Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ПАСУЉ 1 99.

На недељу дана после ницања треба усев опрашити т.ј. плитко окопати. После 15 дана добро је поново да се окопа, али нешто дубље, а када се појаве пупољци за прво цветање, може да се загрне. Том приликом -коме је год могуће, нека застре земљиште око пасуља сламом, сламастим ђубретом, плевом или струготином и тиме заштити корен од жеге.

Кад тачкаш пасуљ истера 4—5 листа, треба му дати притке,

уз које ће да се пужа. Ако је на оџаке сејан, онда у средини сва_ ког оџака између струкова, а ако је на редове сејан, онда на сваких 50—60 сјм растојања, треба побости притку око 2м. високу.

Спајају се и везују при врху по 3 притке, ако су пободене у оџаке, а по 4 у виду пирамиде код усева у редовима, или може да се споје и само по 2 у виду крова.

Док је лист мокар од росе, заливања или кише, не сме да се обављају радови око пасуља, јер подлеже пламењачи (СоПе[оте тшт Ипдетштћапит).

Да се залива и наводњава за време суше врло је потребно, нарочито док је у цвету, али не треба претеривати са заливањем, кад у киши нема оскудице, јер пасуљ хоће да се изјалови. Не подноси воду, која садржи много магнезије, морске соли или креча.

Пасуљ има ту корисну особину, да истовремено цвета, замеће и развија плод, али та особина престаје, чим се остави да плод сазри. За то треба непрестано брати младу | боранију сваких 2—8 дана, јер тиме се биљка изазива и дражи, да замеће нов цвет и плод. По себи се разуме, да истовремено треба бринути и о довољној количини влаге у земљи. Берба бораније врши се непрестано, докле биљка замеће младе плодове: Пасуљ Чучавац за жуту боранију За добијање „рујавог пасуља“ треба сачекати да се зрна довољно развију и махуна смежура, а за зрео пасуљ, да зрна потпуно сазру.

Боранија стасава за брање на 2—21/; месеца после сетве,рујав пасуљ на 3—33/, месеца, а зрео пасуљ после 4 месеца дана.

Кад пасуљ сазре и лишће опадне, треба чупати из корена

Поврће : 10