Policijski glasnik

СТРАНА 320.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 40.

законодавчева је тежња била да улрости избор сеоских кметова и олакгна његово обављање, не упуштајући том приликом оне гаранције, које аутентични азбучни гласачки списак за целу општину даје, јер и при избору сеоских кметова употребљује се овај ошпти азбучни бирачки списак као контрола тачности пореског сеоског азбучног списка, те је онда појава злоупотреба онемогућена. Позивању на чл. 117 Устава нема места, јер овде није у питању наредба, коју је Господ. Министар Унутрашњих Дела издо с-амо на основу овлашћења законодавца. Напротив овде је случај, где је, Г. Мпнистар мимо закона наредбом својом прогласио обавезноот потврде сеоских азбучних спискова (које улазе у састав једне сеооке општине), од стране прв. суда, зашта није био овлашћен од законодавца, јер дато овлашћење у чл. 23 зак. о општннама има се тако разумети: да изради само Формулар ових бирачких спискова, у границама које је законодавац у чл. 21, 22, 23 и 36 закона о општ. поставио. Међу тим за обавезност наредбе Г. Мин. Унутр. Дела траши се, да и она почива на легалној основи. Она ће тај услов испуњавати, ако постоји законодавчево овлашћење за њено доношење и ако се не противи тексту ни духу закона, који у томе има да се допуни. Но ако она иде даље од тога, па мења или проширује одредбу једног позитивног закона, какав је дани случај; онда таквој наредби оскудева легална основа у колико се односи на потврду ових сеоских бирачких спискова, због чега је суд не може респектоватп као наредбу са законодавним карактером. Са изнетих разлога суд налази, да престављени поступак оптужених не може претпоставити деликт вш ^епепв из чл. 130. год. зак. о општинама. Касациони Суд у својој општој седници расмотрив акта нашао је да су примедбе I. одељења Касац. Суда на закону осиоване и за то их је усвојио, а противразлоге првостеп. суда шабачког одбацио. М. Л. Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Непознатп крадљивац отворио је 12. овог меоеца врата на сајџиској радљи Фрање Лешетчког у Краљеву, и овом приликом украо и однео 20 нових оатова: 4 оребрна, мушка, отворена, оа поздаћеним венцем, 3 женска(1 у виду орца, дамаоцнран, 1 од никла округао и затворен, и 1 од иикла, отворен и дамасциран), 1 мушки оат од тула, затворен, 3 комада никлени сата, затворена, цилиндер (( реморкер в , 1 сребрии турски сат, нов, и 8 оребрних мушких оатова оа но 3 капка и позлаћеним венцима. Депеша начелника среза зкичког Бр. 17705.

Стеван Пиперски, пекарски момак, родом из Вел. Бечкерека, извршио је опасну крађу у месту рођеља и побегао у Србију. Стар је 26 год., средњег стаоа, дугуљастог лица, косе и очију црних. Акт уираве града Београда Бр. 38 531 .

Ноћу између 14. и 15. овог меееца, непознати лопови обили су стају Милије Милићевића, тежака из Ратара, и из сандука украли 47 динара у готову новцу, у разној монети, даље: 9 комада тапија; 4 и.ш 5 комада преоуда ; разне квите, пореоке књиге, две војничке исправе, и ове менице : две меиице од по 1300 а једна од 1 400 дин. по којима је дужник Вићептије Димитријевић, из Ратара; једну меницу од 8 00 и једну од 2 00 дннара, по којима је дужник Радован Луковић; меницу од 87 0 динара, по којој је дужник Станоје Исаковић; меницу од 2 90 дин. по којој је дужник Василије Исаковић ; меницу од 260 дин. по којој је дужник Драга Аћимовић, меницу од 11 0 дин. дужник Среја Нешић; и меницу од 110 дин. дужник Милија Новаковић из Ратара. Акт начелника среза јаоеничког, окр. смедеревског Бр. 22751. Препоручује се полицијским и општиноким властима, да за овим иобеглим лицима учине најживљу иотеру, и у олучају проналаска стражарно их упуте властима које су нотернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеше.

КРАЂЕ СТОКЕ

Стојку Петровићу, из Влашке, ореза коомајског, ноћу између 14. и 15. тек. месеца, украдена су два вола : један длаке црно-беле, матор 5 год., а други длаке сиве, матор 7 год. Акт начелника среза космајског Бр. Обраћа се иажња овима полицијским и општинским влаотима па ове покрађе.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Врло су чести гласови, који се чују у нашој дневној штампи, како је наше друштво у заотоју, како тешко прима корисне новине, и како је у томе правцу потребан рад и подстрек, те да идемо упоредо са културним светом. Ми пе можемо да се бавимо иопитивањем: да ли оу ова опажања штампе баш потпуно тачна, јер би то излазило из оквира задатка нашега листа, али можемо одмах констатовати, да ое она никако пе могу примити као тачна, у колико се односе на криминалогију. У томе правцу наше друштво корача крупним корацима, и ако није претекло, а оно је на равној нози оа свима нашим суоедима, и онима културнијим, и онима што су иза нас. Наше је друштво већ избацило неколико варалица оветскога глаоа, који оу оа крупним титулама: «Дука од Медуне", (( Кнез Демидов", к фон Баришић®, и како још не, допирали у оалопе толиких контеоа европоких, и били иптимуси и војничких и политичких великана многих културних европоких држава.

Оно већ има модерне обијаче каса; модерне ФалсиФикаторе, модерне оутенере, макро-е и све оно чиме на овом пољу обилују велики европски градови. Има, даље и модерне дефрауданте разних каса, а на пољу кесароштва и превара има многобројних типова, који чине разноврсне нијансе од Марка Хорђевића „Чапкуна", до Алексе Коотића, чија брига за хумано уотапове задаје добру бригу полицији. Све је ово дадо наше друштво, а.ш, признајемо, могло се очајавати, да ћемо на једном цољу превара остати незаступљени. Међутим, тај је страх био излишан, јер омо за последње две три године има.ш неколико њих, који су показали ванредне уопехе и на томе пољу. На име, у прошлој години имали омо неколико младића, који оу за кратко време просили неколико девојака, где се само чуло за добар мираз, па пошто оу узели извесну суму на рачун мираза, онда оу тражи.ш нове веренице. Ти проналаоци, као и ове друге заразне болести, прешле су из Београда и у унутрашњоот Србије. У слици, коју износимо, имамо такође једнога од тих јунака, што на рачун части и

спокојства честитих и простих породица закључују данас веридбу, да сутра, чим ириме паре, кидну у бели свет, остављајући преварене и оорамоћене свима незгодама, које отуда морају да дођу. Слика преставља Светисаава Симића, родом из Зајечара, бившег саобраћајног приправника при алекоиначкој железничкој станици, који је веридбом дигао 2 9 52 динара, па одмах побегао незнано куд. Њега оада тражи начелник среза алексиначког радн притвора због преваре, те да се бар на тај начин да задовољење увређеној и оорамоћеној породици. Он је отар 2 4 — 25 година, стаса виооког, црномањаот, бркова малих, очију и косе црне. Ухваћеног треба спровеоти поменутој влаоти, с позивом на њен акт Бр. 1241-4.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.