Policijski glasnik

БРОЈ 43.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 17. НОВЕМБРА 1913.

ГОДИНА IX

!§$ ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВЛ УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА) „полицијски гласник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. за иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „полицијског гласника" не продају се. рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО ми П Е Т А Р I. ао МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ КРАЉ СРБИЈЕ На предлог Нашег Министарског Савета, а на основу § 5. Устројства Централне Државне Управе и па основу Наше прокламацнје од 25. августа ове године, проппсујемо ове ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ У УРЕДБИ о јавној безбедности у ослобо^еним областима.

Члаи 1. мења се п гласи: Државпа полициска власт има права да тражи од најближег команданта војску ради одржања јавне безбедности, кад год се нокаже, да у ком конкретном тежем случају нису за то довољни њени органи личне и имовпе безбедности. Државна полицијска власт може војску непосредно тражнтп само у случајевима тешким и хитним, као што су већи нередп, изнеиаднп мучки напади на граници п у землш, поплаве, пожари, хватање п савлађивање одметннка и томе подобно а нема времепа да сачека одобрење Министарског Савета о употреби војске, или би чекање овог одобрења повећало опасност због које је помоћ и нужна. Командант војске, чим прими писменп захтев (актом или депешом) о употребн војске, дужан је по томе захтеву одмах поступити, а поли-

циска власт мора одмах о овоме известити Миннстра Унутрашњих Дела, како би о употреби војске за одржање јавне безбедности био обавештен и накнадно одобрењедао Мпнистарски Савет. Ако пак није такав случај, који не трпи одлагања, а бпће потребно војску употребити због нсдовољног броја органа јавпе безбедности, државна полпциска власт је дужна потребу за унотребу војске преставити најбржим путем Мпнпстру Унутрашњих Дела, који ће, ако нађе да треба, предложпти Министарском Савсту, да он регии питање о употребп војске у даном случају. Командап г , од кога се па основу решења Министарског Савега војска актом нли депешом тражи, дужан је одмах позиву се одазвати. Командангу од кога се захтева војска за одржање јавне безбедности, треба при захтеву означити, за какву се циљ тражи војска, место на коме ће она бити потребна, које снаге војску, отприлике, треба употребити, као и приближио за које време. Они, који командују војском или њеним одељењима на лицу места, дозволиће нли наредити употребу оружја тек онда када исцрпе сва блажа претходна средства којпма се буде могло располагати (као: опомене, растерпвања, хапшење и томе сличпо): 0 престанку употребе војско решава Министарски Савег па нредлог Мшшстра Унутрашњих Дела. Трећи став члана 4. мења се и гласи :

Одлуку о расељавању доноси начеЛник оиога округа у коме је дотично село. Ова је одлука извршна кад је Министар Унутрашњих Дела одобри. Члан 6. мења се и гласи: Кад се у циљу одржавања јавне безбедности доведе војска у какву општину плп срез, оидаћетрошак око издржавања те војске пасти на становнпке те општпне илн среза. 0 овомс доноси одлуку Министар Унутрашњих Дела на иредлог окружпог начелника и та је одлука извршна. Ако се убрзо ред поврати и кривци п >хватају. Министарски Савет на предлог Минпсгра Унутрашњих Дела можс својим реитењем дотичну опшгину или срез ослободити од ове одговорности. Министарски Савет властан је доиети одлуку о овом ослобођењу и у сваком другом случају, кад год нађе да је то умесно. Први и други став члана 26. мењају се и гласе: Окружни начелник има права да за свој округ пропише полициске наредбе за одржање личне п имовне безбедности, у колико ове нису овом уредбом или другим законом предвиђене. Он ће у тим паредбама прописати и казпе за оне, који би се противу њих огрешили. Казна може бити затвор до месец дана или новчана казна до три стотине дпнара. Ове пзмеие и допуне уредби важе од дапа кад их Крал> иотппше и кад се обнародују у Српским Новинама .