Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

130 ПАСУЉ

целе струкове и то најбоље је при роси, да се не би махуна сама од себе отворила. За тим се може омлатити, пошто су се махуне претходно добро осушиле и издвојити чисто зрно из плеве, помоћу ветра и решета.

Зрео пасуљ боље се држи и постаје укуснији за јело, ако се сачува у махуни до зиме и пролећа. За тај циљ треба зреле струкове окренути наопачке, везати у китке и извешати о кров на тавану, па по потреби кувања крунити у току зиме и пролећа.

Принос бораније код чучавих сорти, ако се често бере, може бити око 100 кгр. на 1 хар, а зрелог зрна око 20 кгр.

Свежа боранија за експедицију на удаљеније пијаце, пакује се у округле корпе од нељуштеног прућа, или у џакове од проређене тканине. Корпа се облаже танком хартијом, а покрива или плетеним капком од прућа, или проређеном тканином. Ни корпа ни џак, не сме да садржи више бораније од 10—12 кгр., јер у већој количини хоће да се загреје или уквари.

Пасуљ се међусобом врло лако и сам укрштава и измеће, те је тако постало безброј сорти, које се могу груписати на следећи начин:

1. на Пешаке пи Пришкаше.

9. Свака од ових група може имати боранију са концем или без конца;

3. боранија може бити жуша, зелена или прошарана и

4, зрно бело или у боји.

(Осим ове главне поделе још се могу груписати сорте пасуља и према раностасности, облику бораније, облику зрна и подобности за употребу.

Кад се чини избор сорте пасуља, треба узети у обзир најпре циљ производње, а за тим климатске, земљишне и друге утицајне околности, као и ситуацију . простора, распоред баште и радова, па према истима узети у културу оне сорте, које највише одговарају. А да би се то могло учинити, треба познавати бар главне особине појединих сората.

Тачкаши дају већи принос на мањем простору, могу се дуже времена брати, не прелазе брзо и већином имају лепшу и укуснију боранију. Чучаве сорте имају опет то преимућство, да нешто раније стижу за прву бербу и нису потребне тачке, али за то дају мањи принос и за краће време могу се брати.

Ако се пасуљ гаји за боранију, онда се морају одабрати оне сорте, чија незрела махуна у дотичној околини не добија ни мало конца, бар не за прву и другу годину. За тим се мора узети у