. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 10. септембра. 1911. године, у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Минпстра Унутрашњих Дела, а по саслушању Министарског Савета, регнено је: да се Иван Ђонић, начелник треће класе округа нишк>г; и Живојин Топаловић, начелник треће класе округа чачанског, — на основу § 70. закона о чиновницима грађанскога реда, ставе у стање покоја с пензијом која им припада према годинама службе. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 10. септембра 1911. године У Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрагањих Дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Михаило Хаџи-Цоиић. полициски писар треће класе начелства округанишког, на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда отпусти из државне службе у иптересу истс. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 10. септембра 1911. год., у Београду. -а-жзРАСПИС Свима отфужшш иачелсгвима, Управн града Београда и Суду опшгине града Београда. - У граду Нова Пешта од 12. августа до 2. септембра ов. го^. појатшло се 16 обољења са 9 смртних случајева од колере. Пошто је у томе месту било новпх оучајеваи после 2. септембра ов. год. то се, на основу чл. 7. Па-

риске Конвенције, град Нова Пешта оглашава заражен колером. У исто доба оглашава се, колером заражена вода у Дунаву. СБр. 1 1393. 13. септембра 1911. год. у Београду. Министар унутрагигшх дела, И. ТриФКОвић с. р.

СТРУЧНИ ДЕО

5ЕЛЕШНЕ ИЗ СУДСНЕ ПРПКСЕ ПО КРИВИЧНИП ДЕЛИПН КРИТИЧКО ИЗДАГАЊЕ од М. С. Ђуричића члана Касационог Суда

(свршктак) 31. Кад је у коме специјалном закону казано, да ће се оптуженоме новчана казна, коју не би могао платити својим имањем, заменити затвором, онда та замена има да наступи по општем начелу о замени новчане казне затвором, она ће дакле наступити у случају: да оптунсени ту казну не може да исплати трећином свога имања. [в. чл. 169. закона о општин.] [III § V 1911. № 3504]. X. је онтужен за дело из чл. 163. зак. о општинама, па је за то дело и и осуђен на 150 динара новчане казне. У пресуди првостепеног суда казано је, да ће бптул^ени, ако ову казну у 150 динара не плати, бити 15 дана у затвору. [Пресуда петровачког првост. суда 1X11 1910. № 24248]. Апелациони Суд одобри ову пресуду, позивајући се у мотивима своје пресуде на § 23. к. зак. по коме ова замена казне наотупа на случај да осуђени казну не може да исплати х / 3 свога имања, али не уносећи такву одлуку у диспозитив своје пресуде. [I—13 11911 —№ 173]