Policijski glasnik

СТРАНА 16.

ПОЈШЦИЈОКИ ГЛАСПИК

БР0.1 2.

брено од надлежно власти, онда је оно ностало извршним, и суд га сада може и мора извршити без икакве бојазни од какве одговорности. III Суд општине ореовачке, актом својим Вр. 2126, пита: „Но § 471. тач. 4. грађ. суд. поступ. иронисано је благодејање земл>оделца за уживање на једну пореску главу, и да земљоделац од прописаног благодејања не може ни сам отуђити ма којим начином своје непокрет. нмање. Један грађанин ове рпштине, којн нема довољно имања по горњем законском пропису на уживање, дао је извесан део имања под закуп — кирију за ову 1912. годину и поднео је овоме суду признанпцу на закупну цену ради утврде. Како су овакви случајеви учестали, а да се суд овај не би огрешио о законске прописе, то као претплатник листа учтпво моли Уреднлштво да у свом наредном броду да своје обпвештење о томе: I да ли се и давањем имања нод закуп за јодну и више годпна рачуна отуђење земље; и II да ли суд општински сме тврдити такве признанице н уговоре о закуну, које су у вредности до 100 односно 200 динара, и ако су већ утврђеие лостојн ли каква одговорност до часника општинских ? <( — На ово пнтан.е одговарамо : Како со н путем закупа може оту})итп уживање имања, а закон има намеру да га задржи за породицу земљоделца, то суд неће ногрешптн по закону, ако одбије потврду таквих уговора, којима се очигледно изигравају наређења § 471. гра1). суд. поступка, па јављало се ово отуђење у Форми закупа, роума или ма како другчнје. ТУ Оуд општине ђа-ковачке, актом својим Вр. 1719, пита: „По буџету ове општине за тек. год. за подмирење расхода, преДвиђен је прнроз у дин. 3.434.63, да се разрезбМ од грађана покуни, што на 2.815.30 дин. ноносредне порезе износи 1.22°/ 0 и ова Ј је буџет одо 6 ј!Сн од стране надлежних власти. Приликом разреза овог приреза суд се је држао раопореда бр. 6 по коме непосродна пореза износи дипара 2.970.27 а ио утврђонбм расио])Сду боз приновљеног дела, и нрема нстој суми извргапо разрез овог предвиђеног приреЗа у 3.434.72 дин. гато ј.зносн по 115.63°/ 0 према ис-тој порези, иовећаној по раснореду. јер за време састава буџота није се знало колико ће бити пореза. Прома томе а да се ие би догало до одговорнос-тн, мали со уредништво за објашњењо у првом броју о томе: Да лп је нравилап овај разрез кад је иредвнђена сума заштићеиа, Ако ппје нравидан разрез онда у чему и да ли има крпвпчне одговорностн н ио комо зак. пропису као н то, хоћо лп од-

говорни рачунополагач оити задужеп пред контролом, кад јо цела продвиђена сума разрозана и нису предпиђоне сумо окрњеие, само је услед повећане порезо мањи разрез ио 0.06.37°/ о а овакав разрез одобрава и одбор оигатински. Ово је потребно и стога, гато пореско оделоње неће расиоред да потврди, налазоћп да ннје састављеп правилио усљед ноказане разлике". — На ово питање одговарамо: По одобреиом буџету од стране падзорие власти, суд јо смоо да разртжс свега 3434*63 дпп. приреза, н оп је толпко и разрезао. Што је услед увећаног непосредног пороза смањена стопа Од 1'22°/ 0 на 1.15'63°/ 0 , то не мен>а ствар, нити доиоси какву одговорност рачунополагачу. Иореско одељење нема разлога да одбије иотврду распореда опгат. ирироза, кад радом суда нијо повређен пн један закон.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Лице, чију ФотограФију износимо, ухапшено је у Бриолу као поове оумњиво. На саолушању иајавило је, да се зоке Рајмонд - Симон - Ва-

Јањића, трговца, из Оотружнице, и иа разбојнички начин отели му и однели: један оребрн оат оа златним ланцем, једну оребрну табакору оа натпиоом а К. ЈЛ, новчаник оа 15 дина])а у оитној монети, шеот никлених оатова оа поклопцима и отаклом, један бушон дукат и један дукат цара Карла, једну отару пушку двоцевку на чијем је кундаку изрезан напие: (( К. Јањић*, један џепни револвер оа црним корицама, шеотометни, једну италијаноку новчаницуод 5 лира, једну Кошутову банку од 18 48. год., две трубе орпоког платна, јодну оребрну меџедију од 4 дин., у такоеним маркама до 3 дихг., једно туце паквоноких виљушака и један каоапоки нож. Један од нападача имао је на соби ново гуњче и чакшире од црног оукна, Фермен, иа глави црну шил>аоту шубару. Отар јо око 30 година, раота омаленог, у лицу црн, са црним брковима и обрвама. Денеша начелника ореза пооавоког, округа београдоког Вр. 154.

Драгољуб Ђокић, бравароки шегрт, родом из Дубравице, стар 14 год., омалон, одговара код кварта оавамалског због покушаја тровања. али је у бегству. Авт кварта оавамалског I!]). 168 92. Бдагоје Стојановић, из Свиљарице, украо је 4. ов. месеца 2 00 динара и побегао. Стар јо 18 год., средњег раста, црномањаст. Депеша начелника ороза јабланичког 11]). 2 1 0.

оилеску, да је родом из Вукурешта, и да је по занимању механичар. Ирема подацима који оу до оада прибављени о овом лицу, оно је било осуђивано у Америци, Француској, Русији, Бугарокој, а вероватно и у Србији. Ако би ко што више знао о њему, моли ге да о томе што про извести Уираву града Београда, или ово уредништво непооредно. Обавештеп>а о Василеску тражи одед>ење јавне безбедности у Белгији.

П О Т Е Р Е

3. овог месеца, изме!)у 7—8 чаоова у вече, четири неиозната зликовца напала оу Косту

Коста Трајковић, из Тротоно, одговара за иокушај убиства, али јо у беготву. Стар је 2 8 год., високог раота, плав, косе и бркова омеђих, очију зелених. Депеша начелства округаврањоког Вр. 18 68 5.

Чеда П. Настасијевић, бив. одговорни уредник иовина, одговара код кварта варошког за ФалоиФикат, али је у бегству. Акт кварта варошког Бр. 1 59 36. Препоручује се полицијским и општинским властима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потер.у, и у олучају пропаласка стражарно их унуте властима које оу потернице издале, с нозивом на означене б[)о]еве акта или денеша.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штамнарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.