Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ЛУК ЦРНИ : 107

главице лука највише су цењене, а баш онда сазревају озиме сорте са белом љуском. |

Озиме сорте лука мора да се потроше одмах, јер главице не могу да се држе. Осим раних главица, све сорте дају и млад зелен лук раније, који је пријатнији за јело и лепши на изглед због своје белине. За ову сврху најбоље су сорте са округлом главицом, посејане у току Јула месеца.

Лук Озимац са белом љуском сеје се редовно Августа ме"сеца у леју за производњу расада. Расађује се на стално место Септембра и прве половине Октобра, где остаје да презими без икакве нарочите неге, осим једног загртања пре зиме и одгртања на пролеће.

Остали услови за гајење, начин сејања, расађивања и нега усева потпуно су слични са осталим сортама црног лука. Једино што се озиме сорте црног лука саде гушће, на 6—10 сјм струк од струка, а редови се бележе на 20 с/м растојања.

Да се засади 1 ар земљишта озимим сортама црног лука, потребно је око 5200 струкова расада, која 'количина може да се произведе на 2 м. [|] семеништа из 20 гр. семена.

За случај, ако би зима упропастила расађени лук озимац, што се врло ретко дешава, добро је сачувати једну леју резервног расада, који преко зиме на малом простору може лако да се покрије сламом ради заштите. На идуће пролеће тај сачувани расад може да се посади, па тиме и ако доцније, бар донекле надокнади губитак.

Чврсте сорте Црног лука: Домаћи Колачар или Мелнички лук, бакарно жут, пљоснат, чврст, средње крупноће са белом или ру-

менкастом средином; производи се из арпаџика. — Требињски жуши, чврста сорта пљоснатог лука са жутом љуском и белом средином; производи се из арпаџика. — Жуши Милуз, чврста

главица, средње крупноће, бакарне црвенкасте боје, полуокругластог облика са белом средином; производи се из арпаџика. Комо, нешто мањи од средње крупноће, чврст, пљоснат, жут са прелазом у црвенкасту боју, која има сјај као свила. Талијанска

сорта, производи се из арпаџика. — Шпански Сумпораш, са чврстом јако пљоснатом главицом, боје жуте као сумпор. Производи се из арпаџика. — Руски жуши, чврст, пљоснат лук, најпо-

стојанији од свих сорти, може да се одржи до новог лука. У почетку има бакарно жуту боју, која дужим држањем прелази у мрку. Производи се из арпаџика.

" Получврсте сорте: Ерфуртски, полупљоснат, руменкаст, нешто крупнији од нашег домаћег лука, али лепог, правилног облика и са белом средином. Производи се главица одмах прве године из

семена, али гушћим сејањем може се произвести и арпаџик, који