Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

106 ЛУК ЦРНИ

У трећу групу спадају нетне сорте Црног луна т. зв. „Аршламе“ са крупном или веома крупном, сочном главицом, обученом у љуску жуте, румене, црвене или мрке боје. Има главицу округлог, овалног и пљоснатог облика, са средином белом или руменом, која је сваки пут јако сочна, укусна, без љутине, а код неких сорти чак и слатка.

Све сорте Аршламе осетљиве су на хладноћи, главица не може дуго да се држи; гајене су само за летњу и јесењу потрошњу као пресан лук, или у салати, јер су сочне и слатке. Производе се из семена и расада у истој години. Главни услов за успех, то је топлота и наводњавање. Без много воде и топлоте, не може бити лепе Аршламе. Многи производе расад Аршламе под прозорима, што није рђаво ни за получврсте сорте лука. Из раније добивеног расада раније се добијају и главице. Аршламу треба садити ређе, на 30 %Х 20 сјм у леје удешене за наводњавање. Наводњава се све донде, док не достигне 3/4 своје крупноће, после се остави да сазре.

Аршлама Брзица. За 1 ха. земљишта по-

требно је око 180.000 стру-

кова расада Аршламе, која количина може да се произведе на 60 м. [ ] семеништа из 600 гр. семена.

Аршлама мора да се плете у венце, јер је нежна, те хопе лако да се угрува и квари, а да се одржи што дуже, треба венце слагати на гомиле напоље, па добро покрити сламом и шеваром. Испод гомиле меће се стеља од грања и сламе.

Четвртој групи припадају све озиме сорте Црног луна са ситном или полукрупном, пљоснатом или округластом главицом, покривеном само са белом љуском.

Лук Озимац гаји се за добијање зрелих главица Маја и Јуна месеца у времену, до којега стари лук не може да се одржи, а нов, посађен арпаџиком није још стасао. У том међувремену зреле