Policijski glasnik

БРОЈ 42.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 10. НОВЕМБРА 1913.

ГОДИНА IX

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА) »полицијски гласник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. за иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „полицијског гласника" не продају се. рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

УРЕДБА

ЈАВНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ

ОСЛОБОЂЕНИМ ОБЛАСТИМА

(СВРШЕТАК) Ако се убрзо ред поврати и кривци иохватају, Министар унутрашњих дела може својим решењем дотичну општину или срез ослободити од ове одговорности. Министар унутрашњих дела властан је донети одлуку о овом ослобођењу и у сваком другом слу чају, кад год нађе да је то умесно. Члан 7. Ко без дозволе окружне или среске полицијске власти носи собом оружје или га држи у кући или другим зградама или га прикрива на коме било месту, казниће се робијом до пет година или загвором најмање три месеца. Истом казном казниће се и онај, који без дозволе полицнске власги продаје оружје или муницију. Члан 8. Ко употреби какву распрскавајућу материју и тиме са знањем проузрокује опасност за живот каквога човека или велику опасност за туђу имовину, казниће се робијом до двадесет година. Члан 9. Ко гради расирскавајуће материје или даје упуства како да се оне начине и ако зна или мора држати, да су ове материје одређене да се употребе за изврШење злочинства из чл. 8. ове уредбе, казниће се робијом до десет година.

Члан 10. Ко у каквој другој намери, осем случаја кад би се тиме хтео да спречи какав злочин, распрскавајуће материје прима, чува, коме предаје или на друго место преноси, и ако зна или мора држати, да су ове материје одређене да се употребе за извршење злочина из чл. 8. ове уредбе, казниће се робијом до пет година. Члан 11. Ко употреби какву распрскавајућу материју и тиме нехатно проузрукује опасност за живот каквога човека или велику опасност за туђу имовину, казниће се робијом до пет година. Члан 12. 1. — Ко сигурност јавног саобраћаја, нарочито на улицама, иутевима или пијацама тако угрози, да тиме проузрокује опасност за живот или здравље људи, казнпће се робијом до петнаест година. Ко је ово учинио из нехата, казниће се робијом до пет година. 2. — Ако је учиннлац тиме са знањем довео у опасност живот или здравље много људи, или ако су много људи услед тога тешко повређени или погинули, а учинилац јо то могао да предвиди, казниће се смрћу или робијом до двадесет година. Ако је ово било из нехата, учинилац ће се казнити робијом до десет година. Члан 13. 1. Ко проузрокује опасност за сигурност железничког или паробродског саобраћаја, казниће се робијом до двадесет година. Ко је ово учинио нехатно, казниће се робијом до десег година. 2. Ако учиннлац тиме са знањем проузрокује опасност за живот много људи, или ако су услед тога много људи тешко повређени или убијени, а учинилац је то могао да предвиди,'казниће се смрћу или робијом до двадесет година. Ко је ово учинио иехатно, казниће се робијом до двадесет година.