Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ПАСУЉ 181

обзир и боја и облик бораније, који највише одговарају укусу пијаце и према том одабрати сорте. На Београдској пијаци на пр. као најранија боранија највише се троши зелена боја, као летња највише жута, а као јесења опет зелена и прошарана (вишњева).

За рујав пасуљ највише одговарају сорте, чије зрно задржава зелену боју и у зрелом стању, за тим беле, а тек на треће место долазе остале боје.

За потрошњу зрелог зрна највише се гаји бели пасуљ, за њим жути, а најпосле остали. Но за то има крајева, где због климатских, земљишних и других околности извесне сорте пасуља са шареним зрном дају боље резултате, било по квалитету зрна, или према количини приноса и стога се тамо даје првенетво дотичној сорти.

Тиме се објашњава упоран опстанак многих сорти пасуља, чије зрно има за ненавикнуто око непријатну боју. За тим има сорте, чија је боранија мало кончава, али стасава врло рано, те је стога цењена.

Има неколико сорте са зрном зелене боје и кад сазру, које служе као одличан „Рујавац“, а осим тога и као изванредно укусан и нежан „пасуљ за зрело“.

Али ако се те сорте, под нашим сунцем гаје на обичан начин, мора да избледе, побеле и сасвим изгубе онај оригинални квалитет.

За то треба да се гаје по могућности у заштити од јаке светлости, а нарочито мора да се заклоне од сунца у времену дозревања зрна. ;

Берба мора ла се врши пре потпуног сазревања. Ишчупани струкови прикупљају се у мале руковети и постављају на земљу окренути наопачке, тако да корен стрчи у вис.

После некокико дана, пошто мало провену, дену се у мале гомиле на сламној простирци, а од горе опет покривају кровом од ражне сламе. Тако у заштити од сунца и светлости остаје пасуљ до потпуног сазревања, задржавајући лепу зелену боју и нежност зрна.

У Европи гаји се преко 250 сорте пасуља, а сем тога и Америка има велики број својих сорти.

Од европских пасуља најтипичније сорте налазе се приказане на следећим таблицама :

10: