Policijski glasnik

СТРАНА 254.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 32.

изузимају се, нрема § 396. кривичног закона, крађе, нреваре и утаје, у вредности ве 11 ој од два динара, које застаревају за једну годину дана. Даље од овога се изузпмају и она иступна дела, за које би постојали нарочити прописи о застарелости. — На ток застарелости никаквог утицаја немају околности због којих надлежна власт није могла истрагу водити и окончати. Према томе, ако су протекли рокови, који су законом предвиђени за застарелост, онда, без обзира на одлазак из места становања на војне дужности било окривл>ених лица било сведока, треба сматрати да су дотнчна дела застаре^а. — Од кад со пак застарелост рачуна и кад се завршује изложено је намред, а дан учињене кривице иступне, односно дан иредаје тужбе нлп дан посиедњег иследничког акта не улази у време застарелости. к.

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА, КАСАДИОНОГ СУДА, И ВИШИХ ВЛАСТИ Пре него што окружни одбор приступи одобравању општинског буџета треба да види и оцени све што утиче на његову надлежност за одобравање општинског буџета. Суд општине мирошевачке израдио је буџет за своју општину и утврдио приходе и издатке насуму од 16313 динара и 80 иара тако да прирез општински буде 86°/ 0 неиосредне порезе. Када је суд општински овај проценат буџета изнео на решење општинском одбору, одбор је својом одлуком изменио овај буџет и издатке свео на 10322 динара и 20 пара са стопом приреза од 33 ,25 °/ 0 непосредне порезе. У своје време сазван је општински збор за решавање о стопи општинског прнреза; збор је решавао: да ли одобрава буџет са прнрезом 86°/ 0 како га је иредложио општински суд, или са прирезом 33,25°/ 0 како га је предложио општински одбор, или не одобрава никакав прирез. Збор је одобрио буџет онако како га је предложио општински суд са прирезом 86°/ 0 , а и начелник срески као надзорна власт учинио је примедбе на пројекат општинског одбора, како би се повећали издаци па по томе и

прирез онштински. Када су сва акта по овоме иредмегу иослата окружном одбору за округ врањски на решење, окружни одбор је одобрио буцет по предлогу оиштинског одбора у износу расхода 10322 динара и 20 пара са стопом приреза од 33,25 и / 0 неиосредне порезе. Начелство округа врањског на основу члана 113. закона о уређењу округа и срезова наредбом својом задржало је од извршења поменуту одлуку окружног одбора нашавши, да иста не одговара закону са ових разлога: — Према члану 167. Устава у вези са чланом 132. закона о општинама, ако је за подмирење општинских расхода потребан какав прирез, збор општински утврђује буџет и одобрава прирез; због тога у оиоме случају има се сматрати, да је оно буџет општине мирошевачке, како је збор ошптински одлучио својом одлуком, а не оно, што је одбор општински пројектовао, јер је овај пројекат буџетски наведеном одлуком зборском оглашен за неважећи; како је одлуком збора општинског одобрен ирирез за подмирење издатака 86°/^ непосредне порезе, то окружни одбор по члану 108. тачка 17. за ;она о уређењу округа и срезова није ни био надлежан да овај буџет општиие мирошевачке одобрава, већ је био дужан да га пошаље са својим мишл>ењем на одобравање Министру Финансија. Министар Унутрашњих дела на основу члана 113. закона о уре1)вњу округа и срезова одобрио је паредбу окружног начелства, а одлуку окружног одбора поништио. — По жалби окружног одбора, који је сматрао, да општиискп одбор одобрава општински буџет и да општпнски збор има да решав.ч о прирезу како му предложи општински одбор а не општпнски суд, Државни Савет је донео одлуку № 1145. од 7. маја ове године, да је наредба окружног одбора незаконита, а решења старијих власти на закону основана. Ваља имати у виду ово: 1. Окружни одбор није могао да одобрава буџет општине мирошевачке са ових разлога: — Пројекат буџета, како га је учинио општински суд, претрпео је измепа, тако даје он престао бити иројекат општииског суда; буџет је општин-

ски одбор решио, тако да се са пројектом општинског суда нема више носла, и свео га на стопу прире^а од 33 ,25°/ 0 непосредне порезе; када је срески начелник учинио примедбе на тај буџет и када би се извршењем тих примедаба повећали издаци и прирез општински, онда је пре сваког дал^ег решавања требало утврдити, са коликом сумом би се издаци новећали, па тиме и ошитински прирез, јер од тога зависи даљи поступак при одобравању буџета и приреза, па и надлежност окружног одбора или Министра Финансија за дефинитивно одобравање буџета (члан 131. и 132. закона о општинама). Окружни одбор међу тим без оваквог извиђаја узео је у обзир пројекат општинског суда, пројекат опшгинског одбора и одлуку општинског збора, па је нашао, да треба одобрити буџег како га је предложио општински одбор. 2. Чим је општински одбор решавао и преиначавао пројекат општинског буџета, о пројекту општипског суда се нема више водити рачуна код расматрајућих власти (члан 130. закона о општинама), и о прирезу, како га је предложио општински суд, нема шта да решава општински збор. И, 3. Државне власти су изгубиле из види, да општински збор не одобрава буџет, и да збор може да решава само о оноликом прирезу, колики му се нредложи од стране општинског одбора, или надзорне власти. А.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ П О Т Е Р Е Пера Грбић из Мартинаца, побегао је почетком августа ове године из казненог завода у Митровици, где је издржавао робију гбог извршеног силовања. Грбић је стар 22 године, по занимању берберски помоћник, високог стаса, дугуљастих образа, нрне косе, црних очију, ниског чела, тетовиран; ненормалан је на левој нози код прстију. На себи је имао летње одело заводско и рубл.е, које носи број 191. — Свађалица је, одан пићу и склон на зло.