Policijski glasnik

СТРАНА 272.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРО.Т 34.

зомаља, као својина Радооава С. за надлату његових кривич. трошкова, којо су земље доцније као сопственост оптужене Живке ушле у инкрим. тапију и преко кога је суда и објављивање продаје тнх зомаља јавном лицитацијом морало бити учињено, онда је јасно да оптужони при стављању својих потписа на таппји ради оснажавања исте нису били ћопа ДсЈае како со они брано и како то узимају примедбе, воК ишли на то да оснажавањом тапије својим потписима омогуће потврђивање нсте код првостоп. суда, а све у корист опт, Живке која није била сопственица а на штету тужиоца Станоја, купца и сопственика тих земаља, каква радња повлачи и њихову кривичну одговорност за утврђено дело из § 111. у в. § 132. кр. зак. како је то пресудом Апелац. Суда узсто. Општа Седница Касац. Суда од 2. јуна 1912. г. Бр. 7714 одбацила је ове противразлоге Апел. Суда, а усвојила примедбе свога одељења. Међутим, ја мислим, да је Општа Седпица Касационог Суда погрешила, што је одбацила горње противразлого Апелац. Суда, те тиме отступила од досадашње, сасвим правилне, судске праксе : да подједнако одговарају сва она лица, која су учествовала у издавању или потврди лажне исправе. Ј. — Ш — Џ— —» „Мјезестк" о Антропометријско - Ј1олицијском Одељењу и „Полицијском Гласиику". ПроФесор кривичног права на универзитету у Загребу г. Др. Е. Милер, који је био у Београду са хрватским студентима и том приликом прегледао београдски казнени завод, београдску полицију и антропометријско - полицијско одељење, изнео јо у протпослсдњој свесци органи правничног друштва у Загребу. познатом „Мјевесшки" своје мишљење о овим нашим установама, које је воома објоктивно и стручњачки написано. Пошто је прогходно констатовао, су наши казнени заводи у Београду и Топчидеру у онаквом истом стању у каквом су били и 1899. год. — када их је писац први пут разгледао са уредником »Мјевесшка" Др. Шиловићем — г. Милер говори о нашој криминалној полицији и тврди да је она на »доста високом ниво-у (< . Имајући у виду рад антропометријског одељења око прикупљања података о кримипалитету, писац вели : „Једна је велина вредност сркске к-риминалне иолиције: она у себи усредоточује сав сриски криминалитет; она има иотиун ареглед над цијелим криминалитетом у земљи, и још више, онде је ирилично ароведена криминална географија. чега код нас нема!... Ђ Код београдске криминалне иолиције изврсно је ироведен сустав идентифицирања, џоје је четворостру ко: азбучним редом имена, фотографирањем, бертилонажом и дактилоскоиијом. Наша криминална аолиција не уаттребљује бертило-

нажу, која би се уз мали трошак могла и код нас увести, јер четворострука врста идентифицирања иаак иружа већу сигурност оО троструке" Мишљење г. Милерово о Полицијском Гласнику*- такође је веома ласкаво. »Тај гласник садржи — пише он — све владине указе, расписо и објаве; приопћује кретање криминалитета у Србији у појединим мјесецима, садржајс стручни и научни дио, код којог сарађују иајбољи српски криминалисти; приопћује одлуке Државног Савета и Касационог Суда, разно поуко и обавештења, садржајо поучно-забавни дио, приопћујо сво потјере — јодном ријечи: тај Ђ Полицијски Гласник" је изврсно аолицијско гласило, каквога ми жалибоже немамо^.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Милош Дазаревић, осуђеник пожаревачког казненог завода, чију олику изнооимо, побегао је. Родом је из Горњег Милановца, по

60 дин. своме газди и побегао. Са собом је одвео и газдиног синчића Живка, старог 13 год., високог, смеђег, у оделу од црног оукна, без једног прста на левој руци. Дратутин има 18 год., средњег је раста, плав; од одела има: ново гуњче од црног шајка, поцепане чакшире, на глави бели филцани шешир. Лкт Управе града Веограда Бр. 3 1 762. Препоручује се полицијским и оиштинским властима, да за овим побеглим лицима учино пајживљу иотеру, и у случају пропаласка стражарно их упуте властима које су потернице издале, с иозивом на означене бројеве акта или депеша.

КРАЂА СТОКЕ Са вашара у Зајечару 30. пр. месеца непознати лопови украли су: Димитрију Церовану, из Иодгорца, среза бољевачког, кобилу, матору 10 год., длаке вране оа ждребетом исте длаке, маторим 1 1 ј г год. и Јанку Лападатовићу, из Д. Поља, истог ореза, коња маторог 12 год., длаке врано-доратасте, у десно око ћоравог. Депеша комесара панађура Бр. 17 и 18.

занимању шлосер, стар 2 8 год., раста средњег, косе смеђе, очију жуто-зелених, носа правилног, бркова густих и смеђих. Акт Управе пожаревачког казненог завода Бр. 3376. Живко Михаиловић, из Ботуња, 2 4 пр. месеца проневерио је 100 дин. овоме газди Живојину Николићу, механцији из истог меота, и побегао. Акт начелника ср. крагујевачког Бр. 12918. Радован Поповић, из Вел. Црнућа, бив. благајник општине враћешничке, одговара за дело утаје у службеној дужности. Стар је 41 год. раота омаленог, дежмекаст, црномањаст, по врату има белеге од шкрофула. Депеша начелника ор. таковског Бр. 9652. Драгутин Јовановић, из Иољане, среза пожаревачког, бив. слуга код Мијаила Трајиновића, из Бресника, истог ореза, украо је

Димитрију Јенићу, из Бусура, Поћу1измсђу 28. и 29. пр. месеца украдена је једна омица,, матора 2 1 / 2 год., длаке зелене, мало путаста по задњој десној нози. Депеша начелника ср. млавоког Бр. 1 5496. Обраћа се пажња свима полицијоким и општинским властима на ове покрађе.

МАНГУП СТОКА

Г1ри срезу бољевачком налази се један мангуп коњ, матор 10 -15 год., длаке алатасте, цветаст, са жигом (( Т" : по леђхма и трбуху има беле длаке од убоја. Депеша пачолпика ср. бољевачког Вр. 1 2284.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.