Policijski glasnik

СТРАНА 376.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47.

нео је одлуку да се извесном друштву да повластица за инсталацију електричгтог осветљења. Противу ове одлуке одбора општинског извесни грађани изјавили су жалбу окружном начелству. Окружно начелство на основу чл. 85 с ногледом на чл. 152 и 170 зак. о општинама и чл. 11 зак. о урођењу окр. и срезова, доноло јо рошење којим. је одобрило поменуту одлуку општинског одбора. По изјављеној жалби Државни Савет поништио је рошоње начелства са'ових разлога: Противу одлуке општинског одбора којом се даје концесија за електрично осветљење вароши има меота жалби од стране појединих грађана. а нарочито оних, који су се са својим понудама за електрично осветљење јавили општнни, јер овде постоји случај из III одељка чл. 152 зак. о општ., према коме: л иојединци а имају право жалити се непосредној надзорној власти против одлука: збора, одбора или општинског суда, ако би се њима вређала каква њихова права. Као што се види из ове законске одредбо речи »вређала права" нису употребљене у ужем смислу, те да би се из њих могао извести закључак да се односе само на ириватна права, јер да је ово била намера законодавчева онда би то изречно било напоменуто употребом речи „приватна", већ је њихов смисао ширег значаја и односи си се на права појединаца како „ јавног а тако и »ириватног^ карактера. Према овоме налазећи, да се помснутом одлуком одбора оиштине К. тангирају права грађана у ширем смислу — Начелство окружно умесно је со упустило, поред оцене одборске одлуке но званичној дужности у смислу I одељка чл. 152. зак. о општинама, и у оцену ове одлуке по изјављеним жалбама од стране појединаца, јер, ако би се узело да се овом одборском одлуком према којој би свентуално могао наступити облигаторнп однос између општине и конзорције за електрично осветљење вароши за један ннз година у погледу потрошње и плаћања електричиог осветљења за општину у износу 24.000 дин. годишње, или 2000 дин. месечно, — не вређају никаква ирава. иојединаца, онда би се дошло до закључка: да општински одбор, на један иосредан начин, као што је овде случај, може увек да обвеже и да задужи општину којом хоће сумом без да о томо да своје вето општ&нски збор као надлежан према тач. 5, 7, и 9 чд. 33. зак. о општинама. На овај начин у погледу надлежности општинског збора за решавањо у појединим важним икрупним општинским питањима, отишло бн со у бесконачност и са недогледним штетним последицама за грађане појединих општина, и то јодино због погрешне примене законских одредаба од стране надлежних власти. Прелазећи на оцону жалбеног решења начелства, Државни Савет налази: да је

оно донесено на непотпуно извиђоним и оцоњеним околностима према наводима жалилаца у њиховим жалбама. Тако : кад су поједини жалиоци против одборско одлуке истакли околност: да општински одбор није био надлежан према чл. 86 тач. 7 зак. о општ. да коначно реши питање о електричном осветљењу вароши, пошто овај посао далеко прелази вродност од 6000 дин. и то не једном за свагда, но кроз читав низ година, с изгледом не на смањивање, но на повећање ; даље, да су у решавању приликом доношења одборске одлуке учествовала заинтересована лица у овом послу, онда је начелство било дужно да ове околности узме у оцену и по њиховој оцени да донесо образложену своју одлуку, из које ће се видети: из којих законских разлога налази да су ови наводи умесни или неумесни с обзиром на наведени који други законски пропис закона о онштинама. При оцени овога питања скреће се пажња окр. начолству да оцени : да ли се одборском одлуком којом се усвајају прописани услови од стране ужег одбора за електрично освотљењо ствара облигаторни однос између општине и понуђача за осветљење, на ако би нашло да се ствара, онда да ли је овде случај који предвиђа тач. 4 7 и 9 чл. 33 закона о оиштинама према ко.јима би коначном решењу овог питања имала да нретходи одлука одборска. Одлука Државног Савета од 26 новембра 1912. године Бр. 7117. К. И. Б.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е 2 овог месеца, нреко ноћ, обијона је каоа Милана Мидосављевића. трг. из Крушевца, и из ње однето 10—1 2.000 дин. новца у разној монети. Обијање је извршено оштрим оруђем; лопов је направио отвор код самог трезора. Пошто је овај отвор мали и са шиљастим ивицама, није искључена могућност да је крадљивац повредио руку нровлачећи је кроз овај отвор. Депеша Начелства Округа Крушавачког Бр. 1 1067. 4 овог мсца неки непознати човек прошао је с колима кроз Јагодину и одвео са собом Милана, дванаестогодишњег синчића Богомира Здравковића, из Дубоке. Одведени Милан омален је, плав, дежмекаст, очију жутих; од одеда има: две антерије од шајка, грудњак, шајкачу и панталоне од материје. Деиеша Начелника Среза, Беличког Бр. 22610. Зорка Новаковић, родом из Доњег Милановца, одговара за детоубиство. Лични опис непознат. Акт Начелства Округа Тимочког Бр. 9285.. Сава Д. Ђорђевић, из Солачке Сене, побегао је 3 овог месеца из затвора општине јагњилске. Стар је 30—32 год., средњег стаса,

дежмекаст, косе, обрва и бркова црних, очију жућкастих, на десном палцу и кажипрсту има белегу од посекотине. Депеша Начелника Среза Пољаничког Бр. 11142. Предраг Неранџић, из Алексинца, окривљен је за опасну крађу. Стар је 1 7 год., црномањаст, добро развијен, на врату, код кичме, има белу белегу. Депеша Начелника Среза Моравоког Округа Нишког Бр. 1 788 1.

Т Р А Ж Е С Е Даринки Лазић, служавка, из Свилајнца, одбегла је 3 овог мсца од своје куће. Стара је 16 год., средњег раота, у лицу сува, црномањаста. Депеша Начелника Среза Ресавског Бр. 20427.

МАНГУП СТОКА Нри срезу бољевачком налази се једна мангуп-кобила, матора 10 год., длаке доратасте, на деђима има убој од седла. Депеша Начелника Среза Бољевачког Бр. 16277.

У X В А Ћ Е Н Владимир Стајић — Ђорђевић, одбегли осуђеник Пожаревачког Казненог Завода, ухваћен је у срезу добричком и спроведен на даље издржавање осуде. Депеша Управе Пожаревачког Казненог Завода Бр 4 309.

НАЂЕН ЛЕШ На опруду реке Нишаве, на месту званом „Ђолови 8 , у атару општине бело-паланачке, иађен је један непознат човечји леш, стар 6 0 до 70 год., косе и бркова проседих, у оделу народном које се носи у округу пиротском. Према извршеној секцији, лекарском мишљењу и свима осталим околностима, изгледа да се ово лице олучајно удавило. Да би се утврдио идентитет овог деша, Начедник Среза Бело Паланачког актом Бр. 12468 моли за извешће: да ли је, и одакле је у последње време, нестало лице са оваквим личним описом/

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

ОБУСТ АВЉЕНО Издавање календара „Лолш^ајац® за 1913 годину обустављено је због ратних придика. У место кадендара штампаће се после нове године » Полицајац" као помоћна књижица за све полицијске и општинске службенике са одабраном и занимл>ивом садржином из области полиције.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.