Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

УДИНЕ ЛУБЕНИЦА

доба сазревања, боље су лакше лубенице, јер и то је знак зрелости, а при крају опет боље су теже, јер су пуне, нису укопнеле.

Лубеницу није нужно држати два три дана узабрану ради. дозревања, али ако се мора оставити за који дан, треба изабрати што хладније место, да би сачувала свежину.

Она страна коре, којом лубеница лежи на земљи, обично "остаје бледа, а под њом ни средина не сазрева потпуно. За то треба сваку лубеницу мало окренути кад достигне три четвртине своје крупноће, да би плодови постали са свих страна правилно 'обли и једри. Коме није. заметно, може да подметне и по мало

Американска Лубеница Том Ватсон.

«сламе под сваку лубеницу, када је искреће из првобитног положаја, тиме се постизава још правилнији облик.

За изложбе гаје се поједини примерци лубенице сасвим уздигнути над земљом, везани у мрежи, која се нарочито веша о притке. |

Као принос рачуна се око 8000 комада лепо развијених лубеница на ! ха.

Лубенице има много сорте, које се групишу према боји коре на: загасишо зелене, јасно зелене, беле и на пругасше, са шарама јасно и загасито зеленим. За тим према облику плодова на: округле, овалне и дугачке, а према крупноћи семена на: лубенице са сишним семеном и са крупним семеном, А најпосле и према употреби на: лубенице за јело и лубенице за кување слашког.

У свакој поменутој групи има лубеница са жутом, белом и црвеном средином; са белим, црвеним, сивим и црним семеном и најзад раностасних и споростасних.

Сорте: Рана руска, округла са слабим пругама, средње круп-

ноће. Средина црвена и сочна, семе црно и крупно; раностасна сорта. — Цариградска лубеница, округла, средње крупноће; кора