Poljoprivredna čitanka za seoske škole
јемо неком јаком кнселпном, па било то п љутим сирћетом. Ако преливено земљиште избацује клобуке, онда има у земљи креча, и што су клобуци већи и гушћи. у толико више има у земљи креча. После'бербе загрИемо лозу, да преко зиме не промрзне; с пролећа ју одгрИемо , орезујемо, па онда преко лета два пута окоикамо , чистимо од ластара и изданака , заламамо да не расте много у висину, и везујемо, да грожђе не пада на земљу. За винову лозу најопасније су болести; иероносиора и оидиум. Пероносиору отклањамо прскањем с бордовском чорбом , која се састојп из 2 килогр. плавог камена, 2 3 килогр. креча и 80 литара воде, а оидиум отклањамо посипањем сумиорним цветом. Од штеточиња пак можемо напоменути: гронхђара (један лептирић). лозара (буба), маказара (буба) и филоксеру. Кад грожђе сазри, онда настаје берба. Од оцеђеног грожђа добијемо шпру, а кад шира преври. постаје вино. У колико је грожђе зрелије, слађе и здравије, у толико ће и вино бити боље и јаче. Да се вино боље и дуже одржи, морамо га неговати; држатгс у чистим судовима (бурадма), повремено иретакати и по потреби доливати; на тај ћемо га начин сачувати и од разних болести. Кад се шира из грожђа исцеди, онда остаје комина, од које се пече ракија »комовица».
56