Policijski glasnik

СТРАНА 176.

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 22.

пост. и § 10. и 18. зак. о ореским и градским судовима. По тач. 3. § 19. кривпч. пост. продузима и сам првостепени суд кривичну пстрагу, али то бива: 1.у случају § 6. крив. пост., кад се дело пред самим првостепеним с.удом догодило или појавило; 2. кад је случај да, после прпмљеног предмота од оптужне власти, ислеђење треба допунити, што бива, према §§ 23., 24. и 25. крив. носг. преко „иоло^ујућег судијс и џисара«. Код истраго, која се предузима у циљу поновног суђења какпог кривичног дола, трсба разли!;овати да ли се поновно суђење тражи на штету или у корист оптуженога. У првом случају, н по самом тексту законском несумњиво је, да истрага спада у дужност оној власти, која јо у к[»ив. делима редовна пстражна власт, среска илп окружна, одиосно срсски пли градскц суднја. У § 342. крив. пост. изречно је казано: да за ионовно оатужење и аредавањо оатужаног суду од сграке оатужнв власти важе они исти ироииси као и кад би се оитужени ирви иут суду иредавао: а у тач. 6. § 335. крнв. пост. говори се пе само о првостоненом суду пого н о ,,надлежној ислеђујућој власти" за пстрагу која претходн поноппом суђењу. Надлсжна полицпјска власт, односно срескп 1!ли градски судија, има, дакле, по учињеној истрази, као и прпп нут, да оитужи ирвостепеном суду онога који је био пз нодостатка доказа ослобођен, или ио § 250. крув. пост. иснод суђења пуштен, или за новпна оглашен, ако налази да поповном суђсњу може бити места. По тој оптужбп, а на основи учињеног ислеђења, првостепени суд решава да се оптужони поновно суди, агсо пађо да томс пма места што значи стављање оптужонога поново под суд, или да нема места поновном суђењу. што је равно нестављању оптуженога под суд. У случају кад со поновно суђење тражи у корист оитужепога, а то је да се осуђенп или из недостатка доказа ослобођени огласи новиним, по природи саме ствари истрагу има да продузме сам првостепени суд проко свог иследног судије по наводоним пронисима тач. 3. § 19. и §§ 22. и 25. крив. пост. јер се но можо захтовати од иоледне властн. којој је у задатку да оптужбу даје, да тражи од суда ослобођење лица већ осуђоног или из недостатка доказа иуштеног. У таком случају, првостепени суд рошава о умосности тражонога поновљења на основи учињепог ислеђења, пошто претходно саслуша о томе и страну која се јавља као тужилачка страна у кривичним д лима, државног тужиоца и нриватног тужиоца. Са наведоних разлога, и како се овде поновно суђоње тражи на штегу оитуженога, Касациони Суд. на основи § 41. крив. пост. иалази: да ислеђење у циљу поновног суђења оптуж. Петру п према томе оптужба за поиовно суђење спада у д) жпост редовне иследне власти, овде власти среза расинског. Ј

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Филип Никодић., осуђевик нишког казпеиог завода, чију сдику износимо, побегао је. Родом је из Космаче, среза косанпчког, округа тон.шчког; стар 3 7 година, стаса висока, очију угасито жутпх, косе плаве; од особспих знакова нма: на долактици десно руке белу Флску, неправи.ша облика, величине 3/2*5 за 4 иопод

нара у дводинарцима, динарима и полудинарима. Даље, однели су јој женски накит, 40 цванцика, 4 талира, 3 рубље и разне ствари у вредностн 48 6 динара. Један је од зликоваца плав, средњег раста, пуначак, округлог лица, малих плавих бркова, обријан, у црним сукненим панталонама и капуту. Други је сув, средњег раста, црпоман.аст, цриих ма.шх бркова, брија се, има суре сукнено чакгаире и такав исти прспик. Обојица носе шубаре на глави а на ногама опанке. Депеша начелника ср. поречког Вр. 4550.

превоЈа лакта страпа спољна ; младеж величине кукурузног зрна за 2'5 см. испод десне јагодице и за 3'5 у десно од десне ноздрве: белегу од посекотпне права линија правца вертпкадна, величина 1 см. на средини бркова; белегу од посекотине неправи.ша облика, ведичиие 2-5 см. проко средине левог брка; горњу усну расечеиу и младеж маљав величине кукурузног зриа на средини леве видице. Депсша Упране нишког казненог завода Бр. 2018. Сдавко - Светаслав Милић., тежак из Дражња, одговара за дело из § 19 1. кр. закона, ади се налази у бегству. Он је стар 3 6 година, висок, црномањаст. Врло је могућно да се он налази у Веограду као радник, али није искључена могућност дг» је негде и у унутрашшооти Србије. Акт начелника среза грочанског Бр. 7314. Милан Барали*!, пређашњи скрстничар на београдској железничкој стапици, одговара за доло из § 302. а кр. закона, ади се надази у бегству. Лнчии опис саопштен је приликом рдпијег тражења. Акт Управе града Веограда Вр. 1 4827. Коста Живковић, из Кушиљева, украо је 60 дннара своме газдн Станимиру Живадиновићу, из Равне Реке, на иобегао. Депеша начедника среза деспотовачког Бр. 6932.

Ноћу између 24. и 25. пр. месеца, непознатп зликовци напали су Стапку, ж. Б. Макудовића, из Р. Главе п однедп јој: 16 новчаница по 10 динара, једпу од 20 дип., један паполоон, 12 комада пегодипарака и до 50 ди-

Илија Грубач, Црногорац, који живи у срезу јабдапичком, извршпо је покушај убиства у срезу голубачком па побегао. Он је средњег раота, гдаве омадене, носа кукастог, бркова риђих, очију пдавих. У оделу је грађанском. Депеша пачедника ср. годубачког Бр. 5243. Ирепоручује се полицијским и општинским властима, да за овим побегдим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаска стражарно их упуте властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеша.

Т Р А Ж Е С Е Милун, син Стојана Јовановића, из Обрежа, отумарао је незнано где. Стар је 21 годину, средњег раста, црномањаст, па десној руци има рану од уједа пса. Депегаа начелника ср. темиићског Бр. 7 93 8. Милосав, син Персо Милосављевића, удове из Београда, отумарао је незнано где. Стар је 14 година, пдав, дугих образа, одело му је од шајка, па гдави качкет, без обуће је. Акт кварта врачарског Вр. 7508.

КРАЂА СТОКЕ Живку Митићу, из Умке, украден је коњ длаке вране, у оба ува ресечен, стар 10 година, има жиг «0", и на гриви један бич беле длаке на месту где стоји ам. Акт начолника среза посавског. окр. београдског Бр. 7 588.

Штампа Краљ. Срп Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.