Policijski glasnik

БРОЈ 37.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 6. ОКТОБРА 1913.

ГОДИНА IX

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА)

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" ИЗЛАЗИ ЈЕДАНПУТ, А ПРЕМА ПОТРЕБИ И ВИШЕ ПУТА НЕДЕЉНО. ПРЕТПЛАТА СЕ ПОЛАЖЕ У НАПРЕД, И ТО НАЈМАЊЕ ЗА ПОЛА ГОДИНЕ, КОД СВИЈУ ПОЛИЦИЈСКИХ ВЛАСТИ, и износи: 20 ДИНАРА НА ГОДИНУ ЗА ДРЖАВНА И ОПШТИНСКА НАДЛЕШТВА, А ЗА СВЕ ДРУГЕ ПРЕТПЛАТНИКЕ У ОПШТЕ 12 ДИНАРА ГОДИШЊЕ. ЗА ИНОСТРАНСТВО: ГОДИШЊЕ24, ПОЛУГОДИШЊЕ 12 ДИНАРА У ЗЛАТУ. ПОЈЕДИНИ БРОЈЕВИ „ПОЛИЦИЈСКОГ ГЛАСНИКА" НЕПРОДАЈУ СЕ. РУКОПИСИ СЕНЕВРАЋАЈУ

СЈ1УЖБЕНИ ДЕО УРЕДБА о У.РЕЂЕЊУ 00Л0Б0ЂЕНИХ ОБЛАСТИ (НАСТАВАк) Члан 25. Срески начелник нма потребан број писара, који му помажу у свршавању послсва и по потреби и ио наредби заступају га по реду старешинства. За вршење обичних канцеларпских песлова постављаће се и потребан број практиканата. Писаре поставља Краљ на предлог Мннистра Унутрашњих Дела; а практиканте окружни начелнпк. Члан 26. Среске власти за све време истраге држе кривце у притвору и за сва преступна дела, ако нађу да то ингереси спгурнос ти и јавног поретка захтевају. На јемство могу пушгати само за преступна дела, кад кривци признају кривицу. Члан 27. Срески начелник и срески писари деле се на класе п имају гшату оредвиђену законом о уређењу округа и срезовЈ. Практпкангима одређује плату окружни начелник а служитељима срески начелник, Додацн који буду одређени од стране Миннстра УнЈчрашњих Дела среском начелнику п писарима на стан, огрев п осветљење; падају на герет среза и улазе у среске вапредне потребе. У те потребе улазе и плате звања или службе које у срезу буду по одобрењу или наређењу закона нли државне власти уведене, као и станови среских власти, канцеларискн трошкови и издржавање среских завода Члан 28. Слул;птеље среских начелника'постављају и отпуштају сами начелници.

Служитељи, р;ад су на служби и у случајима', о којима говори члан 38. закона о жандармерији од И. јуна 1884. године, имају право употребе оружја као и жандарми, а према притвореницима за преступна и злочипа дела који беже сва права која имају чувари осуђеника према Височајшој Уредби од 20. маја 1801. годпне В. №. 1061. Члан 29. За подмирење свију среских потреба и трошкова редовних и ванредних, распоређпваће се срески прирез. У то име, срески начелник договорно са председницима општнна направиће буџет, којим ће обухватити све издатке среза, уносећи у исти и једну суму на непредвиђене трошкове. Буџет овај прегледа и одобрава окружно начелство. Прирез срески купи среска власт уз нрипомоћ општинских властн, њпме рукује и на крају године склапа рачуне, које подноси на преглед окружном начелству. Члан 30. Ванредне војне потребе разрезују се на начип прописан у члану 12. ове Уредбе. ГчЛАВА ТРЕТ^А О окрузима Члан 31. С погледом на досадашњу деобу и потребу државну саставиће се срезови у округе. Члан 32. Простор и назив округа и главео место стаповања окружне власти, опредељује се и мења одлуком Министра Унутрашњих Дела. Члан 33. У сваком округу биће окружна власт — начелство; а, по потреби, и Управа. Члан 34. У окружним варошима, где је седиште окружне власти, она врнш непосредно месну полициску и управну власт, у границама и праву као и среске власти, како је одређено у чл. 22. и 23. ове Уредбе.