Policijski glasnik

(ЈТРАНА 162.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 21.

бањском 2 (1 пронађена), у срезу нишком 2 (1 пронађена), у срезу подер.ском 2, у срезу млавском 2 (1 пронађена), у вароши Ножаревцу 2, у вароши Смедереву 2 (1 пронађена), у срезу прокупачком 2 и по 1 у срезовима: врачарском, масуричком, гружанском (пронађена), копаоничком, расинском (пронађена), ресавском (пронађена), алексииачком (пронађена), нишавском, азбуковачком (пронађена), голубачком, таковском, орашком, зајечарском, заглавском, бољевачком, ариљском, црногорском (пронађена), ужичком (пронаћена), пожешком (пронађена), студеничком (пронађепа), моравичком (пронађена), и у вароши Крушевцу (пронађена). Вредност свих ових крађа износи око 9.500 динара. Злонамерних попиштаја туђих ствари било је : у срезу нишавском 4, у срозу алексиначком 3, у срезу гружанском 2, у срозу нишком 2, у срезу посаво-тамнавском 2 (1 пронађен) и по I у срозовима: посавском округа беградског, колубарском округа београдског (пропађен), јабланичком, пчињском, крагујевачком, беличком, лужничком (пронађен), азбуковачком (проиађен), звишком (пронађен), пожаревачком, качерском, добрич-

ком, драгачевском (пронађен) и у вароши Нишу. Вредност свих уништених ствари износи око 10.300 динара. Поред изложених дела у току месеца априла ове године извршено је у Србији и 23 сашоубистава и то : у вароши Београду 2, у срезу пољаничком 2, у срозу крагујевачком 2, у срезу драгачевском 2 и по 1 у срезовима: врачарском, колубарском округа ваљевског, поречком, трстеничком, алексиначком, бањском, сврљишком, нишком , посаво - тамнавском, моравском округа пожаревачког, љубићском, заглавском. косаничком и у вароши1ма: Ваљеву и Смедерову. Највећи број самоубиства извршен јо: вешањем 15, ватреним оружјем 6 и дављењем у води 2. Узроци њиховом извршењу леже: у бодести за 5 случајева, у душевном растројству за 4, у страху од казне за 2, у рђавом материјалном стању за 1, у љубомори за 1, у грижи савести за 1, и за 9 случајева узроци су непознати. Покушаји самоубистава извршени су по 1: у вароши Београду (ватрено, рђаво материјално стање) и срезу зајечарском (вешањем, непознат). Оишти преглод до сад изложених дела овакав је:

СТРУЧНИ ДЕ0 ЕЕЛЕШКЕ ИЗ СУДОНЕ ПРПКСЕ110 КРИВИЧНИП ДЕЛИПИ КРИТИЧКО ИЗДАГАЊЕ од М. С. Ђуричића судије Каоад. Суда (иаставак) 43. О разматрању кривичних предмета у Касационом Сулу, у погледу фактичких питања. X. У. и остали стављени су под суд зато, што су као општински часници иотврдили лажну тапију и издали лажно уверењо за опт. 2, који јо ове исправе пред влашћу употребио, а и пред општинском влашћу неверно стање представио и ако је знао да не стоје у иотини Факта, која су оверена, за шта јо опот опт. 2 стављен под суд. Побуде иресуде ирвостеи. суда. „У радњи опт. часника опгатинских X. У. и ост., што су у уверењу од 13. X 1907. Бр.2363, новерно констатовали: да опт. 2 у својој задрузи, сем њога нема више ни једне порез плаћајућо нити од нореза ослобођене главе, као и то, да нико други сом њега не полажо право својине на нопокретно имање, онисано у његовим двема општински тапијама од 12. X 1907 г., означујући на тај начин опт. 2 за јединог сопственика помонутих непокретних имања, констатованих и у потврдама поменутих тапија, те су на освову оваквс потврде, тапије иотврђено и од стране овога суда, —■ противно стању, утврђеном уверењом суда општ. н., којим со тврди да је баштииик, сада опт. 2., у времену убаштинења имао у задрузи још два малолетна брата, а сем тога на истом имању имала је нраво удовичког ужитка и мати њихова, што све и опт. 2. признаје, те према оваквом стању ствари, без обзира да ли је ова инкримпнисана исправа произвела жељоно дејство у поглоду трећих лица, кад је она начињена у намери да се њоме послужи, стоји дело издања лажне исправе од стране лица, којима издање исправе ове врсте у дужност спада, дакле органа власти, које се дело казни по § 111. к. закона« г ). Према оваквим мотивима сви оптуж. општински часници, осуђсни су за кривично дело из § 111. к зак. на по 2 године робијо. [Пресуда првост. суда за окр. беогр. од 7. III 1911. № 10690]. Са овим гледиштем сложио се и Анелациони Суд, који је само оптуженицима казну повећао [I Апел. 25 IV 1911. год. № 2253]. На ову пресуду I Одељоње Касац. Суда учннило је иримедбе од 25 V 1911. год. № 7548, које овако гласе:

1 ) Што се тиче кривичне одговорности опт. 2, који је лажно уверење и тапије код власти употребио, — о њему нећемо даље ништа ни говорити, пошто је његова кривица јасна и она није предмет расправе, о којој ће овде бити говора.

О К Р У 3 и

Округ београдски (I ваљевски « враљски (( крагујевачки крајински крушевачки моравски • нншки • • пиротски • подрински ножаревачки руднички • смедеревски •гимочки топличкп ■ ужпчки • • « чачански • Управа града Београда

«

«

«

«

Свега:

Из канцеларнје Антропометр трашњих Дела, 18. маја 1912. год

30

Рч

37

10

5 о> Ч ■< 0 Ф

I а В са, И Св о м м о Н и М Н

н м •!=» н сЗ О а н о В

јеко - Полицијског Одељења но АБр. 725, у Боограду,

47 121 27 23 2 Министарства Уну