Policijski glasnik

БРОЈ 17.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 6. МАЈА 1912.

ГОДИНА VIII

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА. УНУТРАШЊИХ ДЕЛА „полицијски гј1асник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти , и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва , а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. за иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „ полицијског гласника " не продају се. рукописи се не врађају.

СТРУЧНИ ДЕО •*» ПОДРЖАВАЊБ (ЈАТАКОВАЊЕ) од ДР. ТОМЕ ЖИВАНОВИЋА (СВРШВТАК) б) Намера: 1° Код личног иодржавања, да подржавани избегне казну. 2° Код стварног подржавања, да му се сачува корист, коју је злочином или преступом прибавио. Није дакле довољна свест, да ће помоћ имати коју од наведених последица. Али је без значаја наравно крајњи мотив подржавања. 1 ) Тако био би кривац онај, који нскога подржава зато, што би осудом њсговом и 011 сам био компромитован. 2. За појам кривца код личног нодржавања потробан је један саецијалан услов кривичне одговорности. 2 ) Иотребно је на име, да подржавалац иије подржаван: а.) Крвни сродник у правој, усходсћој или писходећој линији до ког било степена, а у побочној линији до четвртог степена (узимајући и овај степен). б.) Супруг одн. супруга. в.) Рођак ио жсни одп. по мужу, према којој одн. према коме сс подржавани налази у крвном сродству у правој усходоћој или нисходећој линији до ког било степена, а у побочној до другог стспена (узимајући и овај степен). г) Крштени кум и обрнуто подржавани подржаваоцу. 3 ) д) Поочим или номајка, посинак или поћерка.

1) Уп. Ргапк § 2 57 VI 3. г ) Према ВеИпд — у (39 — 49) ближе паведени односн сродства су објекгивни услови искључења, казне, другим речима с нашег гледишта оне би биле услови инкриминације. 3 ) К. 0. (1308. Бр. 13620) узима да овде спада и случај, кад је подржавалац крштавао децу подржаваног и обратно. (( Закои једноме од ових кумстава не даје, вели К. С., већу важност него другоме, као што се то види и из §§ 43, 92, 1 15 т. 4, | 204 крив. суд. пост. већ их сматра за једнаке 8 (в. Н. 5 50, 6).

Наведени услов инкриминације важи како за извршиоца подржавања тако и за саучесника у истоме. 1 ) Но он не важи у случају подржавања у напред обећаног (в. горе I 3 а). Б. Нарочите врсте подржавања и криваца код подржавања (јатаковања). I. Подрисавалац из користољубља. У § 250 а к. з. сматра се као нарочита, тежа врста кривца подржавалац из користољубља ,т. ј. подржавалац. који је дело извршио, да би себи самоме прибавио какву корист (§250 а: в за своју корист®). 1. Без значаја је и овде, какве је природе ова корист, т. ј. она не мора бити имовинска. 2 ) Тако постојао би кривац ове врсте, кад би ко подржавао какву женску, која је извршила крађу, да би с њом имао полни сношај. 3 ) 2. Није наравпо потребно, да је подржавалац постигао намеравану корист. 3. § 49. к. з. (в. горе I за) важи и овде, иошто се у њему не поставља као услов за његову примену, да извршилац није долао из користољубиве намерс. II. Тешко подржаваље. — У § 250 б к. з. сматра се као нарочита, тежа врста подржавања случај, кад је претходно кривично дело, у односу према коме се врши иодржавање, хајдуковање, разбојништво, разбојничка крађа, изнуда или оссасна крађа. 1. В. I 3. 2. Извршилац мора бити свестан свих особености дела, на основу којих се оно квалиФикује као разбојништво итд. Но пијс потребна свест о правној квалиФИкацији тог дела, т. ј. свест да се оно сматра од законодавца као разбојништво итд. 4 ) Уп. § 68. II. III. Подржавање и подржавадац по занату или из навике (§ 250 в к. з.). Ово јо колективно подржавање, дакле једна нарочита врста подржавања. Оно сс одли-

Ј ) Уп. Ргапћ § 257 IX. 2 ) Нрот. и овде ВгпсИпд 1 4 л83, 2 661, Уп. Ргапћ § 2 57 VII. 3 ) Уп. ОШгаизеп § 2 57, 39. Нрот. Ргапћ § 257 VII, према коме прелазна уживањакао што је.обд>уба, нису корист. Он захтева, да се намерава побољшање односа, које се.може мерити. 4 ) Тако Ргапћ § 258 II, ВтсИпд 1 384, КбШег 89,

куЈе од ооичног нодржавања тиме, што је сложено из више подржавања (в. 0. Д. § 38 I 2 и 3). IV. Подржавалац у поврату, који је два или више пута српским судовима осуђен за подржавање (§ 250 г к. з.). 1. Да би подржавалац био кривац ове нарочите врсте потребно је дакле: а) Да је осуђиван било за тешко (§ 250 а к. з.) било за оаасно (§ 250 б к. з.) подржавање према чему се разликује у две врсте (§ 250 г. т. 1 и 2 к. з.). б) Да је осуђиван бар два иута. в) Да је осуђиван сриским судовима. г) Потребно је наравно и то, да две претходне осуде или бар две, ако их је било више, нису застареле за иоврат према § 73 т. 2 к. з. (§ 250 г. посл. а1. к. з.). 2. Могуће је да је подржавалац ове врсте у исто време подржавалац по занату или из навике (§ 250 в. к. з.). У том се случају он има сматрати и осудити само као подржавалац из § 250 в. к. з., ако је извршио подржавање из § 250 г. т. 1, јер је нојам подржаваоца ове врсте такав да обухвата подржаваоца из § 250 г. т. 1 к. з., и против њега је прописана већа казна. В. Казна. 1. За обично подржавање прописани су новчана казна до двеста талира или затвор највише годину дана (§ 50 а1 1 к. з.). II. 1. Против аодржаваоца из користољубља прописан је затвор најмање месец дана с губитком грађанске части (§ 250 а к. з.). 2. »Ако има олакшавајућих околности, всли се у § 250 а посл. а!., затвор се може на осам дана спустити.® Олакшавајућих околности треба да има наравно најмање две. Оне сачињавају овде једну специјалну ублажену околност. III. 1. За оаасно подржавање пронисана је робија до десет година (§ 250 б к. з.). 2. »Ако има олакшавајућих околности, вели се у § 250 б. а1. к. з., затвором најмање шест месеци поред губитка грађанске части,® Уп. II 2.