Policijski glasnik

ВРОЈ 35.

110ЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 279.

шано, и стављено у притвор до решења нитања о томе: да ли има места тражењу ове екстрадиције. — Окривљени се у Србији био настанио октобра месеца 1911. године, а тада је од Министра Унутрашњих дела добио уверење, да ће у српско поданство бити примљен, када отпуст из угарског поданства буде поднео, с тим да то уверење важи једну годину дана. — После тражења ове екстрадиције и после издате наредбе од 2. марта ове године о притварању окривљеног, овај је поднео отпуст из угарског поданства, издан му ове године,после тражења екстрадиције, и из притвора је молио, да буде примљен у српско поданство на основу тога отпуста и на основу раније му изданог уверења да ће у српско поданство бити примљен, када отпуст из угарског поднесе. Према оваквом стању ствари Министар Унутрашњих дела, као надлежан за решавање питања 4 о екстрадицији криваца, нашао је: 1., да питање о екстрадицији окривљеног, као питање ранијег датума, треба прво расправити, пошто је оно прво дошло на расправу и пошто је рок од године дана, поменут у уверењу Министра Унутрашњих дела од 1911. године, прошао, — и да ово питање треба расправити с погледом на оно поданство у коме је окривљено лице затечено у време тражења екстрадиције, како се не би поништило право једне државе за добављање кривца на основу закључене конвенције о томе, и како се једна држава не би користила заблудом друге стране, која је и поред тражења екстрадиције отпуст из поданства своме грађанину дала; 2., да питање о иромени иоданства овога лица, о прирођењу, треба као питање другога реда расправљати накнадно с погледом на тачност уверења стране власти о добром владању тога лица, које је уверење употребљено при задобијању уверења Минисгровог у 1911. години, а које је у сумњу доведено, и с погледом на исход кривичпог процеса, који ће се водити по његовом окривљењу за ФалсиФикат; 3., да окривљени у моменту тражења екстрадиције па и сада није српски већ угарски поданик за то: што у српско иоданство није иримљен одлуком Државмог Савета и

Краљевим Указом нити је заклетву на српско иоданство положио (члан 14 4. тачка 9. Усгава и § 44. грађанског закона), и што отпуст из угарског поданства има дејс/гво тек кад буде дотични примљен у друго поданство, пошто прпмање у ново поданство нема ретроактивно дејство и пошто свако лице у сваком моменту треба да буде нечији поданик; и, 4., да окривљепог, који сада није српски поданик, треба на основу члана 1., 2. и 6. конвенције о издавању криваца између Србије и Аустро-Угарске издати аустро-угарској власти због престављеног злочина, пошто исти није застарео ни по српским законима, и пошто су потребна документа за ову екстрадицију добављена. С тога је Министар Унутрашњих дела решењем П№ 5636/13. одобрио, да се тражено лице изда аустро-угарским властима.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Непознати лопови ноКу између 11. и 12. ов. месеца разбили су две касе Живку Буњаку и синовима трг. из Краљева и покрали 74 комада акције краљев. акц. задруге, 10 комада окружне чачаиске задруге, 2 акције чачанске штедеонице, 4 комада акције шумадијске банке, 2 комада акције кланичног друштва, 16 комада акција краљевске акционарске штедионице, и 6. комада акције студеничке задруге. Депеша начелника среза жичког Бр. 10420. Живан Мла1,ан из Грабоваца, котор Рума, стар 22 године, вере православне, неожењен. Осуђен са шест годнна робије због паљевине, побегао је из казненог завода у Сремској Митровици. Живан је слаб, омаЕБега стаса, смеђих очију, округлих образа, плаве косе и обрва. Ко га пронађе добија 40 круна. 0 проналаску известити уредништво »Полицијског Гласника®. Милутин ЈашаревиЦ осуђеник пожаревачког казненог завода, побегао је.

Родом је из Петровца среза јабланичког, стар је 15 година, стаса средњег, чела мала. Депеша управе пожаревачког казненог завода Бр. 2055. Ђуро Релић из Грбавца, котор Грубишнопл>е, отар 25 година, вере православне, нежењен, осуђен због убиства, са десет година робије, побегао је из казненог завода у Сремској Митровици. г Буро је средњег раста, црпих очију, широких образа, затупаста

носа, по врату има белеге од недавне операције. Слику му доносимо. Ко га пронађе добија 40 круна. О проналаску известити уредништво „Полицијског Гласпика«.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА Код Животе Јовановића, из Пудараца, налазу се два вола, за које се незна чији су, једап је во стар 8 —10 година, длаке сиве, великих рогова, без роваша; други је стар 10 година, длаке зелене, леви рог крњ до пола, без других роваша. Депеша начелника среза грочапског Бр. 6909. Код Усејпна Сентовића, Рамадана Усејиновића, и Ибрахима Илића цигана који су у нрнтвору нађени су коњи за које се сумња да су украђени: једна кобиластара 10 —15 година, алатаста, на челу лисаста, висока 154 см. са жигом »К. Ђ. а један коњ матор 10 —15 година.