Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ЛУБЕНИЦА 91

Врежа лубенице не сме да се орезује („шкопи“), јер замеће плод највише при врху. Једино треба приликом треће или четврте копње, да се распореди и причврсти дрвеним кукама за земљу, а корисно је, по један мали део вреже у средини и да се покрије земљом, да би се и на том месту ожилио ради боље исхране плодова. Е

Сви остали радови, које изискује гајење лубеница, описани су код диње.

Кад лубенице достигну четвртине своје крупноће, добро је сваки комад да се жигоше т.ј. да се на њему забележи нарочит знак стругањем саме површине коре. Тако се иструже на пр. неко слово или друга нека белега, која не може доцније никако да се подражава. На тај се начин омогућава контрола за случај крађе.

Да је лубеница сазрела за брање, први и најважнији знак је, кад вршика (брк), који је најближи петељци са плодом, почне да се суши. При том треба узети у обзир и то, да ли је последњих дана било топло и суво време или пак обратно. Јер, дешава се често да вршика почне да се суши, међутим пред самим брањем, изненада наступи кишовито и хладно време, услед чега се бостан поврати. Вршика међутим као знак зрелости остаће и даље сува, јер она не може више да озелени.

___Сем тога, зрелост лубенице одређује се и према звуку, изазваном зврцкањем прстима по кори. На расеку петељке код зреле лубенице, треба да се у средини покаже бела тачка сржи. Стегнута између колена зрела лубеница крцка, а незрела даје звуке

гњечења. Кад се зрела лубеница расеца, кора прска и крцка под ножем.

Американска Лубеница Георгија.

Најбоље је одсецати зрео бостан изјутра, пре јаког сунца и то са дужим делом петељке. Ради изазивања ранијег сазревања, лубенице могу да се уврћу око петељке. Уврнута лубеница сазре раније, али не добија сласт.

Кад лубеница презре, средина јој „укопне“, постане шупља, то се познаје и по тежини, укопнела лубеница лакша је. У прво